Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va prelua 10% din actiunile consortiului specializat in proiecte energetice South Eastern Energy Capital, printr-o investitie de pana la 60 milioane euro, in scopul dezvoltarii facilitatilor energetice din regiune, a anuntat BERD
South Eastern Energy Capital (SENCAP) este un consortiu format din principala compania de electricitate a Greciei, Public Power Corporation (PPC) si compania americana ContourGlobal (CG), iar tinta sa principala este piata de energie din Balcani, inclusiv minele de carbune din Kosovo.

Proiectul BERD, de preluare a 10% din actiunile South Eastern Energy Capital, are ca scop dezvoltarea facilitatilor energetice din Europa de Sud-Est, respectiv din Bulgaria, Croatia, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia si Kosovo, "piata care are nevoie disperata de investitii in noi proiecte energetice, in special in domeniul energiei electrice", potrivit anuntului facut de BERD.

Proiectul BERD va presupune investitii in surse regenerabile de energie, precum si in distribuirea de energie electrica. Scopul acestui proiect este dezvoltarea sectorului energetic privat in Europa de Sud-Est, care, in acest moment, reprezinta mai putin de 4% din capacitatea energetica totala a regiunii. SENCAP va elabora, in parteneriat cu BERD, strategii de restructurare si optimizare a companiilor energetice de stat din regiune si va ajuta la implementarea de noi tehnologii, in vederea respectarii standardelor UE in materie de energie.

Proiectul BERD, de participare la capitalul social al South Eastern Energy Capital, mai are, ca scop, cresterea concurentei pe piata de energie a Europei de Sud-Est, prin intrarea pe piata a unui nou jucator, care va participa la licitatiile organizate pentru preluarea activelor de stat din domeniul energetic si va fi capabil sa investeasca in dezvoltarea infrastructurii energetice din regiune.

"Una dintre tintele principale ale South Eastern Energy Capital, in parteneriat cu BERD, va fi integarea pietei sud-est europene de energie, promovarea cooperarii energetice in Europa de Sud-Est si sprijinirea tarilor din regiune in eforturile lor de reabilitare si restructurare a sectoarelor lor energetice, prin elaborarea de politici comune, asistenta tehnica si financiara", se mai arata in anuntul BERD. Proiectul va presupune transferul de competenta tehnica si comerciala de la companiile fondatoare ale South Eastern Energy Capital, PPC si CG, in scopul optimizarii functionarii pietei sud-est europene de energie, in acord cu standardele internationale in domeniu.

Valoarea totala a proiectelor energetice in care BERD se va implica in parteneriat cu South Eastern Energy Capital este estimata de banca la circa 600 milioane euro.

Public Power Corporation (PPC) este principala companie energetica a Greciei si furnizeaza energie unui numar de circa 7,1 milioane de clienti. PPC detine, de asemenea, fara insa a le si administra, retelele grecesti de distributie de energie. Guvernul grec detine 51% din capitalul social al PPC, 4% din actiuni sunt detinute de salariatii companiei, iar 45% sunt listate la bursa din Atena.

ContourGlobal (CG) este o companie privata americana specializata in dezvoltarea de proiecte in domeniul infrastructurii energetice. Actionarul principal al CG este societatea privata de administrare a investitiilor Reservoir Capital Group, care administreaza active in valoare de circa trei miliarde de dolari. CG este principalul instrument de investitie al Reservoir Capital Group pe piata mondiala de energie.

BERD este cel mai mare investitor din Romania, valoarea celor 117 de proiecte derulate pana acum in Romania, de la agroturism la banci si infrastructura, cumuland 3,2 miliarde de euro. Impreuna cu partenerii sai publici si privati, banca a mobilizat aproximativ 6,1 miliarde de euro, in investitii suplimentare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri