Ministrul britanic al Afacerilor Europene, Geoff Hoon, a cerut Bulgariei sa nu incerce sa reporneasca cele doua reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui, inchise pentru a respecta angajamentele de aderare la Uniunea Europena. "Trebuie sa respectam detaliile tratatului de aderare. Nu cred ca in acest moment este potrivita o reanalizare a acestui tratat", a declarat acesta cu ocazia unei conferinte de presa de la Sofia, reamintind ca procesul de extindere ramane o problema "sensibila" in cadrul Uniunii.

Bulgaria a inchis incepand cu data de 31 decembrie 2006, inainte de aderarea la UE, doua reactoare nucleare de tip sovietic, considerate invechite de Bruxelles, care a estimat ca nu se justifica costurile pentru modernizarea acestora.

Sofia a lansat din luna ianuarie o campanie de a convinge Uniunea Europeana de necesitatea mentinerii in functiune a acestor reactoare, pentru a preintampina o eventuala criza energetica din Balcari, regiune in care Bulgaria este principalul exportator de electricitate.

Comisarul european al energie, Andris Piebalgs a respins in mod formal posibilitatea repunerii in functiune a acestor reactoare, cu o capacitate de 440 Megawati fiecare. Purtatorul acestuia de cuvant, Ferran Tarradellas a precizat intr-un interviu acordat cotidianului bulgar Dnevnik ca executivul european este "pregatit" sa asculte argumentele Sofiei pentru eventualele compensatii cerute.

In cazul in care Comisia Europena nu va permite repornirea celor doua reactoare, guvernul bulgar spera majorarea plafonului compensatiei acordate de Bruxelles, de 570 milioane de euro, pentru inchiderea acestor instalatii.

Tarradellas a avertizat insa Sofia sa nu ceara o suma excesiva, declarand ca presedintele bulgar Gheorghi Parvanov "nu a facut nici o favoare" statului pe care il conduce prin criticarea pozitiei comisarului european pentru energie, in cursul saptamanii trecute. "Guvernul bulgar a semnat tratatul de adeziune si este foarte important pentru reputatia sa sa respecte ceea ce a fost semnat", a subliniat acesta, potrivit NewsIn.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri