Se implineste un an de cand Erste Bank si Bursa din Viena au lansat indicele \"New Europe Blue Chip Index (NTX)\", din care fac parte 30 dintre cele mai mari companii listate la bursa in Europa Centrala si de Est, informeaza Erste Bank
In tot acest timp, indicele s-a dovedit a fi un bun indicator al situatiei pe piata din regiune, in acelasi timp oferind o gama variata de produse de investitii. Companiile austriece au o pondere de putin sub 40 la suta in cadul NTX.

Acest fapt se intampla deoarece Europa de Est reprezinta o cota importanta din business-ul profitabil al multor companii austriece Blue Chip (de mare valoare) - Raiffeisen International (suta la suta) si Erste Bank (54 la suta) genereaza o proportie importanta din profiturile lor nete in Europa Centrala si de Est, dar si OMV beneficiaza din plin de pe urma operatiunilor sale est-europene (aproximativ 40 la suta din cifra de afaceri a Grupului), potrivit unui comunicat remis Rompres de actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane.

Desi castigul de peste 19 la suta de 1760,25 puncte nu a putut fi protejat, din cauza unui inceput mai agitat al verii, indexul a inchis anul fiind solvent din punct de vedere financiar, in ciuda corecturii abrupte realizate la jumatatea lunii iunie. Ca urmare, NTX s-a descurcat bine in primul sau an.

Co-Directorul pentru Cercetare de Capital pe Europa Centrala si de Est, Henning Esskuchen afirma ca inexul inca tranzactioneaza la valori ridicate, fata de EuroStoxx 50, ca si pe piete globale in curs de dezvoltare. Totusi, aceste valori ridicate raman justificate nu numai de o perspectiva de crestere inca superioara (principalul argument impotriva EuroStoxx), dar si pentru ca noi inca suntem convinsi ca Europa Centrala si de Est reprezinta o clasa de active diferita fata de cea a pietelor in curs de dezvoltare.

NTX a suferit un numar de schimbari in timpul primului sau an de existenta. Ajustarile constante la index au urmarit sa asigure ca NTX reprezenta intotdeauna o imagine foarte recenta a realitatii de pe piata Europei Centrale si de Est. Austria a pierdut o oarecare importanta in cadrul indexului, in timp ce Romania a castigat in forta, subliniind importanta potentialului solid al acestei piete.

Urmand regulile indexului, includerea primelor 30 de companii, in functie de fluctuatiile libere, s-a diminuat proportia actiunilor austriece. Dintre cele 13 companii austriece incluse initial in index, au ramas doar 10. EVN, Andritz si BA-CA au parasit indexul, s-a mai adaugat un jucator regional cu o prezenta puternica, Wiener Stdtische, iar Andritz a reusit sa intre din nou in index. Aeroportul International Viena a fost eliminat dupa ultima revizuire a indexului. Dar, in ansamblu, Austria si-a confirmat locul pe pietele Europei Centrale si de Est, caci dezvoltarea sa se intrepatrunde mai strans cu pietele din Europa Centrala si de Est decat dezvoltarea omologilor sai din EU-15 sau G7.

De asemenea, o analiza a volumului de investitii directe realizate de Austria in statele vecine plaseaza cu fermitate aceasta tara in primele randuri ale pietelor Europei Centrale si de Est.

In realitate insa, Repulica Ceha a fost cea care a castigat cel mai mult. Doua companii cehe (CME si Zentiva), precum si PGNiG din Polonia, au fost primite in NTX. Totusi PGNiG nu a rezistat foarte mult timp si a fost din nou eliminata din index. La randul sau, Romania a reusit sa isi creasca ponderea, fiind incluse BRD - Group SG, Petrom si Banca Transilvania.

Singura tara care si-a mai redus ponderea, in afara de Austria, a fost Ungaria, ceea ce reflecta recentele framantari de aici. in ceea ce priveste sectoarele, perspectivele in general mai slabe ale companiilor petroliere s-au reflectat in diminuarea ponderii acestui sector, in timp ce companiile de produse farmaceutice au demonstrat cea mai puternica crestere ca pondere, impulsionate in principal de preluarea Pliva.

NTX a fost afectat de aversiunea tot mai mare la risc in intreaga lume. Fundamental, pietele sunt sanatoase si, in consecinta, evaluarile sunt foarte bune, prin comparatie istorica. Numai Ungaria mai trebuie sa recupereze teren, din perspectiva economica. Problemele cu care se confrunta aceasta tara sunt categoric cunoscute, deja de ceva vreme, iar faptul ca, in sfarsit, se iau masuri trebuie interpretat in mod categoric drept un pas in directia corecta, chiar daca principalul element asupra caruia se concentreaza sunt veniturile.

O diversitate de produse de investitii sunt oferite de Erste Bank pe New Europe Blue Chip Index. Patru produse de investitii selectate ofera un potential de castig pe pietele in urcare sau in stagnare, dar si in perioadele de declin modest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri