Vienna University of Economic and Business(WU) este una dintre cele mai mari universitati de business din Europa. Dintr-un numar de 22.000 de studenti, 27 % sunt internationali. Universitatea ofera programe MBA concepute pentru oamenii care ocupa o functie decisiva intr-o companie, avand minim 3 ani experienta, iar anul acesta 6% dintre absolventii MBA sunt romani. Vezi in continuare de ce au ales si ce au invatat studentii romani in cadrul acestui program.

Cinci studenti romani, care au sustinut programul MBA din cadrul WU, au povestit pentru wall-street.ro care au fost cele mai interesante si mai utile lucruri invatate in decursul a doi ani in cadrul universitatii.

Radu Zuz - manager general al Maceplast Romania

absolveti romani MBA Viena

Radu Zuz a invatat in cadrului programul ca 80% din reteta succesului reprezinta functia manageriala si negocierea.

"Am invatat cum sa negociez cu oamenii, incepand de la subalterni pana la sefi si am invatat cum sa gestionez situatiile tensionate. Din punctul meu de vedere, asta mi-a adus cele mai multe beneficii, in afara calculelor invatate”, a spus managerul general al Maceplast Romania.

Motivul pentru care Radu Zuz a decis sa se inscrie la acest program a fost dorinta de a trece de la functia de angajat la cea de antreprenor. Vazand un studiu care relateaza ca aproximativ 5% din totalul startup-urilor rezista mai mult de 3 ani, a decis sa-si imbunatateasca cunostintele din domeniul business-lui.

Una dintre cheile succesului este sa faci ceea ce-ti place, asftel Zuz, pasionat de automobile, isi doreste sa deschida o afacere in domeniul auto. Pana acum el a reusit sa deschida prima unitate Subway in colaborare cu OMV Petrom si urmeaza sa dechida doua unitati noi.

Ana-Maria Butucaru - ‎director al PricewaterhouseCoopers

absolveti romani MBA Viena

La nivel global, compania pe care o conduce Ana-Maria Butucaru este una dintre cele mai mari in domeniul de audit si consultanta. Ocupand functia de director de doi ani, ea a decis sa-si improspateze cunostintele in cadrul programul de MBA din Viena.

Dupa parerea directorului PwC, un lider bun trebuie sa fie deschis, flexibil si trebuie sa stie:

- Ce intrebari sa spuna

- Care sunt lucrurile pe care trebuie sa le analizeze

- Cum poate sa isi dea seama de riscuri

- Cum sa negocieze

- Sa tina cont de etica si conduita

- Sa fie un bun coach pentru angajati

- Sa se adapteze la schimbarile continue

- Sa fie obiectiv

Adrian Margarit - membru al consiliului de administrare si actionar al grupului Preturi Pentru Tine

absolveti romani MBA Viena

Compania Preturi pentru tine este specializata in furnizarea de imbracaminte si incaltaminte pentru toate varstele cu preturi pentru persoane cu venituri mici si preponderent medii. Compania are patru actionari, fiecare avand cate 25% din actiuni. Unul dintre actionari, Adrian Margarit, a fost printre studentii norocosi care a obtinut o bursa pentru programul MBA. El a decis sa participe la acest program pentru ca a observat ca toti managerii companiilor de top au sustinut o scoala de business, iar pentru a-si dezvolta compania el avea nevoie de un set de cunostinte proaspete.

Adrian Margarit a realizat ca zona de risc poate fi, atat pozitiva, cat si negativa. Daca un antreprenor nu stie care este riscul in cazul unei decizii, merge inainte cu mai mult curaj.

"Daca stiam de riscul concurentei as fi luat in calcul de doua ori inainte sa propun sau sa iau o anumita decizie. Avantajul companiei noastre a fost ca am luat decizii riscante", a mentionat Adrian Margarit.

Pentru a avea o cariera de succes in afaceri, Adrian Margarit sustine ca fiecare ar trebui sa stie urmatoare lucruri:

- Este extrem de important sa creezi si sa pastrezi legatura cu oameni din diverse domenii de business

- Sa inveti din experienta celor din jur

- Inainte de a lua anumite decizii, sa analizezi riscurile

- Pentru o dezvoltare personala trebuie sa citesti cat mai mult, cel putin o carte pe luna

- Sa continui sa inveti despre domeniul afacerii si sa participi la diferite programe din acest domeniu.

Stefan Buciuc - director departement autoritati publice BCR

absolveti romani MBA Viena

Pe langa functia de director al departamentului autoritati publice BCR, Stefan Buciuc este si presedintele consiliului Let's Do It, Romania!, organizatie care vizeaza actiuni de voluntariat in folosul comunitatii.

Stefan Buciuc a decis sa faca un MBA pentru ca, dupa parerea lui, sistemul de invatamant din Romania "ucide" personalitatile studentilor sau le "niveleaza". El spune ca in mare parte profesorii din Romania nu sunt pregatiti si sunt doar teoreticieni.

Stefan sustine ca profesorii ar trebui sa te ajute "sa poti implementa cele mai moderne lucruri din lumea asta, sa intelegi ce-i mai modern, sa poti sa motivezi oamenii cu care lucrezi si sa poti sa fii tu motivat de ceea ce faci".

In urma cu sase luni, Let's Do It, Romania! a avut parte de o schimbare radicala, implementand un nou concept numit oganizatie "teal" in care nu exista notiune de sef sau manager. Astfel, au fost reduse conflictele manageriale si oamenii din cadrul acestei organizatii au mai multa motivatie pentru crearea noilor proiecte.

Ca si studentii de mai sus, Stefan considera legatura cu oamenii din diverse domenii foarte importanta. Dupa parerea lui cei care vor sa aiba succes in viata ar trebui sa tina cont de ceea ce fac in prezent si nu de lucrurile din trecut si ca este ceva obisnuit pentru un om sa greseasca la inceput.

"Prezentul este cel mai important, la fel si viitorul. Ar trebui sa contribuim cu totii la schimbarea lumii, sa o imbunatatim", a mai adaugart Stefan Buciuc.

Marius Molodvan - vicepresedinte al SIF Transilvania

absolveti romani MBA Viena

Vicepresedintele SIF Transilvania, Marius Moldovan, a decis sa sustina programul MBA pentru dezvoltarea sa personala. De aici el a invatat sa lucreze intr-o echipa formata din oameni necunoscuti in care trebuia sa-si castige un loc. De aici si-a format legaturi si impreuna cu un coleg au in plan sa aplice un proiect antreprenorial anul viitor si mai exact, "o platforma care faciliteaza trasferul de fonduri de la investitori in cautare de randament catre antreprenorii in cautare de fonduri".

Ce a invatat aici?

- Sa analizeze foarte mult detaliile

- Sa ia decizii cat se poate de informal, pe baza unor informatii validate

- Sa aiba mai multa incredere in el

- Analiza prealabila este foarte importanta in domeniul afacerii

- O companie fara un lider un nu poate exista

- Un lider bun ar trebui sa asculte mai mult decat sa vorbeasca

- Oamenii din companie trebuie sa simta ca participa la luarea unei decizii, ca sunt implicati si parerea lor este ascultata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri