Presedintele roman Traian Basescu a anuntat o serie de masuri de austeritate pentru ca Bucurestiul sa primeasca urmatoarea transa din ajutorul FMI, scrie presa internationala.
Romania va trebui sa implementeze masuri dure de austeritate pentru a evita cresterea taxelor si pentru a se asigura ca va primi urmatoarea transa, in valoare de 20 de miliarde de euro, din creditul FMI, a anuntat presedintele Traian Basescu, citat de Financial Times, conform NewsIn.

Cotidianul de afaceri prezinta masurile anuntate de liderul de la Cotroceni - reducerea salariilor bugetarilor cu 25% din luna iunie, iar a ajutoarelor de somaj cu 15%.

"Planul este inevitabil", a spus el, dupa discutiile cu FMI, UE si Banca Mondiala, potrivit Reuters. "Sectorul de stat este ca un om gras de 200 de kilograme care sta in spatele unui om de 50 de kilograme, care este economia reala", a adaugat seful statului.

FT subliniaza ca singura alternativa era cresterea TVA-ului si a cotei unice de impozitare si precizeaza ca FMI va amana, probabil, acordarea urmatoarei transe din imprumut din iunie in iulie, pentru a oferi Romaniei timp sa implementeze masurile.

Anterior, FMI anuntase ca isi va prelungi vizita la Bucuresti pana duminica, in conditiile in care negocierile pareau sa fie tensionate. Delegatia nu va anunta recomandarile finale pana atunci.

Speculatiile s-au intensificat in zilele dinainte de discutii privind modul in care Romania intentioneaza sa atinga tinta de deficit fixata pentru anul acesta, tinand cont de estimarile de crestere economica si amanarea reformelor.

Initial, Romania si-a luat angajamentul sa scada anul acesta deficitul la 5,9%, de la 7,2%. Dar estimarile initiale ale FMI, potrivit carora economia urma sa creasca anul acesta cu 1,3%, au fost revizuite la 0,8%, aminteste FT. Presa locala sugereaza ca se negociaza o tinta de deficit de circa 6,8%.

Masurile de austeritate vor nemultumi, probabil, opozitia social-democrata si sindicatele, deja critice fata de planul Guvernului de a ingheta salariile si pensiile si de a concedia pana la 100.000 de angajati, potrivit cotidianului.

Dar Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, a avertizat joi ca tara nu mai poate amana reducerea cheltuielilor. "Suntem martorii unei rezistente sociale si politice extreme fata de ajustarea cheltuielilor publice", a spus el, citat de AFP.

Si BBC anunta ca Romania va reduce salariile si pensiile, amintind ca FMI a oferit credite si pentru Letonia si Ungaria. Niciuna dintre cele trei tari nu a respectat obiectivele fixate pentru reducerea deficitului. BBc subliniaza ca economia Romaniei s-a contractat cu 7,1% in 2009.

Potrivit DPA, pe langa reducerea salariilor si pensiilor din sectorul bugetar, 16 programe de asistenta, precum subventia caldurii, vor fi limitate sau coordonate mai bine. Printre subiectele discutate cu FMI s-a numarat si deficitul bugetar fixat la 5,9%, pe care Romania ar urma sa il depaseasca.

Business Week afirma ca in Romania exista circa 1,3 milioane de bugetari care vor fi afectati de reduceri. FMI a avertizat ca numarul total al somerilor din tara ar putea ajunge la un milion anul acesta. Business Week aminteste ca anterior, Banca Nationala a redus rata de referinta a dobanzii la un nivel record, de 6,25%, a patra reducere de anul acesta.

Belga consemneaza masurile anuntate de Basescu, precizand ca Bucurestiul si-a luat angajamentul sa isi reformeze structurile, in schimbul ajutorului FMI, UE si Bancii Mondiale.

Sub titlul "Romania/FMI: Economii draconice pentru limitarea deficitului public", AFP, citata de portalul Romandie.com, afirma ca Traian Basescu a anuntat joi masurile dure de austeritate pentru a evita un derapaj al deficitului in aceasta tara afectata de criza. care beneficiaza de ajutorul FMI.

"Aceasta solutie nu este usoara (...), dar nu mai puteam continua astfel", a spus Basescu, precizand ca sectorul privat a platit deja pretul crizei.

Wall Street Journal scrie ca presedintele roman a anuntat reduceri importante ale salariilor din sectorul bugetar, pensiilor si ajutoarelor de somaj, inainte ca pietele financiare din SUA sa reactioneze la teama de extindere a situatiei din Grecia.

Cotidianul noteaza ca, "simtindu-se, probabil putin ranite de reactia pietelor si populatiei Atenei, FMI a dat publicitatii o declaratie potrivit careia nu insista pentru noi reduceri ale salariilor in Romania". "Pachetul a fost dezvoltat de autoritatile romane si nu a fost propus de FMI", a anuntat Fondul intr-un comunicat publicat dupa inchiderea burselor din SUA. Wall Street Journal subliniaza ca FMI "nu mai are nevoie de noi inamici".

Nouvel Observateur citeaza o stire AP care relateaza masurile anuntate de Basescu si explica faptul ca tara se confrunta cu o recesiune economica grava, dupa trei ani de crestere.

Agentia chineza de stat Xinhua se concentreaza pe faptul ca nu va exista nicio remaniere guvernamentala, deoarece Romania are nevoie de stabilitate in incredere. "Poate ca decenta si solidaritatea sunt mai bune decat demagogia", a declarat presedintele roman citat de agentie.

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat intr-un interviu la inceputul saptamanii ca reducerea cheltuielilor in sectorul de stat nu mai poate fi amanata. El a adaugat ca, daca autoritatile nu iau masuri, "ar putea fi luate decizii privind o remaniere", scrie Xinhua.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri