Piata globala de fuziuni si achizitii (M&A) a scazut in primul trimestru din 2009 cu o treime, fata de perioada similara a anului trecut, la 444 miliarde de dolari, in contextul in care criza financiara internationala a inghetat un numar considerabil de tranzactii.
Tranzactiile anuntate in primele trei luni au avut cea mai redusa cadenta din ultimii sase ani, releva datele Thomson Reuters, citate de publicatia Irish Times.

Declinul a fost inregistrat in ciuda injectiilor de capital primite de mai multe banci banci si a celor doua tranzactii-gigant din industria pharma din Statele Unite, in valoare totala de 110 miliarde de dolari, ce reprezinta un sfert din piata globala de M&A in perioada analizata.

Bancherii considera ca actualele conditii vor ramane dificile pana cand piata creditelor isi va reveni, titlurile companiilor listate se vor stabiliza, iar economia globala se va revigora, ceea ce va permite cumparatorilor sa previzioneze mai usor castigurile viitoare.

Cele mai mari tranzactii din primele trei luni ale acestui an, preluarea Schering-Plough de catre Merck’s pentru 45,9 mld. dolari si achizitia Wyeth de catre Pfizer pentru 64,5 mld. dolari, au facut ca primul trimestru din 2009 sa fie pentru industria pharma cel mai dinamic din ultimul deceniu, in termeni de fuziuni si achizitii.

In sectorul financiar, analistii remarca mutarea prin care Lloyds Banking Group, cel mai mare creditor ipotecar al Marii Britanii, a cedat guvernului controlul bancii, tranzactie evaluata la 22,3 miliarde de dolari, a treia tranzactie ca marime incheiata in primul trimestru.

Locul patru in topul celor mai mari tranzactii din primele trei luni este ocupat de ajutorul oferit in mai multe transe bancii Royal Bank of Scotland, injectia totala de capital ridicandu-se la 47,8 miliarde de dolari, doar o parte din aceasta suma fiind inregistrata in 2009.

In fapt, tranzactiile inchise in 2009 in care statul a fost implicat au avut o pondere considerabila in totalul pietei de M&A, inregistrand o triplare fata de anul precedent, pana la 130 miliarde de dolari.

O alta nationalizare partiala, insa care a ridicat piata de M&A in primul trimestru s-a produs in Franta, unde statul francez detine o participatie de 20% din noua banca formata de Caisses d'Epargne si Banques Populaires.

Fondurile de private equity, care in urma cu trei ani reprezentau 20% din piata cumparatorilor, se afla in prezent in lipsa de finantari, incheind in primul trimestru tranzactii in valoare de 9 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta doar 2% din totalul pietei de fuziuni si achizitii.

Comisioanele incasate in primele trei luni de catre consultanti si bancheri de investitii au cunoscut un declin adanc de 64% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la 3 miliarde de dolari.

Gratie asistarii tranzactiei Wyeth - Schering Plough, Morgan Stanley ocupa primul loc in topul bancilor de investitii realizat in functie de valoarea fuziunilor si achizitiilor intermediate in primul trimestru din 2009.

Cu tranzactii asistate in valoare de 216,7 miliarde de dolari, Morgan Stanley depaseste astfel eternul rival Goldman Sachs, care ocupa locul patru in clasamentul bancherilor de investitii realizat de Thomson Reuters.

Goldman Sachs pierduse inca de anul trecut pozitia de lider incontestabil in sectorul de M&A, cedand pentru prima data in ultimii sapte ani locul intai. Banca new-yorkeza a fost detronata in 2008 de JP Morgan Chase, companie care intermediase 350 de tranzactii in valoare de 818 mld. dolari, iar acum detine pozitia secunda, cu tranzactii in valoarea de 200,4 mld. dolari asistate in primul trimestru.

Topul bancilor de investitii in T1/tranzactii intermediate
Pozitie (T1 2009) Companie Pozitie (T1 2008) Valoarea tranzactiilor (mld. dolari) Nr. tranzactii
1. Morgan Stanley 10. 216,7 64
2. JP Morgan 2. 200,4 63
3. Citi 3. 180,1 52
4. Goldman Sachs 1. 158,7 34
5. Deutshe Bank 5. 130,2 40
6. Credit Suisse 4. 114,9 47
7. Bank of America -Merrill Lynch 9. 97,9 41
8. UBS 8. 93,2 51
9. Barclays Capital 6. 69,2 9
10. Evercore Partners 42. 67,2 4

Sursa: Studiul Thomson Reuters, citat de TheStreet.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri