Josef Tosovsky, fostul guvernator al bancii centrale a Cehiei (CNB), \"nu este candidatul Republicii Cehe\" pentru postul de director al Fondului Monetar International (FMI), a precizat ministrul ceh de finante, Miroslav Kalousek, citat de presa din Praga, relateaza AFP, citat de NewsIn.
Candidatura lui Tosovsky, care a fost prim ministru interimat al Cehiei in 1998, a fost prezentata miercuri in mod oficial de Rusia. "Tosovsky nu este candidatul Republicii Cehe", a declarat Kalousek, pentru site-ul aktualne.cz.

"Vom respecta concluziile consiliului ministrilor economiei si finantelor din Uniunea Europeana, care a prezentat candidatura fostului ministru francez de finante, Dominique Strauss-Kahn", a precizata acesta.
Conform cotidianului economic ceh Hospodarske Noviny, Rusia doreste astfel sa "creeze disensiuni" intre statele membre ale Uniunii Europene.

"De fapt, cel mai important post in cadrul Fondului Monetar International a apartinut in ultimii ani doar candidatilor proveniti din marile state ale Europei Occidentale, beneficiind de sustinerea activa venita din partea Statelor Unite ale Americii, care detin sefia Bancii Mondiale", scrie cotidianul ceh.

"Faptul ca Statele Unite ale Americii si marile state ale Uniunii Europene isi impart cele mai inalte functii in cadrul acestor institutii foarte importante nu este privit cu ochi buni de catre statele in curs de dezvoltare, printre care se numara China, India si Brazilia", adauga Hospodarske Noviny.

Tosovsky, in varsta de 56 de ani, este momentan presedinte al Institutului de Stabilitate Financiara din Elvetia, dupa ce a ocupat functia de guvernator al bancii centrale cehe intre 1993-1997 si 1998-2004.

In februarie, cotidianul ceh Dnes l-a acuzat de colaborare cu politia secreta a Cehoslovaciei comuniste inainte de prabusirea sistemului totalitar in 1989. Tosovsky a respins aceste acuzatii.

Statele in curs de dezvoltare, inclusiv Rusia, au afirmat ca traditia care dateaza de la crearea acestei institutii, prin care Fondul este condus de un european iar institutia sora a FMI, Banca Mondiala, este condusa de un american, ar trebui eliminata pentru a recunoaste importanta crescuta a statelor in curs de dezvoltare in cadrul economiei mondiale.

Acest post a devenit o tinta incepand cu luna iulie, cand directorul FMI, Rodrigo Rato, a anuntat spre supriza tuturor, ca va demisiona, chiar daca institutia trece printr-un plin proces de reforma.

Reforma este menita sa intareasca modalitatile prin care Fondul monitorizeaza economia mondiala si sa modifice structura de vot, pentru a reflecta importanta crescuta a unor economii precum China.

Ministrul american de finante Henry Paulson a declarat la data de 26 iulie ca il considera pe Strauss-Kahn drept un candidat bun pentru a conduce aceasta institutie, insa a preferat sa nu isi manifeste oficial sustinerea.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri