Bancile centrale ale Australiei si Japoniei au demarat actiuni pentru calmarea investitorilor si sporirea increderii acestora in pietele financiare pe care opereaza, in contextul in care banca de investitii Lehman Brothers se indreapta catre faliment, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
Jucatorii din piete vroiau sa vada daca Banca Centrala Europeana, banca Marii Britanii - Bank of England - si alte banci centrale vor lua masuri similare, dupa ce Lehman a inaintat cererea pentru intrarea in faliment.

Decizia oficialilor bancii Lehman vine dupa incheierea celor trei zile de discutii privitoare la situatia de criza, purtate cu banca centrala americana - Federal Reserve -, care a refuzat sa foloseasca banii contribuanililor pentru a acorda sprijin financiar bancii americane de investitii.

Federal Reserve a lansat o serie de masuri de urgenta pentru calmarea pietelor, in cazul in care situatia bancii Lehman aduce noi ingrijorari asupra crizei globale a creditelor, inclusiv daca aceasta va accepta capital drept alternativa a imprumuturilor in lichiditati, ca una dintre facilitatile speciale de credit .

Situatia precara a bancii Lehman a starnit ingrijorari asupra altor institutii financiare. Astfel, Bank of America a achizitionat Merrill Lynch & Co Inc in schimbul sumei de 44 miliarde dolari, iar American International Group Inc.a cerut Federal Reserve 40 de miliarde dolari, pentru finantare pe termen scurt.

De asemenea, zece dintre cele mai mari banci mondiale au decis sa creeze o linie de creditare in valoare de 70 miliarde dolari pentru a mari nivelul lichiditatii la nivel global.

O sursa apropiata bancii centrale a Japoniei a anuntat ca oficialii acesteia urmaresc cu atentie evenimentele din piata si colaboreaza cu Federal Reserve si autoritatile internationale.

"Monitorizam evenimentele de pe pietele financiare in timp ce pastram legatura cu Statele Unite si autoritatile din alte tari", a declarat o sursa apropiata situatiei. Pietele financiare sunt inchise in Japonia din cauza unei sarbatori oficiale.

Banca centrala a Australiei a pus la dispozitia bancilor mai multe fonduri decat estimase initial, dup ce problemele financiare la nivel global au urcat dobanzile interbancare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri