Dupa ce a inceput sesiunea de ieri cu o scadere de aproape 200 de puncte, indicele Dow Jones a revenit in forta incheiand ziua cu o apreciere de peste 2%. In timp ce scaderea de la deschidere era de asteptat ca o corectie a entuziasmului din ziua anterioara, exuberanta care a urmat a venit in doua valuri pe fondul unor stiri legate de sectorul imobiliar.
Primul val a fost provocat de stirea ca numarul de cereri pentru ipoteci s-a dublat saptamana trecuta in comparatie cu doar o saptamana inainte, stire anuntata de Asociatia Bancherilor de Ipoteci. Multi investitori au ignorat initial faptul ca 60% din aceste cereri nu erau pentru cumparaturi imobiliare noi, ci pentru inlocuirea unor ipoteci existente.

Actiunea bancii centrale americane de saptamana trecuta a dus la scaderea ratelor dobanzilor la ipotecile pe termen lung cu aproape 1%, fapt ce a incurajat unii proprietari de case cu ipoteci sa solicite refinantarea acestora. Dar dupa ce investitorii au avut timp
sa digere stirea mai pe indelete si au mai primit si vesti macro-economice nu foarte bune de la Fed (banca centrala), bursa a revenit la normal imediat dupa pranz.

Al doilea val de optimism a fost mult mai consistent si e de asteptat sa se prelungeasca si in sesiunea de azi. Motivul l-au reprezentat discutiile la nivelul ministerului de finante (Dept. of Treasury) pentru accelerarea actiunilor de rezolvare a crizei. Pe de o parte,
Henry Paulson discuta cu legislativul accesarea transei a doua, de 350 de miliarde de dolari, din pachetul aprobat de Congresul american.

Pe de alta parte, bancile de ipoteci Fannie and Freddie, intrate de curand sub tutela ministerului condus de acelasi Paulson au inceput discutii cu bancile comerciala in vederea scaderii cu inca 1% a ratelor de dobanzi la creditele ipotecare. Acest lucru devine posibil prin garantia ca bancile comerciale vor avea un cumparator disponibil sa preia toate ipotecile la o rata a dobanzii prestabilita undeva in jurul a 4.5% pe an.

Cu sprijin oferit direct de guvern, Fannie si Freddie pot cumpara cantitati masive de ipoteci iar disponibilitatea lor de a garanta din capul locului un pret (exprimat printr-o dobanda fixa garantata) va permite bancilor sa relaxeze creditul catre populatie.

In astfel de conditii investitorii la bursa au motive sa fie optimisti, chiar si in ciuda vestilor venite ieri de la ADP ca 250.000 de americani din sectorul privat si-au pierdut joburile in luna noiembrie. Evident ca nici unul din programele de refacere propuse
pana acum de Paulson nu poate oferi un loc de munca unui cetatean care a fost concediat si nu mai are cu ce plati rata la banca. Si nu ii poate ajuta nici pe cei care, in urma deprecierii rapide a preturilor caselor, au in prezent o ipoteca mai mare decat valoarea casei.

Dar pe termen lung, astfel de actiuni masive sunt benefice in special pentru cumparatorii de ipoteci noi si in general pentru economie, ceea ce justifica optimismul pietei.

Ramane de vazut daca acest optimism se va mentine si azi sau investitorii se vor grabi sa-si marcheze profitul, in special tinand cont ca vineri la 8.30 dimineata ora New York-ului guvernul va anunta rata somajului pentru luna noiembrie.


Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si va comenta in fiecare zi cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri