Legea privind statutul avocatilor este constitutionala, a decis miercuri CCR cu majoritate de voturi, respingand contestatia Guvernului Ciolos ca neintemeiata pe motiv ca actul normativ mentine un echilibru intre dreptul la aparare al unei persoane, protectia avocatului si interesul societatii.

"S-a respins ca neintemeiata, socotind – majoritatea care am dat aceasta solutie - ca textele din lege reusesc sa faca un echilibru intre dorinta de a ocroti dreptul de aparare al celui aparat si avocat, relatia speciala care exista intre ei, limitele contractului, dorinta de a-l apara si pe avocat, dar si interesul societatii”, a declarat presedintele CCR, Valer Dorneanu, la finalul sedintei Curtii Constitutionale, conform News.ro.

”Exceptia se referea la faptul ca exista posibilitatea unor acte de perchezitie cu privire la faptele care au facut obiectul contractului de asistenta juridica, precum si obligatia avocatului de a sesiza atunci cand e vorba de niste infractiuni foarte grave”, a adaugat Dorneanu. Guvernul Ciolos a atacat la CCR, pe 1 noiembrie 2016, modificarile aduse de catre Parlament legii privind statutul avocatilor. Executivul a contestat prevederile prin care a fost instituita interdictia de a ridica inscrisuri sau alte suporturi aflate in posesia avocatilor, chiar si in situatiile in care acestia sunt suspectati de comiterea unor infractiuni.

”Astfel, strangerea mijloacelor de proba si tragerea la raspundere penala a avocatilor ar fi mult ingreunata in conditiile in care, in majoritatea situatiilor, instanta nu ar putea cunoaste ca in posesia avocatului se afla un bun suspus confiscarii daca acesta nu a fost ridicat sau sechestrat in cursul urmaririi penale, asa incat devine lipsita de substanta aplicarea masurii de siguranta a confiscarii”, a aratat Guvernul in sesizarea transmisa Curtii Constitutionale vizavi de legea privind statutul avocatilor.

Sursa foto: Shutterstock/Pakhnyushchy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri