Un carnagiu a fost evitat vineri, intr-un tren Thalys care asigura o legatura intre Amsterdam si Paris, dupa ce militari americani au imobilizat un barbat puternic inarmat care a deschis focul, intr-un atac aparent terorist, la opt luni de la atentatele din capitala Frantei, relateaza AFP online.

Doi dintre militari au fost raniti, unul de un glont, celalalt cu o arma alba, dar vietile lor nu sunt in pericol. Cel putin un foc de arma a fost tras la bordul trenului de mare viteza Thalys 9364, la ora locala 17.50 (18.50, ora Romaniei), in zona localitatii Oignies (Haute Picardie). Un "atac terorist", potrivit premierului belgian Charles Michel, a fost evitat multumita "sangelui rece", dar si a "marelui curaj", salutat de catre ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve, ale celor doi militari americani care se aflau la bordul trenului, potrivit Mediafax.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, ar fi intervenit si un al treilea american, pentru a-l neutraliza pe atacator. Americanii l-ar fi reperat dupa ce l-au auzit reincarcand arma, potrivit primelor elemente ale anchetei. Suspectul avea asupra sa o pusca de asalt de tip Kalasnikov, un pistol automat, noua incarcatoare si un cutter, potrivit unei surse din cadrul politiei. Unul dintre pasagerii americani a fost ranit superficial, cu o lovitura de cutter, la niveul unui cot, si a suferit o fractura la nivelul unui deget. El a fost spitalizat la Arras. Al doilea, ranit prin impuscare la nivelul toracelui, a fost transportat cu un elicopter la CHU Lille.

Bernard Cazeneuve, care s-a dus la Gara din Arras, si-a exprimat "admiratia" si "recunostinta" fata de acesti pasageri "deosebit de curajosi", fara care Franta "poate s-ar fi confruntat cu o drama teribila". Presedintele François Hollande a dat asigurari ca se face totul "pentru a se face lumina" asupra faptelor si ca el va "coopera strans" cu premierul belgian in cadrul anchetei. Sectia Antiterorista a Parchetului din Paris s-a sesizat in ancheta. Premierul Manuel Valls si-a exprimat la randul sau, intr-un mesaj postat pe Twitter, "sustinerea fata de victime" si "gratitudinea fata de cei care au intervenit".

Presedintele american Barack Obama si-a exprimat "profunda recunostinta pentru curajul si reactia rapida a mai multor pasageri, inclusiv membri ai armatei americane care, intr-un mod altruist, l-au imobilizat e atacator". El a adus un omagiu "actiunilor eroice" care probabil au impiedicat "o tragedie si mai mare". - Ca intr-un film Actorul francez Jean-Hugues Anglade, care se afla la bordul trenului, a fost usor ranit in timp ce "incerca sa actioneze semnalul de alarma", potrivit unui purtator de cuvant al Societatii Nationale Franceze de Cai Ferate (SNCF).

Suspectul, care a urcat la bordul trenului la Bruxelles, a fost arestat imediat dupa ora locala 18.00 (19.00, ora Romaniei) in Gara din Arras, unde a fost oprit trenul Thalys, si plasat in arest preventiv. Potrivit primelor elemente ale anchetei, el ar avea 26 de ani, ar fi un marocan sau ar fi de origine marocana si avea dosar la serviciile de informatii. Barbatul a trait in Spania, unde inca locuia pana recent, si a fost semnalat de catre serviciile spaniole de informatii serviciilor franceze de informatii. "Surse din cadrul unitatii antiteroriste spaniole au anuntat ca acest tanar, care aparea in registre ca fiind radical, a avut resedinta in Spania timp de un an, pana in 2014, cand a decis sa se mute in Franta. Aceleasi surse au precizat ca autorul atacului a calatorit, ulterior, in Siria, dupa care a revenit, la scurt timp dupa aceea, in Hexagon", scrie cotidianul spaniol El Pais.

Damien, un parizian in varsta de 35 de ani, descrie un barbat "in bustul gol, destul de slab", cu o "pusca'. "O persoana cu un tricou verde, rasa-n cap (potrivit primelor elemente un militar american) l-a vazut, s-a aruncat asupra lui si l-a placat", povesteste el. La cativa pasi, in vagonul 12, se afla Christina Cathleen Coons, o newyorkeza in varsta de 28 de ani, aflata in vacanta in Europa. "Am auzit focuri de arma, fara indoiala doua, si un tip s-a prabusit", spune ea. Era "sange peste tot", continua ea, aratand fotografii de la fata locului, care fac acum inconjurul lumii, pe retele de socializare.

Acesti doi pasageri au fost preluati, alaturi de alte cateva sute, intr-un gimnaziu situat in apropiere de Gara din Arras, unde li s-au distribuit gustari. Intre timp, politia tehnica si stiintifica a perchezitionat trenul, gasind doar un singur cartus, potrivit unei surse apropiate dosarului. Identitatile celor 554 de pasageri din tren au fost verificate, iar bagajele le-au fost perchezitionate. Pasagerii au fost trimisi, dupa aceea, la Paris, unde un prim tren a sosit sambata, la ora 00.36 (1.36, ora Romaniei) in Gara de Nord.

"Era ca intr-un film, numai ca se intampla in realitate", a declarat o pasagera, Arcange Shannon. "In tren, am auzit alarma sunand in mai multe randuri, intermitent, dar nu ne-am facut prea multe griji, ne-am spus ca, fara, indoiala, fuma cineva la toalete", povesteste ea. Coborand din tren, ea a vazut "o persoana asezata pe un scaun, cu mainile pline de sange si fata tumefiata". La Paris, SNCF le-a propus calatorilor sa ia masa, camere de hotel si asistenta psihologica. Tot vineri dupa-amiaza, locomotiva unui TGV care efectua o legatura intre Marsilia si Paris, a luat foc dintr-un motiv necunoscut, antrenand evacuarea a 800 de persoane la Saint-Quentin-Fallavier, in Isère. Potrivit unui purtator de cuvant al SNCF, "nu exista nicio suspiciune cu privire la un atentat in acest stadiu".

Eroii din trenul Thalys povestec cum au oprit un masacru: "Du-te si pune mana pe el"

Tinerii americani care l-au imobilizat pe barbatul ce pare ca voia sa comita un masacru, vineri, intr-un tren Thalys pe ruta Amsterdam-Paris, au povestit acest episod "nebun" in fata camerelor de luat vederi ale mai multor publicatii, relateaza AFP in pagina electronica. "Totul s-a petrecut foarte rapid", a declarat Anthony Sadler, un student care calatorea impreuna cu prietenii sai Alex Skarlatos, in varsta de 22 de ani, si Spencer Stone - ambii militari americani, cu care s-a intalnit in vacanta in Europa. "Am auzit un foc de arma si un geam spart", a declarat Skarlatos, un membru al Garzii Nationale a statului Oregon, care a revenit de curand dintr-o misiune in Afganistan. "Am vazut un barbat intrand in vagon cu un Kalasnikov", continua el.

Chris Norman, un consultant britanic in varsta de 62 de ani, care calatorea in acelasi vagon, a declarat ca ei au "vazut un tip (inarmat) cu un AK-47. Alex i-a spus lui Spencer «Du-te si pune mana pe el». Tipul a scos un cutter si l-a taiat pe Spencer pe gat, la spate, si practic i-a taiat degetul mare. Spencer l-a tinut, iar pana la urma l-am imobilizat. Era inconstient. L-am legat", spune el. "Spencer a venit in fuga vreo zece metri pana la tip. Am inceput sa-l lovim in cap pana cand s-a prabusit", povesteste la randul sau Skarlatos.

In imagini filmate cu un telefon mobil in tren si difuzate de mai multe posturi de televiziune, apare suspectul - un tanar slab, purtand pantaloni albi, in bustul gol, tintuit jos, pe burta, cu mainile legate la spate. O pusca de tip Kalasnikov este rezemata de un scaun, iar pe un geam, in vagon, se vede sange. Suspectul - care potrivit primelor elemente ale anchetei este marocan sau de origine marocana si care ar avea varsta de 26 de ani - nu a spus nimic si "parea uluit", a declarat Anthony Sadler.

Sursa foto: Tren de mare viteza, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri