Arcelor Mittal, cel mai mare grup siderurgic din lume, intentioneaza sa plateasca cel putin 1,7 miliarde dolari pentru intreg pachetul de actiuni al China Oriental Group pe care nu le detine inca, extinzandu-si prezenta in cel mai mare consumator si producator de otel din lume, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Arcelor Mittal, care a achizitionat o participatie de 28,02% din producatorul chinez pentru aproximativ 650 milioane dolari, va oferi acum cel putin 0,8 dolari pentru o actiune China Oriental.

Aceasta valoare este cu 13% mai mare decat pretul atins pe bursa de titlurile grupului chinez la data de 7 noiembrie, atunci cand au fost suspendate de la tranzactionare.

Comisia pentru fuziuni si preluari din Honk Kong a decis ca actionarii Arcelor Mittal si China Oriental au actionat concertat, declansand procedura obligatorie de depunere a unei oferte de preluare, a afirmat compania chineza.

Arcelor Mittal a precizat ca nu va delista grupul China Oriental.

Arcelor Mittal a mai semnat un acord de partajare a tehnologiei, a expertizei tehnologice cu grupul chinez, intentionand sa tranforme firma China Oriental in una dintre principalele companii siderurgice din China.

Gigantul siderurgic va asista compania chineza in procurarea de minereu de fier si carbune, conform comunicatului emis.

"Nu am facut niciun secret din dorinta noastra de a ne implica pe piata siderurgica chineza, aflata in plina expansiune", a declarat directorul executiv al Arcelor Mittal, Lakshmi Mittal, in comunicat.

Mittal anuntase saptamana trecuta ca Arcelor Mittal se afla in negocieri cu principalii actionari ai companiei privind achizitia unei participatii suplimentare de 43%, pentru a-si majora detinerea din producatorul chinez la 71%.

Acesta a mai adaugat ca spera sa majoreze participatiile detinute de Arcelor Mittal din mai multe companii chineze, chiar daca guvernul chinez interzice controlul strain asupra principalelor grupuri siderurgice nationale.

Beijingul a militat pentru consolidarea sectorului siderurgic intern, extrem de fragmentat, incurajand fuziunile intre principalele companii nationale, dar si investitiile efectuate de marii actori internationali, insa controlul strict asupra achizitiilor a afectat ritmul acestor tranzactii.

China interzice ca un grup strain sa preia controlul principalelor companii siderurgice chineze, aceasta politica reprezentand una dintre problemele cu care a fost confruntat Arcelor Mittal in trecut, cand intentiona sa investeasca in industria statului chinez.

Insa grupul Oriental, care a fost privatizat in 2001, este inregistrat in Bermuda, chiar daca detine controlul asupra unor amplasamente de productie siderurgica in China, in mod tehnic este tot o companie straina.

Aceasta tranzactie vine la putin timp dupa ce Arcelor Mittal a decis sa cumpere o participatie majoritara in producatorul chinez de sarma Rongcheng Chengshan Steel Cord Co., pentru suma de 27 milioane dolari.

ArcelorMittal este numarul unu la nivel global in sectorul siderurgic, cu 320.000 angajati ce lucreaza in peste 60 de tari. Compania este formata din cei mai mari producatori de otel din lume, respectiv Arcelor si Mittal Steel.

Grupul ArcelorMittal este lider pe toate pietele importante din lume, inclusiv in productia de automobile si constructii. ArcelorMittal este prezenta in 27 de state din Europa, Asia, Africa si America, urmand sa patrunda pe pietele emergente din China si India.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri