Daca in urma unor greve, revolte, tulburari civile v-ati gasit masina sau magazinul vandalizate, prima reactie este de a suna la compania la care este asigurat bunul distrus pentru a va recupera dauna. Insa, ce se intampla daca asiguratorul refuza sa acopere avariile produse masinilor sau altor bunuri, ca urmare a excluderii din polita a cazurilor de revolte sau greve?
Prin Legea nr. 211/2004 privind unele masuri pentru asigurarea protectiei victimelor infractiunilor sunt reglementate situatiile in care Statul roman poate acorda asa-numite “compensatii financiare” pentru victimele unor infractiuni. Bineinteles, pentru a beneficia de prevederile acestei legi este necesara parcurgerea anumitor etape:

1. Prima conditie consta in sesizarea organului de cercetare penala cu o plangere prin care este descrisa vatamarea care vi s-a cauzat prin infractiune. Conform acestei legi, o astfel de plangere trebuie sa fie depusa in termen de 60 de zile de la data savarsirii infractiunii. Plangerea poate fi depusa la sectia de politie in raza careia s-a savarsit fapta sau la sectia de politie in circumscriptia careia domiciliaza persoana vatamata.

2. Prejudiciile materiale suferite trebuie sa rezulte din distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare a bunurilor victimei ori din deposedarea acesteia prin savarsirea infractiunii.

3. Ulterior demararii procedurii penale, in situatia in care faptuitorul este cunoscut, este esential ca persoana vatamata sa solicite recuperarea pagubei de la invinuit/ inculpat. O astfel de cerere se poate face in tot cursul urmaririi penale sau in instanta de judecata pana la citirea actului de sesizare.

4. Dupa ce s-a finalizat procesul penal fie printr-o hotarare definitiva a instantei de judecata, fie prin ordonanta procurorului, victima trebuie sa declanseze o noua actiune la Tribunalul in a carei circumscriptie persoana vatamata isi are domiciliul, care sa aiba drept obiect acordarea compensatiilor financiare, conform dispozitiilor Legii nr. 211/2004. Hotararea este atacabila cu recurs la Curtea de Apel, în termen de 15 zile de la comunicarea hotararii.

Din momentul ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, banii vor fi primiti in termen de 15 zile, suma fiind asigurata de compartimentele financiare ale Tribunalelor.

Dispozitiile Legii nr. 211/2004 se aplica si daca faptuitorul este necunoscut, caz in care cererea pentru acordarea compensatiilor trebuie formulata de persoana vatamata in termen de 3 ani de la data suferirii prejudiciului.

In situatia in care faptuitorul este cunoscut, cererea pentru acordarea compensatiilor financiare se prescrie intr-un termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti/ordonantei Parchetului.

Subliniem faptul ca cererea pentru acordarea compensatiilor financiare, in oricare dintre cele doua cazuri de mai sus, este scutita de plata taxelor de timbru.

Conform dispozitiilor Legii 211/2004 cuantumul compensatiilor financiare pentru prejudiciile suferite prin distrugerea bunurilor ca urmare a infractiunilor de violenta este echivalent cu 10 salarii de baza minime brute pe tara stabilite pentru anul in care victima a formulat cererea de compensatie financiara. In cazul in care persoana vatamata a obtinut o despagubire partiala de la faptuitor (cand acesta este cunoscut) sau de la asigurator, aceste sume vor fi scazute obligatoriu din cuantumul compensatiilor financiare, reglementat de Legea 211/2004.

Adelina Somoiag este Associate in cadrul casei de avocatura Pachiu si Asociatii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri