Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din Grupului celor sapte state puternic industrializate (G-7) iau pulsul economiei mondiale, la summitul FMI din Singapore, accentul fiind pus pe faptul ca incetinirea economiei Statelor Unite poate duce la sufocarea cresterii economice mondiale.
Ministrul de finante al Japoniei, presedintele intrunirii, a precizat ca discutiile vor atinge o gama larga de subiecte, printre care politica monetara a Chinei si posibile sanctiuni asupra Iranului, ca urmare a dosarului nuclear, informeaza Rompres.

Vom discuta despre cum sa abordam aceste probleme", a declarat Sadakazu Tanigaki dupa intalnirea cu presedintele Trezoreriei SUA, Henry Paulson si inaintea inceperii discutiilor in cadrul G-7. Paulson si presedintele Fed, Ben Bernanke, reprezinta cea mai mare economie a lumii la acest summit, insotiti de omologii lor din Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia si Japonia.

Ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, a precizat ca discutiile se vor purta asupra politicilor monetare, asupra deficitului comercial al SUA, exporturile foarte mai ale Chinei, despre ce se intampla cu petrodolarii precum si despre modul in care Europa poate majora cresterea economica. "Conditiile pentru crestere economica a lumii nu au fost niciodata asa de bune ca astazi", a declarat Steinbrueck intr-o conferinta de presa, adaugand ca exista riscurile legate de cresteri intr-un mod inoportun.

"Daca reducem poverile fiscale asupra populatiei, consumul va creste", a declarat guvernatorul Bancii Centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan.

Economiile G-7 au crescut puternic

Economiile G-7 au crescut puternic, in ansamblu, in ciuda incetinirii cresterii Statelor Unite, insa perspectiva ar putea fi depreciata de cresterea pretului la petrol, de inflatie si de protectionism, au declarat ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din G-7.

"Perspectiva pozitiva nu este libera de riscuri potentiale de depreciere, cum ar fi pietele volatile ale energiei, cresterea estimarilor legate de inflatie in unele economii precum si de raspandirea tendintelor protectioniste", se arata in proiectul de declaratie comuna.

Aceasta schita a lasat in afara orice referire la politicile monetare insa aceasta sectiune urmeaza a-si avea locul in declaratia finala, estimata a veni la finele zilei.Un alt subiect care va fi discutat, conform asteptarilor analistilor, este acela al ratelor de schimb valutar. Grupul celor sapte tari puternic industrializate a invocat nevoia de armonizare a eforturilor in vederea reglarii proceselor de contabilizare comerciala inter-tari si a dezechilibrelor comerciale. Limitarea tranzactionarii yuanului, moneda nationala a Chinei, fapt care a condus la slabirea puterii sale de cumparare este vazut ca factor cheie in majorarea exporturilor tarii precum si la marirea deficitului comercial al SUA la 716,7 miliarde dolari, anul trecut, sunt de parere unii membri oficiali participanti la discutii.

Combaterea activitatilor de finantare ilicita ale Iranului si Coreei de Nord

Ministrii de Finante din cadrul reuniunii au discutat si despre combaterea activitatile de finantare ilicita a Iranului si Coreei de Nord, a declarat presedintele Trezoreriei Statelor Unite, Henry Paulson.

"Am discutat despre nevoia de a actiona in sensul intreruperii finantarilor ilicite si teroriste legate de amenintarile specifice din Coreea de Nord si Iran", a declarat Paulson la incheierea unie intalniri a ministrilor de finante si ai guvernatorilor din G-7 de la Singapore. Paulson a mai adaugat ca a fost "crucial ca am pus accentul pe siguranta, intelepciunea si securitatea sistemului international de finante, in plus, trebuie sa ne intensificam eforturile impotriva finantarii teroristilor, spalarii de bani si finantelor ilicite, unde intra si retelelor financiare de proliferare a armelor de distrugere in masa".

La conferinta de presa de dupa aceste discutii, Paulson, care urmeaza a pleca in China, saptamana viitoare, a declarat ca Beijingul are nevoie de reforme rapide ale politicii monetare."Cred ca pe termen scurt, China ar trebui sa arate mai multa flexibilitate in materie de politica monetara", a declarat oficialul citat, adaugand ca tara trebuie sa continue procesul reformelor economice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri