Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, ca solutiile date de magistrati de bazeaza in prezent exclusiv pe lege, discutiile din spatiul public despre independenta magistratilor fiind fara rost, precizand ca cine isi imagineaza ca procurorii sau judecatorii mai pot fi manipulati se insala.

Cazanciuc a spus, luni, in discursul sustinut la inaugurarea noului sediu al Judecatoriei Falticeni, ca efortul de consolidare a infrastructurii din justitie trebuie dublat de un efort de consolidare a independentei magistratilor.
"Cred ca nimeni nu mai poate vorbi in ziua de azi decat de independenta. Orice discutie in spatiul public legata de independenta magistratilor nu-si mai are rostul, acest lucru fiind deja evident. Vedem solutii ale procurorilor, vedem solutii ale judecatorilor care sunt cu siguranta in afara oricarui dubiu ca se bazeaza doar pe lege. Daca cineva isi imagineaza ca procurorii sau judecatorii mai pot fi manipulati in ziua de astazi, se insala amarnic", a spus ministrul Justitiei, potrivit Mediafax.

El a aratat ca unul dintre obiective pe care si le-a asumat este de a investi in infrastructura din justitie, care nu inseamna doar conditii mai bune pentru magistrati, ci si acces mai usor la justitie si, in mod normal, durata mai scurta a proceselor.

Cazanciuc a precizat ca o suta din peste doua sute de sedii de instanta din Romania au conditii improprii, motiv pentru care a lansat un proiect national de investitii in sedii de instanta si spera sa beneficieze de sprijinul Guvernului pentru a duce la capat acest proiect, mentionand ca exista angajamentul atat al premierului, cat si al vicepremierului ca se va putea finaliza intr-un timp rezonabil acest proiect.

Dosarul electronic, in planul ministrului

Ministrul Justitiei a mai spus ca vor fi facute investitii si in IT, fiind lansata procedura de achizitie pe un proiect national de investitii in IT, astfel incat la finalul anului viitor sa existe in instantele din Romania un dosar electronic pe care partile sa-l poata accesa de la distanta, fara sa mai fie nevoie ca partile sa piarda timp si sa nu mai fie necesara prezentarea la instanta cand nu e necesar pentru a avea acces la propriile dosare.

Totodata, Robert Cazanciuc, a mai anuntat ca pana la sfarsitul anului doreste sa fie facuti primii pasi astfel incat fiecare cetatean al tarii sa aiba acces gratuit la legislatie. "E foarte usor sa spui ca nimeni nu poate invoca necunoasterea legii, dar totusi sa pretinzi anumite sume de bani pentru cunoasterea legii. De aceea e nevoie de acest proiect, e nevoie pentru a face o forma de preventie, pentru a face o forma de educatie pana la urma", a spus ministrul.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a participat impreuna cu presedintele CSM, Adrian Bordea, la inaugurarea noului sediu al Judecatoriei Falticeni, proiect inceput in anul 2008.

Judecatoria Falticeni, reinfiintata in anul 1994, dupa ce a fost desfiintata in 1968, functioneaza intr-un spatiu impropriu, o anexa a Primariei Falticeni, iar prin noua investitie aceasta instanta beneficiaza de o cladire cu o suprafata de 3.320 de metri patrati, valoarea totala a proiectului fiind de 2,87 milioane de euro.

Sursa foto: Foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri