Banca Centrala Europeana (BCE) considera ca starea economiei este inca prea fragila pentru a lua in calcul o renuntare la masurile de sustinere a creditarii, a declarat luni presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, citat de AFP.
"Ne asteptam la o revenire foarte graduala. Aceasta prognoza presupune multe incertitudini", a spus Trichet, la o audiere in fata Comisiei pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului european, potrivit NewsIn.

Nivelul dobanzii de referinta - de 1% in prezent, nivel minim istoric - este "corespunzator" pentru acest moment, a estimat seful institutiei, care a asigurat ca BCE va furniza bancilor in continuare lichiditati ieftine prin piata monetara.

Insa Trichet a avertizat ca interventia puternica a bancii centrale a zonei euro pe piata "nu va putea fi mentinuta pentru totdeauna".

El a cerut bancilor sa fie la inaltimea responsabilitatii lor, in conditiile in care ultimele statistici au aratat ca, in zona euro, creditarea stagneaza, sporind temerile legate de o eventuala penurie de lichiditati.

Mesajul BCE pentru banci este clar, si anume ca masurile exceptionale "nu sunt pentru ochii vostri frumosi, ci pentru ca sa va faceti treaba: finantarea economiei", a subliniat Trichet.

Seful BCE a repetat ca banca centrala isi va retrage masurile de sprijinire a creditului in caz de pericol inflationist. "BCE are o strategie de iesire (din criza) si este gata sa o puna in aplicare atunci cand va fi momentul", a afirmat Trichet.

Apararea stabilitatii preturilor ramane misiunea principala a BCE, fiind inscrisa in Tratatul de la Maastricht. "Vom aplica tratatul, intregul tratat, nimic altceva decat tratatul", a asigurat presedintele institutiei cu sediul la Frankfurt.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri