Leo Varadkar - tanar, homosexual si metis, ales vineri la conducerea Partidului Fine Gael (centru-dreapta), va scrie istorie atunci cand va prelua postul de premier al Irandei, peste zece zile, scrie AFP.

Aceste trei atribute erau tabuuri, fiecare in parte, in urma cu o generatie, pentru oricine ar fi aspirat la functii inalte in aceasta tara cu 4,6 milioane de locuitori, cu o puternica traditie catolica, potrivit News.ro.

Viitoarea instalare la putere a lui Leo Varadkar, in varsta de 38 de ani, in locul premierului demisionar Enda Kenny, este o marturie a schimbarilor profunde care au bulversat societatea irlandeza de doua decenii.

Fiul unui imigrant indian si al unei irlandeze, acest medic a devenit in 2015 primul membru al unui Guvern irlandez in functie care-si declara homosexualitatea, intr-un interviu la radio.

El a fost plebiscitat vineri de parlamentari, alesi locali si activisti Fine Gael, care l-au preferat contracandidatului sau Simon Coveney, actualul ministru al Locuintei, cu trei copii.

La conducerea unui guvern minoritar si afectat de masuri nepopulare, Enda Kenny a anuntat la sfarsitul lui mai ca va demisiona pe 2 iunie, pana cand urma sa se gaseasca un succesor la conducerea partidului sau si a Guvernului.

Atunci cand va deveni premier, pe 12 iunie, Leo Varadkar va deveni totodata cel mai tanar sef de Guvern din istoria tarii, primul cu un tata de origine straina si primul in mod deschis gay.

Este o revolutie in Irlanda, unde avortul ramane interzis, mai putin daca viata mamei este in pericol, unde homosexualitatea a fost dezincriminata in 1993 si unde divortul a fost autorizat doi ani mai tarziu.

Leo Varadkar refuza, insa, sa fie redus la acest rol de pionier. ”Nu sunt un politician jumatate indian sau gay sau un medic. Acestea sunt doar aspecte care fac parte din cine sunt, insa niciunul dintre acesti termeni nu ma defineste ca atare”, spunea el cand si-a facut coming-out-ul.

ASCENSIUNE METEORICA

Ales deputat in 2007, dupa care a ocupat mai multe posturi de ministru, Leo Varadkar a cunoscut o ascensiune meteorica. Fiul unui medic originar din Bombay si al unei irlandeze infirmiere, el a crescut impreuna cu surorile sale mai mari la Dublin.

Medic generalist, el a luat rapid virusul politicii, devenind consilier muncipal la varsta de 25 de ani, dupa care a intrat in Parlament in 2007, inainte sa implineasca 30 de ani.

Intrat in Guvern in 2011, el a detinut portofoliile Transporturilor, Turismului si Sportului, iar apoi al Sanatatii si al Protectiei Sociale.

In 2015 el a facut campanie in favoarea casatoriei intre persoane de acelasi sex si a unei relaxari a legislatiei cu privire la avort, aparand, totodata, ca majoritatea Fine Gael, masuri de austeritate economica.

Ca premier, Leo Varadkar nu ar urma sa renunte la aceasta politica de rigoare. Insa venirea sa la putere, incarcata simbolic, propulseaza democratia irlandeza intr-o dimensiune hotarat moderna.

El ar putea sa profite de acest impuls pentru a convoca noi alegeri legislative si a incerca sa consolideze reprezentarea partidului sau in Guvern.

Enda Kenny, a carui plecare a fost precipiatata de un scandal in cadrul politiei, a fost reales in mai 2016, dupa mai bine de doua luni de blocaj. Insa, fara sa obtina majoritatea in Parlament, el a fost nevoit sa incheie un acord cu Fianna Fail, principala formatiune de opozitie, pentru a ramane la conducerea Executivului.

Sursa foto: William Murphy/Flickr.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri