Cultura bacșișului este un subiect fierbinte și controversat pentru mulți în acest moment. Pentru americani este surprinzător să afle că există locuri în care nu se așteaptă bacșiș, însă în multe alte țări obligativitatea bacșișului pare de neconceput.

Marea Britanie se numără printre acestea - bacșișul este mult mai puțin obișnuit și, de multe ori, nici măcar nu depinde de clienți.

"Majoritatea unitățile vor adăuga automat o taxă discreționară", a declarat Laura Windsor, fondatoarea unei academii de etichetă din Marea Britanie, a declarat pentru CNBC. "Nu sunteți obligat să plătiți suprataxa dacă serviciul a fost mai puțin satisfăcător și puteți cere ca taxa să fie scoasă de pe nota de plată dacă ați fost cu adevărat nemulțumit de serviciu", a adăugat ea.

"Când vine vorba de portari în hoteluri, de șoferii de taxi și de coafeze, dacă sunteți mulțumit de serviciile lor, puteți lăsa bacșiș câteva lire, deși nu este obligatoriu", a adăugat ea.

De asemenea, șoferii de taxi primesc adesea bacșișuri, de obicei prin rotunjirea sumei cu câteva lire sau dolari, potrivit lui Windsor și expertului în etichetă Jo Bryant.

Există însă unele situații în care britanicii nu ar lăsa niciodată bacșiș, în vreme ce americanii ar lăsa, a subliniat Bryant. "Noi nu am lăsa niciodată bacșiș într-o cafenea, într-un pub sau într-un bar", a spus ea.

Presiune în creștere pentru a lăsa bacșiș în SUA

Dar bacșișul este ia amploare în Statele Unite. Bacșișurile au devenit mai mari în ultimele decenii - și mult mai frecvente. Potrivit unui raport publicat de Bankrate la începutul acestui an, aproape o treime dintre americani spun acum că cultura bacșișului este "scăpată de sub control".

Aceasta este o inversare majoră față de trecut, a declarat pentru CNBC Make It Marc Mentzer, profesor de resurse umane și comportament organizațional la Universitatea din Saskatchewan, care a studiat pe larg cultura bacșișului.

"În primele decenii ale SUA, bacșișul era văzut ca fiind antidemocratic și antiegalitar", a spus el. Iar angajatorii erau suspicioși, întrebându-se dacă nu cumva bacșișul era o modalitate de a-și mitui lucrătorii.

Acest lucru s-a schimbat în anii 1920, când o interdicție a alcoolului a spulberat marjele de profit care erau imense, a adăugat Mentzer.

"Proprietarii de restaurante au început să salute obiceiul bacșișului pentru că a luat o parte din presiunea financiară de pe proprietari", a spus el.

Astăzi, a fi întrebat cât de mult ai vrea să lași bacșiș - fie direct, fie pe ecran atunci când faci plăți prin intermediul tabletelor și al aparatelor de carduri - este ceva obișnuit peste tot, de la cafenele la baruri, precum și pentru livrările de alimente și călătoriile în ride-sharing.

Presiunea de a lăsa bacșiș a crescut, datorită solicitărilor automate de bacșiș în aplicații, de exemplu, se arată într-un raport privind bugetarea consumatorilor realizat de NerdWallet în luna mai.

"Un bonus, nu un drept" în Marea Britanie

Dar în Marea Britanie, situația este încă destul de diferită. "Bacșișul nu este așteptat în Marea Britanie așa cum este în SUA", a spus Windsor. "Un bacșiș este considerat un bonus, nu un drept", a adăugat ea.

Unul dintre principalele motive pentru această diferență este faptul că lucrătorii din industria serviciilor sunt plătiți diferit în Marea Britanie și în SUA, au spus Windsor și Bryant.

"Cei care pot primi mai multe bacșișuri, de exemplu personalul de servire, tind să aibă un salariu mai mare în Marea Britanie. Veniturile lor sunt stabilite la un nivel mai ridicat datorită nivelurilor noastre de salariu minim, astfel că sunt mai puțin dependenți de bacșișuri pentru a-și completa veniturile", a spus Bryant.

Dar și diferențele culturale joacă un rol, a adăugat ea.

"Ca regulă generală, britanicii urăsc să discute sau să fie ostentativi cu banii", a spus Bryant. Discuția despre bani este considerată a fi de prost gust, iar oferirea directă de bani oamenilor îi face pe mulți britanici să se simtă inconfortabil, a spus ea.

Atitudinile actuale față de bacșiș sunt, într-un fel, o inversare a sentimentului istoric față de bacșiș, a spus Mentzer.

"În Anglia, a existat o tradiție îndelungată ca oaspeții să lase niște bani pentru servitorii gazdei, iar acest obicei s-a răspândit la alte tranzacții din industria ospitalității", a spus el.

"Vizitatorii americani în Marea Britanie la sfârșitul anilor 1880 și foarte devreme în anii 1900 s-au plâns că fiecare lucrător de serviciu britanic se aștepta la bacșiș".

Citeste si:

    Dar diferențele dintre culturile de bacșiș ale celor două țări ar putea să se reducă. În Londra, din ce în ce mai multe locuri în care bacșișul era neobișnuit în trecut, acum presează clienții cu sugestii automate de bacșiș. Dacă britanicii vor accepta acest lucru sau vor rămâne fideli reputației lor de zgârciți este o altă întrebare.

    Sursa foto: Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Turism »



    Setari Cookie-uri