Omul de afaceri Nicolae Dumitru a cerut si primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica, in contractul licentelor Microsoft, potrivit DNA.

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa transmis marti, ca omul de afaceri Nicolae Dumitru si-ar fi exercitat influenta asupra lui Serban Mihailescu si Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obtine incheierea contractului de inchiriere a licentelor Microsoft.

"Pentru a-si exercita influenta asupra lui Serban Mihailescu - ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica - ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatilor, precum si asupra altor membri ai Guvernului in vederea incheierii si derularii contractului de licentiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins si primit de la alta persoana implicata in cauza, prin virament, in contul firmei Running Total Group pe care o controleaza, suma totala de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsa si primita provenea de la Fujitsu Siemens Computers", au scris procurorii in ordonanta de retinere a lui Nicolae Dumitru.

Potrivit anchetatorilor, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se, in mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40 la suta mai mare fata de cel real, avand la baza un necesar nefundamentat, sustin procurorii, potrivit Mediafax.

"Premisele incheierii contractului cadru se refera la faptul ca, in anul 2003, in contextul in care distribuirea de licente Microsoft, catre Guvernul Romaniei, a fost identificata ca fiind o posibila afacere, mai multe persoane ce aveau posibilitatea sa inlesneasca incheierea si respectiv derularea contractului, prin sustinerea financiara pe care o puteau acorda sau prin influenta pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai Guvernului, ar fi fost cooptate pentru a face demersurile necesare. Astfel, in aceasta afacere a fost cooptat si Nicolae Dumitru, care trebuia sa isi exercite influenta asupra unor membri ai Guvernului de la acea vreme (Serban Mihailescu, Nica Dan) pentru a obtine incheierea contractului", potrivit DNA.

Procurorii sustin ca, pentru obtinerea unui profit substantial, care sa asigure si plata sumelor pretinse de persoanele implicate, ar fi fost incheiat un singur contract pentru administratia publica si astfel. Astfel, in functie de numarul de licente achizitionat, pretul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat, respectiv intre 47 si 60 la suta raportat la pretul de lista.

"Discountul a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de ministri si alte persoane implicate", au precizat procurorii. Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a fost retinut pentru trafic de influenta si spalare de bani si va fi dus marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In dosarul Microsoft au fost retinuti luni noapte, dupa mai multe ore de audieri, si omul de afaceri Dorin Cocos, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. Cei trei urmeaza sa fie dusi la instanta suprema cu propunere de arestare preventiva.

In 16 octombrie, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la locuintele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidential Dorin Marian, fostului sef al Serviciului de Informatii Externe Catalin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, Remus Truica si Nicolae Dumitru, la tatal presedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum si la Fundatia Dinu Pescariu, in dosarul Microsoft.

In acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme. Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu.

Saptamana trecuta, procurorii anticoruptie le-au adus la cunostinta Adrianei Ticau si lui Daniel Funeriu acuzatiile si faptele de care s-ar face vinovati in dosarul Microsoft, potrivit unor surse judicare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri