Biroul european de statistica, Eurostat, si-a revizuit datele fata de estimarile initiale de 3,2% pentru rata inflatiei din zona euro. Economistii chestionati de Reuters au estimat ca rata inflatiei va ramane la 3,2%.

In comparatie cu luna ianuarie 2008, preturile au crescut in luna februarie cu 0,3%, potrivit Eurostat, fiind in ton cu estimarile analistilor. Preturile la energie au crescut cu 10,4% in februarie, fata de aceeasi luna a anului trecut.

Preturile pentru transport si alimente, ambele sensibile la modificarea preturilor la petrol, au crescut cu 5,8%, respectiv 5,4%. Banca Centrala Europeana (BCE), care doreste ca inflatia anuala sa fie sub 2%.

Citeste si:

Banca a mentinut dobanda de politica monetara neschimbata, la 4%, din cauza unei incetiniri a cresterii economice, ceea ce ar putea sa reduca presiunile asupra preturilor in decursul anului 2008. In intreaga Uniune Europeana, rata anuala a inflatiei a fost de 3,4% in februarie, sau de 0,4% pe luna.

Potrivit Eurostat, costurile de personal in trimestrul al patrulea din 2007 au crescut cu 2,7% pe an. Salariile au crescut cu 2,9%, in timp ce costurile non salariale au urcat cu 2,2%, anunta Eurostat.

Oficialii BCE si ministri de finante ai UE au cerut o moderare a salariilor in ciuda cresterii ratei inflatiei, afirmand ca majorarile salariale ar putea impiedica eforturile de sporire a competitivitatii la nivel european.