Incercarile disperate ale UE si Bancii Centrale Europene de a evita intrarea Greciei in incapacitate de plata creeaza confuzie pe piata asigurarii impotriva riscului de neplata (credit default swap-CDS) si vor conduce probabil la o reformare a acesteia in viitor, potrivit publicatiei Financial News.
Problema este cauzata de definitia "evenimentului de credit", care ar putea conduce la neplata asigurarilor pentru datoriile Greciei, chiar daca statul a intrat in incapacitate de plata, potrivit participantilor la piata.

"Evenimentul de credit" reprezinta o schimbare brusca a situatiei unui debitor, precum falimentul sau incalcarea termenilor unui imprumut sau unei emisiuni de obligatiuni, care pune sub semnul intrebarii capacitatea acestuia de a-si achita obligatiile ulterioare. Astfel de evolutii pot cauza plata asigurarilor.

Definirea "evenimentului de credit" ar putea declansa dispute juridice intre vanzatorii si cumparatorii de asigurare pentru obligatiunile elene si ar putea submina piata mondiala a CDS-urilor, in valoare de 264 miliarde de dolari. Totodata, o astfel de situatie ar creste costurile la care se imprumuta statele cu probleme de la periferia zonei euro, ca Irlanda sau Portugalia, potrivit Mediafax.

"Pune sub semnul intrebarii utilitatea CDS-urilor pentru obligatiuni suverane, deoarece in mod clar platesti pentru a fi protejat, dar cand ai nevoie nu primesti (despagubirea, n.r.)", a spus Gary Jenkins, analist la Evolution Securities.

Ceea ce se va intampla in cazul Greciei va afecta increderea in piata de asigurare a datoriilor, considera Jonathan Compton, manager de portofoliu la Bedlam Asset Management. "Aceasta situatie va distruge increderea in valoarea asigurarii obligatiunilor suverane. Nu e numai Grecia. Stim ca ce se va intampla in Grecia va afecta si activitatea altora", a spus el.

Asociatia Internationala pentru Swap si Derivate, principala organizatie din industria instrumentelor derivate, care stabileste standardele pentru contractele CDS, admite ca definitia "evenimentului de credi" este prea vaga.

"Definitiile noastre exista de multi ani, dar daca membrii ar considera ca trebuie sa le revizuim si sa le imbunatatim am face asta. Nu cred insa ca cineva se asteapta ca definitia pentru restructurarea datoriei sa acopere toate evenimentele posibile", a spus, David Geen, consilier principal al asociatiei.

Organizatiei i s-a cerut deja sa ofere mai multa claritate referitor la posibilitatea ca planul preferat de Germania pentru sprijinirea Greciei, care implica participarea creditorilor privati, sa duca la plata asigurarilor.

Banca Centrala Europeana vrea sa evite orice modalitate de restructurare a datoriei Greciei pentru a proteja bancile europene, principalii detinatori de obligatiuni elene.

O parte din investitorii de pe piata obligatiunilor sunt, de asemenea, ingrijorati, ca politicienii europeni vor face tot posibilul pentru a evita plata CDS-urilor. Unii politicieni, intre care si premierul elen, George Papandreou, au afirmat ca speculatorii pe CDS-uri distorsioneaza piata.

O astfel de situatie ar puteaconduce la o reactie de vanzare masiva de obligatiuni si la majorarea costurilor de finantare pentru statele de la periferia zonei euro, afirma Ashok Shah, director pentru investitii la compania London & Capital.

Decizia finala in privinta platii CDS-urilor depinde de o comisie a asociatiei pentru schimburi si derivate, formata din 10 banci, inclusiv Goldman Sachs si Credit Suisse, cinci companii de investitii si doi dealeri in scop consultativ.

"CDS-urile au fost inventate de bancile de investitii ca o jucarie extrem de profitabila. Si cine va decide daca Grecia se va afla sau nu in incapacitate de plata? Vor fi bancile care au emis aceste asigurari. Investitorii mari care detin CDS-uri vor deschide litigii. Va fi o incurcatura enorma", a spus Compton.

Problemele din aceasta categorie pot fi evitate, cel putin pe termen scurt, daca investitorii in obligatiuni elene accepta o restructurare "usoara", printr-o extindere voluntara a maturitatii obligatiunilor sau o masura similara, noteaza Financial News.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri