Castigatorii in cariera sunt cei care nu isi platesc datoriile morale

Castigatorii in cariera sunt cei care nu isi platesc datoriile morale

Daca esential in viata era sa iti achiti mereu datoriile (nu cele financiare neaparat - n.r.), nu ar mai fi existat copii minune precum Mark Zuckerberg care au devenit miliardari din tinerete. Shane Snow spune in cartea "Smartcuts: How Hackers, Innovators, and Icons Accelerate Success" ca in multe domenii, inclusiv in istoria presedintilor Statelor Unite, persoanele cu cel mai mare succes erau de multe ori persoane fara prea multa experienta.

Shane spune ca indivizii care au tendinta sa sara de pe o scara pe alta in cariera ajung sa acumuleze mai multa flexibilitate si mai multe aptitudini, ceea ce ii ajuta sa isi depaseasca rivalii si sa iasa in fata.

Desi oamenii vorbesc adesea despre importanta platii datoriilor, morale sau de alta natura, acest lucru se intampla din frica de a incalca regulile. Dar castigatorii in viata si in cariera sunt de cele mai multe ori tocmai acei indivizi care nu joaca dupa reguli.

Sursa: cariera, Shutterstock

Gaseste-ti un mentor in afara locului de munca

Gaseste-ti un mentor in afara locului de munca

Dupa cum Morpheus sau Yoda din filme nu au fost de prea mare ajutor, se pare ca la fel se intampla si in cariera. Relatia mentor si invatacel de la locul de munca nu functioneaza, iar acea persoana care trebuie sa te invete cum sa avansezi nu are niciun efect asupra carierei tale. Cel putin nu daca vrei sa reusesti repede.

O astfel de relatie ar trebui sa se construiasca in jurul prieteniei si vulnerabilitatii totodata. Trebuie sa te deschizi in fata unei persoane in legatura cu temerile pe care le ai. "Un bun mentor nu te ghideaza in activitate, ci te ghideaza intr-o calatorie. Este genul de lucruri pe care le vezi in Star Wars si Karate Kid", spune Shane Snow. De aceea, o astfel de relatie la locul de munca, care sa depaseasca rezultatele profesionale, este aproape imposibil de gasit la locul de munca.

Sursa foto: mentor_Shutterstock

Succesul este alimentat de urmaritul persoanelor care o dau in bara

Succesul este alimentat de urmaritul persoanelor care o dau in bara

Mintea umana este astfel conceputa incat invata mai mult atunci cand observa alte persoane ca gresesc. Este o scurtatura pentru a ajunge sus mai repede si este dovedita stiintific. Dintre chirurgii care incearca sa invete o noua procedura, cei care ii vad pe altii ca nu reusesc si fac greseli sunt chiar cei care se vor descurca mai bine ulterior.

Cand o dai tu in bara mintea ta cauta scuze si spune "nu este vina ta", iar cand observi pe cineva ca reuseste iti spui ca si tu ai fi facut la fel de bine. Insa cand vezi pe cineva ca a calcat pe o bomba, mintea trage un semnal de alarma si iti spune sa nu faci la fel.

Exista o diferenta fundamentala intre mintea unui incepator si cea a unui expert. Incepatorul are nevoie de incurajari pentru a nu renunta, in timp ce expertul isi doreste un feedback negativ pentru a se perfectiona si a trage unele concluzii.

Sursa foto: barbat de succes, Shutterstock

Nu e nevoie sa fiti primii care actioneaza. Fiti primii care emuleaza rapid

Nu e nevoie sa fiti primii care actioneaza. Fiti primii care emuleaza rapid

Studiile arata ca cei de pe locul doi au sanse mai mari sa castige la final. Peter Golder si Gerard Tellis de la Universitatea din California de Sud au demonstrat in 1993, pe baza informatiilor adunate de la 500 de branduri, ca 47% dintre pionierii diverselor industrii nu au reusit. Doar jumatate dintre companiile care au inceput primele sa vanda un produs au ramas lideri pe piata mai mult de 5 ani si doar 11% dintre acesti pionieri au detinut pozitia dominanta pe termen lung.

Practic, ca pionier trebuie sa consumi mai multa energie si resurse decat cei din spatele tau. Firmele din urma liderului trebuie doar sa emuleze ceea ce face pionierul. Sfaturile acestea se aplica si la nivel personal, in cariera.

Sursa foto: liderii, Shutterstock

Vreti sa fiti creativi? Introduceti constrangeri

Vreti sa fiti creativi? Introduceti constrangeri

Atunci cand aveti constrangeri si limitari, nu puteti sa adoptati calea rapida. Constrangerile ne forteaza sa gandim si provocarile ne fac sa fim originali. Este motivul pentru care companiile start-up aduc deseori pe piata idei revolutionare. Au asa de putine resurse, incat sunt nevoite sa gaseasca solutii simple si revolutionare.

"Nu ai nevoie de libertate pentru a fi creativ. Ai nevoie de constrangeri".

Sursa foto: creativ, Shutterstock

Este mai usor sa faci ceva de 10 ori mai bine, deact cu 10% mai bine

Este mai usor sa faci ceva de 10 ori mai bine, deact cu 10% mai bine

Aceasta este replica lui Astro Teller, seful Google X, proiectul gigantului american care duce tehnologia la un alt nivel. Este compania responsabila de masinile fara sofer testate de Google. El explica ca atunci cand incerci sa faci ceva cu 10% mai bine, creierul tau este impovarat cu toate bagajele procesului tehnologic. "Nu ai loc de manevrea, dar cand iti spui ca vrei sa iasa de 10 ori mai bine, atunci trebuie sa reinventezi intregul proces. Te face sa gandesti la scara mare. Renunti la reguli si incepi de la zero".

Sursa foto: Google, Shutterstock