China si Japonia au dat, luni, la Beijing, semne de reconciliere, cu ocazia summitului Asia-Pacific, unde participa principalii lideri din regiune, inclusiv Barack Obama si Vladimir Putin, pe fondul rivalitatilor geopolitice si comerciale, relateaza AFP.

La Forumul statelor din APEC, premierul japonez Shinzo Abe si presedintele chinez Xi Jinping au participat la primul summit bilateral, extrem de asteptat, un prim semn al dezghetarii relatiilor, dupa peste doi ani de tensiuni. "Numeroase tari asteptau acest summit intre Japonia si China, si nu este vorba doar despre statele asiatice. Cred ca am facut un prim pas spre ameliorarea relatiilor bilaterale", a declarat premierul Abe, la finalul intrevederii de o jumatate de ora cu liderul chinez, potrivit Mediafax.

"China doreste ca Japonia sa continue pe calea dezvoltarii pasnice" si "sa adopte politici militare si de securitate rezervate", a declarat presedintele Xi Jinping, citat de agentia Xinhua. Relatiile dintre China si Japonia sunt tensionate de mai bine de doi ani pe fondul disputelor cu privire la suveranitatea Insulelor Diaoyu (Senkaku, in japoneza) in Marea Chinei de Est, revendicate de Beijing, dar administrate de Tokyo. Aviatia si Marina celor doua tari au fost implicate in mai multe incidente in ultimele luni, in apropierea arhipelagului nelocuit.

Liderul chinez, "sfaturi" pentru Japonia

In acest context, premierul Abe a cerut Chinei infiintarea unui mecanism de comunicare maritima, pentru evitarea unui eventual incident. Potrivit agentiei Xinhua, Abe a asigurat ca Japonia nu intentioneaza sa-si schimbe pozitia cu privire la responsabilitatile istorice. Presedintele Xi Jinping a reafirmat pozitia Chinei si a indemnat Japonia sa "foloseasca istoria ca pe o oglinda pentru a privi spre viitor".

Gazda reuniunii APEC, presedintele chinez a deschis cea mai importanta reuniune internationala organizata dupa sosirea la putere, la sfarsitul anului 2012. Presedintele american Barack Obama, sosit luni dimineata la Beijing, a sustinut un discurs la deschiderea summitului APEC, iar marti si miercuri are programate intrevederi cu presedintele Xi Jinping. Casa Alba a promis "discutii sincere si aprofundate" cu partea chineza.

Presedintele chinez i-a indemnat duminica pe participantii la summit "sa realizeze visul regiunii Asia-Pacific pentru locuitorii zonei", aluzie la "visul chinez" al grandorii regasite.

Summitul anual al forumului de cooperare economica din Asia-Pacific (APEC) urmeaza sa discute despre proiecte concurente ale extinderii si aprofundarii liberului-schimb regional. Reuniunea reprezinta, de asemenea, o ocazie pentru numeroase intrevederi bilaterale asupra unor dosare si dispute intre partenerii regiunii.

Intrebari pentru Putin in legatura cu zborul MH17

Premierul australian Tony Abbot intentioneaza, astfel, sa-i ceara explicatii liderului de la Kremlin cu privire la zborul MH17 al Malaysia Airlines, doborat in spatiul aerian al Ucrainei in luna iulie si soldat cu moartea celor 298 de persoane aflate la bord, intre care 38 de australieni. Occidentalii ii considera pe separatistii prorusi responsabili pentru aceasta tragedie si acuza Moscova ca impiedica ancheta, acuzatii dezmintite de Kremlin.

Pe de alta partea, la cea de-a zecea intalnire in mai putin de doi ani, presedintele chinez Xi Jinping si omologul sau rus Vladimir Putin s-au angajat, duminica, sa-si consolieze colaborarea, iar ulterior au semnat mai multe acorduri, in special in domeniul energetic intre gigantul rus Rosfnet si chinez CNPC.

In plan economic, China si Statele Unite au insistat asupra proiectelor concurente cu privire la integrarea economica in Asia-Pacific. Washingtonul nu si-a ascuns diferendele cu Beijingul cu privire la respectarea drepturilor omului, atacurile informatice, disputele comerciale sau frontierele maritime ale Chinei cu statele vecine. In afara de Japonia, Vietnamul si Filipine se afla, de asemenea, in relatii tensionate cu China, care revendica suveranitatea aproape in totalitate asupra Marii Chinei de Sud, pe unde trece o ruta strategica pentru navigatia comerciala.

Economiile statelor membre APEC reprezinta aproximativ 40% din populatia lumii, 57% din PIB-ul mondial si 44% din schimburile comerciale internationale. Summitul va fi urmat de reuniunea statelor din Asia de sud-est (ASEAN), in Myanmar, iar la sfarsitul saptamanii este programat la Brisbane, in Australia, summitul G20.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri