Rusia ar putea reduce livrarile de gaz ce tranziteaza Ucraina catre UE, daca aceasta tara nu isi plateste datoriile, a declarat premierul rus Vladimir Putin, relateaza AFP.
"Speram sa ajungem la o intelegere cu partenerii nostri si ca nu vor fi probleme in ceea ce priveste livrarea gazului spre Europa occidentala", a declarat Putin. "Daca partenerii nostri nu respecta acordurile incheiate, atunci vom fi nevoiti sa reducem livrarile de gaz. Ce altceva am putea face?", s-a intrebat Putin.

O delegatie a societatii ucrainene Naftogaz a cerut marti gigantului rus Gazprom sa amane termenul de rambursare a datoriei sale, care blocheaza incheierea unui nou contract privind furnizarea de gaze pentru anul 2009, a anuntat un purtator de cuvant al Gazprom, potrivit NewsIn.

Naftogaz are datorii de circa 2,4 miliarde de dolari catre Gazprom, pentru gazul livrat in perioada septembrie - noiembrie, potrivit companiei ruse. Dar suma totala face in continuare obiectul dezbaterilor, deoarece Ucraina contesta unele penalizari pe care vrea Gazpromul sa le impuna.

Potrivit unui acord incheiat saptamana trecuta cu Gazprom pentru deblocarea negocierilor, Kievul trebuia sa achite pana in 1 decembrie datoria pentru luna septembrie si o parte din cea pentru luna octombrie, adica aproximativ 550 de milioane de dolari, potrivit companiei ruso-ucrainene de intermediere RosUkrEnergo (RUE).

Pana marti seara, Naftogaz reusise sa vireze numai 268,7 milioane de dolari, a declarat purtatorul de cuvant al RUE, Andrei Knutov, contactat telefonic. "Ceea ce inseamna ca directorul Naftogaz, Oleg Dubina, nu si-a respectat promisiunea", a adaugat el, precizand ca grupul ucrainean trebuie sa plateasca pana la sfarsitul anului, in total, trei miliarde de dolari pentru gazul consumat in perioada septembrie - noiembrie.

Un conflict serios in domeniul gazelor intre Moscova si Kiev a dus in ianuarie 2006 la intreruperea pentru scurt timp a livrarilor catre Europa, deoarece aproape tot gazul rus destinat UE trece prin Ucraina.

Vladimir Putin a mai declarat ca Rusia va avea "un rezultat bun" in termeni de crestere economica anul acesta, de circa 6,8-6,9%, in pofida crizei economice.

"In pofida influentei negative a crizei financiare mondiale asupra economiei ruse, rezultatele acestui an sunt in general bune. Am preconizat o crestere economica de circa 7,5% si vom avea aproape 7%, poate 6,8 sau 6,9%", a declarat el.

Putin a subliniat ca sfera sociala ramane esentiala pentru autoritati. "Tot ceea ce am preconizat in sectorul social, tot ceea ce este legat de cresterea alocatiilor sociale, a pensiilor, totul va fi indeplinit", a adaugat el. Premierul rus a recunoscut totusi ca inflatia va fi mai ridicata decat s-a estimat, de circa 13% pe tot anul.

El a precizat ca Rusia este pregatita sa traverseze criza economica mondiala si are mijloace de a reduce efectele negative pentru economie si cetatenii rusi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri