Banca Centrala Europeana (BCE) este pregatita sa sprijine mai puternic lupta impotriva crizei datoriilor, daca liderii politici se pun de acord saptamana urmatoare asupra unui control mai strict al bugetelor celor 17 state membre ale uniunii monetare, a indicat presedintele BCE, Mario Draghi, scrie Mediafax.
Intr-un discurs la numai o zi dupa ce miercuri sase mari banci centrale, intre care si BCE, au anuntat masuri coordonate pentru asigurarea de finantari in dolari bancilor europene, Draghi a prezentat o imagine sumbra a sistemului bancar, potrivit Reuters.

"Cred ca uniunea noastra politica si monetara are nevoie de o noua consolidare fiscala, o reasezare a regulilor fiscale impreuna cu angajamentele fiscale care trebuie asumate de guvernele din zona euro. Am putea fi intrebati daca o consolidare fiscala ar fi suficienta pentru a stabiliza pietele si in ce fel o viziune credibila pe termen lung poate ajuta pe termen scurt. Raspunsul nostru este ca cel mai important element care trebuie restabilit este credibilitatea. Alte parti ar putea urma, dar conteaza ordinea", a declarat seful BCE in Parlamentul European.

Draghi nu a precizat ce masuri ar putea lua BCE, dar institutia se afla sub o presiune uriasa din partea politicienilor si pietei financiare sa accelereze achizitiile de obligatiuni ale statelor cu probleme din zona euro sau sa imprumute bani FMI pentru sustinerea Italiei si Spaniei.

Ca raspuns la comentarii ale parlamentarilor europeni, Draghi a afirmat ca BCE poate actiona in cadrul tratatului UE si cel important este asigure o reluare a functionarii canalelor de creditare blocate.

Pe termen scurt, economistii se asteapta ca banca centrala sa reduca presiunea asupra bancilor si economiei, care se indreapta catre recesiune, prin anuntarea de licitatii de lichiditati pe perioade mai lungi, cu reguli mai permisive in privinta garantiilor si o reducere a dobanzilor saptamana urmatoare.

Draghi, confruntat cu unele din cele mai grele decizii din istoria de 12 ani a uniunii monetare dupa numai o luna in pozitia de presedinte al BCE, a declarat ca banca centrala este constienta ca multe institutii de credit europene au dificultati, din cauza presiunilor asupra obligatiunilor suverane, conditiilor mai dure de pe piata interbancara si a garantiilor insuficiente.

"Riscurile la adresa economiei au crescut", a spus el, notand ca mandatul BCE este de a mentine stabilitatea preturilor "in ambele directii", o indicatie rara ca banca este ingrijorata, pe langa inflatie, si de posibilitatea unei deflatii.

Dupa doi ani de criza a datoriilor, investitorii se retrag de pe piata obligatiunilor suverane din Europa, bancile europene isi reduc expunerea pe datoria de stat, bancile din sudul Europei pierd depozite si exista riscul unei noi recesiuni, amplificand astfel indoielile legate de supravietuirea zonei euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri