Statele Unite au anuntat saptamana trecuta un pact multinational pe probleme de mediu, ce raspunde apelurilor interne privind o actiune mai sustinuta pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Noul pact taie din elanul criticilor impotriva actualei administratii de la Washington, din cauza lipsei de interes fata de problemele mondiale de mediu, dar asteptarile legate de acest acord sunt minime, deoarece prevederile sale nu sunt obligatorii pentru statele semnatare.

Intitulat Dincolo de Kyoto si anuntat la Vientiane, capitala Laosului, acordul presupune ca SUA, China, India, Coreea de Sud, Japonia si Australia - cele sase tari semnatare - isi vor stabili praguri de limitare a emisiilor de gaze cu efect de sera prin livrarea de tehnologii ecologice tarilor care au nevoie de acestea. Lucru ce ar permite celor sase sa foloseasca sau sa exporte asemenea tehnologii pentru a-si reduce propriul plafon, fara sa tina cont de praguri comune, asa cum se intampla in cazul Protocolului de la Kyoto, primul document international de acest tip.

De altfel, sustinatorii acordului semnat in Japonia, in 1997 (inclusiv de catre Romania), au admis ca noul pact este un pas inainte pentru SUA, care s-au retras din acel tratat in 2001, provocand intarzieri considerabile in planurile internationale de reducere a emisiilor de carbon. Cu toate acestea, initiativa anuntata saptamana trecuta a fost criticata imediat drept o tentativa de subminare a Protocolului de la Kyoto, cu sanse minime de reusita, din cauza lipsei de obligativitate in aplicarea unor termene-limita pentru scopurile propuse.

Aparatorii pactului sustinut de Washington arata insa ca tarile semnatare sunt responsabile pentru emisia a 50% din emisiile de gaze cu efect de sera si ca interesul economic - dat de posibilele tranzactii cu drepturi de emisie spre terte state - este suficient pentru a determina aplicarea in termeni reali a acordului. Un alt argument este ca pactul de saptamana trecuta implica tarile in curs de dezvoltare intr-o maniera mult mai profunda decat Protocolul de la Kyoto.

Miscarile pentru protectia mediului nu s-au aratat insa convinse, Fondul Mondial pentru Natura (WWF) sustinand ca un acord asupra schimbarilor climaterice care nu limiteaza poluarea este precum un plan de pace care permite utilizarea armelor de foc.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri