Cerea de audiere a lui Traian Basescu si a lui George Maior a fost respinsa de completul de cinci judecatori ai instantei supreme. Adrian Severin a depus o cerere in care dorea audierea, in calitate de martor, a acestora si a jurnalistilor englezi care i-au promis bani pentru depunerea unor amendamente, in dosarul in care fostul europarlamentar este acuzat de trafic de influenta.

”Respinge solicitarea apelantului inculpat de reaudiere a martorilor audiati in faza de urmarire penala si in fata instantei, inclusiv a martorilor Jonathan Calvert si Claire Newell.(...) Respinge solicitarea apelantului inculpat de audiere in calitate de martor a numitilor Dragos Andrei, Traian Basescu si George Maior”, se arata in hotararea instantei.

Cei cinci magistrati din completul care judeca dosarul lui Adrian Severin au decis ca fostul europarlamentar sa depuna o serie de inscrisuri si i-au respins cererea de efectuare a unei expertize tehnice criminalistice cu privire la inregistrarile audio-video in mediul ambiental si a convorbirilor telefonice efectuate de el cu cei doi ziaristi britanici, martorii Jonathan Calvert si Claire Newell, conform News.ro.

14 noiembrie, ultimul termen din dosarul lui Adrian Severin

Instanta a stabilit urmatorul termen de judecata in 14 noiembrie, acesta fiind si ultimul din dosarul lui Adrian Severin. La termenul din 10 octombrie, Adrian Severin a solicitat audierea fostului presedinte Traian Basescu si a fostului sef al SRI George Maior, in dosarul in care este judecat pentru trafic de influenta.

Traian Basescu spunea atunci, intrebat daca accepta sa fie audiat in dosarul lui Adrian Severin, ca va merge ”in orice situatie” la instanta daca este chemat.

„A venit la mine in birou. Eram presedinte. S-a cerut si a venit. Am crezut ca are lucruri importante”, a spus Basescu, intrebat daca a avut vreo intalnire cu Severin asa cum sustine acesta.


Adrian Severin a solicitat instantei audierea mai multor martori, in sustinerea apelului formulat dupa decizia prin care a fost condamnat la trei ani si trei luni de inchisoare cu executare pentru ca, in perioada decembrie 2010 - martie 2011 ar fi acceptat promisiunea a doi jurnalisti de la "Sunday Times" de a-i plati 100.000 euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European si votarii impotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care cei doi pretindeau ca o sustin.

Adrian Severin l-ar fi anuntat pe Traian Basescu despre intreaga situatie

Fostul europarlamentar a aratat, in declaratia data in fata instantei de apel, ca se simte nevinovat si ca l-a anuntat pe fostul presedinte Traian Basescu despre intreaga situatie, imediat dupa izbucnirea scandalului.

”Am informat verbal Parlamentul European ca urmeaza sa semnez un contract de consultanta, urmand sa-l trec in urmatoarele sase luni in declaratia de interese. L-am anuntat si pe Traian Basescu dupa izbucnirea scandalului. Mi-a spus ca sunt nevinovat si ca trateaza acest caz ca pe unul de siguranta nationala”, a aratat Severin in declaratia sa.

El le-a mai spus judecatorilor ca ”sunt mii de amendamente depuse de europarlamentari ca urmare a cererilor firmelor de lobby, lucru recunoscut si legal din punct de vedere regulamentar”.

Adrian Severin a precizat ca ar fi inteles din start intentiile celor ce l-au abordat, i-a catalogat drept ”tineri si fara experienta", si ca a continuat discutiile cu ei intr-o incercare de a-i descuraja. Fostul europarlamentar a mai afirmat in fata magistratilor ICCJ ca inregistrarile de la dosar ”sunt amputate”, ca ”mesajul nu este real” si ca ”s-a deturnat sensul”.

Adrian Severin a fost condamnat, pe 23 februarie 2016, la trei ani si trei luni de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost pus sub acuzare in calitate de europarlamentar, decizia nefiind definitiva. Fostul europarlamentar a fost trimis in judecata de procurori pe 11 septembrie 2013 pentru luare de mita si trafic de influenta.

La momentul investigatiei jurnalistice, trei europarlamentari - Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler si fostul ministru austriac de Interne Ernst Strasser – ar fi acceptat "sa-si vanda serviciile" unor jurnalisti ai ziarului "The Sunday Times", care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby. Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European sa le plateasca 100.000 de euro pe an in schimbul "ajutorului" pentru adoptarea unor amendamente.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri