Reprezentantii Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice (RPIA) sustin ca daca guvernul va modifica schema de sprijin pentru productia energiei regenerabile investitorii nu vor mai aduce in tara patru miliarde de euro, bani care "asteapta la granite".
"Sunt patru miliarde de euro care asteapta la granite sa intre in proiecte in Romania. Probabil ca nu vor mai intra. (...) Orice fel de schimbare va aduce instabilitate si lipsa de competitivitate", a declarat presedintele Consiliului de Administratie al RPIA, Doru Voicu.

Din cele 4 miliarde d eeuro cea mai mare parte ar urma sa fie alocate sectorului eolian, iar circa 500 milioane de euro ar urma sa fie investite in noi parcuri fotovoltace cu puteri de 200-300 MW in acest an.

El a adaugat ca in industria energiei regenerabile din Romania lucreaza aproximativ 4.000 de oameni, din care circa 1.000 doar in sectorul fotovoltaic.

Potrivit lui Voicu, anul trecut statul a incasat 500 milioane euro de pe uma regenerabilelor.

Cum arata planul guvernului

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat recent ca Guvernul va modifica legea privind acordarea de certificate verzi, motivand ca nu poate fi distrusa industria romaneasca de dragul celei regenerabile.

Investitorii in productia de energie regenerabila sunt atrasi tocmai de schema de sprijin, una dintre cele mai generoase din Europa. Astfel, companiile care produc energie din surese alternative primesc gratuit de la stat certificate verzi, al caror numar variaza in functie de tehnologie.

"Nu avem nimic impotriva reducerii numarului de certificate verzi, daca se face in cadrul legii", a spus Voicu.

Potrivit lui Voicu, pretul final al energiei ar fi trebuit sa scada cu 5%, ca efect al regenerabilelor, dar acest lucru nu s-a intamplat.

Certificatele verzi se acorda pentru cantitatea de energie produsa. Legislatia obliga furnizorii sa cumpere aceste certificate de la producatori. Costul achizitiei acestor certificate se reflecta in facturile finale la consumatori, astfel ca pretul electricitatii a crescut si continua sa creasca. Pe de alta parte, costul tehnologiilor pentru productia energiei alternative a scazut.

Centrale eoliene: cifre-cheie

Potrivit celor mai recente date disponibile, in Romania functioneaza centrale eoliene de 1.600 MW, unitati fotovoltaice de 50 MW, centrale pe biomasa de 44 MW si microhidrocentrale, cu puteri sub 10 MW, de 453 MW. Aceste instalatii reprezinta mai mult de 10% din capacitatea de productie a energiei la nivel national.

Totodata, sunt in teste centrale eoliene de 700 MW, microhidrocentrale de 2 MW si unitati pe biomasa de 1 MW.

Alte sute de proiecte sunt in diverse faze de avizare si constructie, dar capacitatile lor depasesc cu mult posibilitatile retelelor de transport a energiei de a le prelua si a le include in consumul final.

"Disputa are legatura si cu liberalizarea si cu plata obligatiilor de CO2 si toate lucrurile care converg spre o crestere a pretului. Aceasta reducere, facuta in acest fel, duce la distrugerea intregului setor", a afirmat Voicu.

Potrivit presedintelui RPIA, Ciprian Glodeanu, asociatia va propune autoritatilor statului ca legea nu fie schimbata mai devreme de 1 inuarie 2014.

RPIA in va trimite joi ministrului Nita o scrisoare deschisa pentru a-i semnala problemele pe care modificarea legii energei le va crea in sector.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri