Banca Centrala Europeana ar putea continua sa-si creasca ratele dobanzilor anul viitor, probabil si in 2008, din cauza redresarii economice care s-a instalat in zona euro, a estimat OECD, potrivit NewsIn
Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si-a dezvaluit previziunile economice in cadrul estimarilor economice de toamna, care indica o crestere economica de 2,6% pentru cele 12 state din interiorul spatiului euro, fata de 2,2% in raportul precedent, publicat in luna mai.

Aceleasi previziuni indica o crestere economica de 2,2% pentru anul viitor, raportat la 2,1%, cat estimau specialistii OECD in cadrul raportului precedent. Astfel, organizatia se arata mai optimista decat Fondul Monetar International, care si-a imbunatatit, de asemenea, previziunile de crestere economica pentru zona euro, pana la 2,5% in 2006, fata de 2,4%, cat estimau analistii FMI in septembrie si pana la o valoare intre 2 si 2,5% in 2007, fata de 2%, cat se aprecia in cadrul celei mai recente aprecieri.

In contextul "redresarii economice durabile esitmate", "promovarea unor masuri de redresare monetara se justifica, in vederea prevenirii presiunilor inflationiste ulterioare", a estimat economistul-sef al OECD, Jean-Philippe Cotis, in cadrul acestui raport.

Altfel spus, BCE are acordul sa creasca, intr-un ritm moderat, ratele dobanzilor. "in cazul in care cresterea ramane solida va trebui, poate, sa crestem ratele dobanzilor si in 2008", se mai preciza in raportul OECD. in aceste conditii, BCE ar putea, in cadrul viitoarei reuniuni, din data de 7 decembrie, sa-si ridice rata dobanzii de referinta cu un sfert de punct procentual, pana la 3,5%.

Cresterea economica medie in UE, estimata la 3,2%

OECD a modificat in sens pozitiv estimarile de crestere economica pentru cele 30 de state ale zonei pentru anul curent, de la 3,1% la 3,2%, a precizat organizatia in raportul publicat ieri. Pentru anul 2007 OECD estimeaza un nivel mediu al cresterii economice de 2,5%, in scadere fata de nivelul preconizat in raportul predecent, iar pentru 2008 organizatia mizeza pe un nivel mediu de crestere de 2,7%.

In ciuda reducerii estimarilor de crestere pentru 2007, organizatia se arata optimista pe plan global, subliniind in raportul publicat marti ca "in ciuda unor probleme, perpectivele de crestere economica a zonei OECD raman favorabile, chiar daca nu trebuie sa ne asteptam la politici monetare sau politici bugetare care ar sustine cresterea economica". Pentru Statele Unite ale Americii, OECD mizeaza pe o crestere economica anuala de 3,3% in timp ce pentru anul viitor organizatia a redus substantial estimarile de crestere, de la 3,1%, nivel estimat in luna mai, la 2,7%

In ceea ce priveste Italia, OECD este de parere ca in ciuda masurilor bugetare implementate de guvernul de la Roma, nivelul deficitului bugetar al Italiei va fi de 3,2% in 2007, cu mult mai mare decat ce spera guvernul italian, care miza pe un nivel de 2,8%. in acest caz, Italia va depasi pragul maxim admis de Uniunea Europeana pentru al cincilea an consecutiv.

Conform OECD, economia Gemaniei va cunoaste o crestere de 2,4% in 2006, in crestere fata de nivelul estimat precedent, de 1,6%. Pentru 2007 OECD estimeaza ca economia germana isi va reduce ritmul de crestere pana la 1,7% insa in 2008 organizatia preconizeaza o noua accelerare a ritmului de crestere a economiei germane pana la 2,4%.

in cazul Chinei, OECD preconizeaza un nivel al cresterii economice de 10,3% pentru anul 2007, in scadere fata de valoarea ce este estimata pentru 2006, de 10,6%, insa in 2008 ritmul cresterii economice se va accelera din nou pana la 10,7%, pentru al saselea an consecutiv de crestere economica de peste 10%.

Nivelul inflatiei in Rusia va atinge 9% in 2006, iar pentru anul 2007 OECD mizeaza pe un nivel al inflatiei de 8,5%, scaderea fiind continuata si in anul 2008, cand inflatia rusa va atinge 7,2%. in ceea ce priveste cresterea produsului intern brut, OECD mizeaza pe un nivel de crestere de 6,8% pentru 2006, de 6% pentru 2007 si de 5.5% pentru 2008.

Franta, a doua economie a zonei euro, dupa Germania, va cunoaste o crestere economica de 2,1% in 2006, dupa care, conform OECD, vor urma doi ani de crestere consecutiva, organizatia estimand un nivel de crestere economica de 2,2% in 2007 si de 2,3% in 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri