Grupul bancar britanic Lloyds va concedia 15.000 de angajati si va renunta la jumatate dintre operatiunile internationale, masuri prin care noul director general al bancii, Antonio Horta-Osorio, spera sa economiseasca 1,5 miliarde de lire sterline pe an pana in 2014, transmite Reuters.
Horta-Osorio a prezentat joi planul de restructurare a bancii, la circa 100 de zile dupa investirea sa. Noul CEO spera sa revigoreze astfel grupul, reducand numarul de posturi din middle management, odata cu simplificarea operatiunilor, potrivit Mediafax.

Lloyds a concediat deja 27.000 de angajati de la inceputul crizei financiare, din 2008, si are in prezent circa 103.000 de salariati.

Costul programului de restructurare se va ridica la 2,3 miliarde lire sterline, insa economiile realizate vor permite bancii sa faca investitii suplimentare de 2 miliarde lire in operatiunile de retail banking, cele mai importante in cadrul grupului.

Horta-Osorio va reduce prezenta internationala a Lloyds la mai putin de 15 tari pana in 2014, de la 30 in prezent, pentru a se putea concentra mai mult pe divizia de retail banking din Marea Britanie, unde ocupa pozitia de lider de piata si a castigat intotdeauna mult mai mult decat pe plan international.

Prezenta internationala a Lloyds include operatiuni in Europa, in tari precum Olanda, Germania si Spania, in America de Nord, America Latina si Asia. Horta-Osorio, angajat de Lloyds de la banca rivala Santander UK, a refuzat sa precizeze ce piete va parasi grupul.

Sindicatul Unite al angajatilor Lloyds a protestat vehement fata de planurile administratiei, insa Horta-Osorio insista ca masurile sunt necesare.

Lloyds era in anii '90 una dintre cele mai profitabile banci din lume si o preferata a investitorilor datorita politicii dinamice de achizitii, eficientei ridicate si randamentului urias oferit actionarilor, insa strategia de crestere a companiei a franat dupa ce autoritatile britanice au blocat achizitia institutiei de credit Abbey National, in 2001.

Banca a fost impovarata in 2008 cu pierderi de miliarde de lire dupa ce a preluat de urgenta, la insistentele guvernului, creditorul ipotecar HBOS, pentru a evita un faliment rasunator in Marea Britanie.

Lloyds a fost apoi salvata de la faliment de guvern, alaturi de Royal Bank of Scotland, iar statul britanic este acum cel mai mare actionar al celor doua banci, cu 41%, respectiv 83% din actiuni.

Pentru ca a primit ajutoare de stat uriase, autoritatile europene au obligat Lloyds sa vanda 630 de sucursale, iar o comisie bancara din parlamentul britanic a sugerat ca grupul ar putea fi nevoit sa vanda "mult mai mult" pentru a ajuta competitia de pe piata autohtona.

Lloyds a castigat, in urma preluarii HBOS, banca retail Halifax, una dintre cele mai mari din Anglia, pe care Horta-Osorio vrea sa o revigoreze pentru a accelera revitalizarea grupului.

Actiunile Lloyds au crescut du 9,5% dupa prezentarea planului de restructurare, insa se tranzactioneaza inca sub pragul de 63,1 pence pe unitate, care reprezinta pretul platit, practic, de guvernul britanic in schimbul actiunilor pe care le detine la companie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri