Aproape 170 de televiziuni care au licente cu difuzare terestra sunt in pericol sa fie inchise pe 17 iunie, cand va inceta emisia analogica TV in Romania, potrivit unor informatii prezentate in sedinta de joi a Consiliului National al Audiovizualului (CNA).

CNA a analizat, joi, o adresa primita de la Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), care reuneste principalele societati de televiziune si radio din Romania, si i-a audiat pe o parte dintre reprezentantii ARCA, intre care si George Chirita, directorul executiv al asociatiei. "Sunt 170 de licente cu difuzare terestra, dintre care 8 au si difuzare prin retele de comunicatii electronice (prin cablu, n.r.), iar unele televiziuni au si difuzare prin satelit, in general, statiile mari de televiziune", potrivit unei informari facute in sedinta de joi de serviciile de specialitate ale CNA. "Deci sunt aproape 170 de licente in pericol", a spus membrul CNA Rasvan Popescu, cel care a prezidat sedinta de joi, conform Mediafax.

Acest fapt a fost confirmat si de George Chirita, directorul executiv al ARCA, care a precizat ca cele aproape 170 de televiziuni "ar trebui sa spuna stop in iunie 2015", atunci cand Romania s-a angajat sa implementeze procesul de tranzitie de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra, in contextul in care este putin probabil ca acest proces sa se realizeze efectiv. In acest sens, George Chirita a spus ca ARCA a propus solutia transformarii acestor aproape 170 de licente cu difuzare terestra in licente prin retele de comunicatii electronice (prin cablu, n.r.), pentru ca televiziunile respective sa nu fie inchise.

Pe de alta parte, Rasvan Popescu a spus ca, in momentul de fata, legislatia le permite radiodifuzorilor sa solicite o licenta prin cablu, daca doresc acest lucru. "Din punct de vedere legal, acest lucru nu presupune o modificare a normelor (legale, n.r.)", a spus Popescu. In schimb, George Chirita a spus ca ARCA a propus "o rezolvare in bloc" a situatiei. "CNA nu ar trebui sa aiba audieri cu cei 170 de radiodifuzori si nu ar trebui sa mai solicite alte documente de la acestia, pentru ca documentele sunt deja in posesia CNA. Nu este vorba de acordarea unei licente noi in sensul pur al cuvantului (...) Este o procedura absolut speciala, este o tranzitie mai ciudata de la analogic nu spre digital, ci facand un popas de asteptare in transmisia prin retele de cablu, asteptand sa vedem daca se intampla ceva in digital, ceea ce este foarte putin probabil sa se intample", a mai spus Chirita.

Situatia complicata a celor 170 de televiziuni

"Suntem in situatia ca ar cam trebui sa tranzitati in cablu, nu in digital", a spus si Rasvan Popescu. De asemenea, potrivit reprezentantilor serviciilor de specialitate ale CNA, nu este posibil ca aceste aproape 170 de licente cu difuzare terestra sa fie transformate automat de Consiliu in licente prin cablu. In plus, potrivit reprezentantilor CNA, in cazul in care radiodifuzorii ar dori sa transforme aceste licente, Consiliul ar trebui sa audieze aproximativ 55 de societati, care detin toate aceste 170 de licente cu difuzare terestra. "Noi avem in vedere tranzitia la digital. Momentul acordarii licentei in cablu ar fi o faza intermediara, care ar putea dura insa foarte mult sau la nesfarsit (daca autoritatile statului nu vor putea finaliza procesul de tranzitie la digital, n.r.), dar are scopul de a conserva licenta, de a nu disparea licenta", a spus, de cealalta parte, George Chirita. In caz contrar, potrivit lui Chirita, acele licente terestre nu ar mai putea fi preluate in grilele operatorilor de cablu. "Ar fi o situatie catastrofica a majoritatii acestor licente", a mai spus Chirita, precizand ca, daca CNA nu va face nimic, pe 17 iunie, "am putea avea de-a face cu o incetare definitiva a emisiei (televiziunilor, n.r.) locale".

In urma discutiilor, CNA a decis ca reprezentantii ARCA vor colabora cu reprezentantii compartimentelor de specialitate ale Consiliului pentru a realiza, pana pe 12 martie, un document/ text de reglementare care sa vina cu o solutie pentru cele aproape 170 de licente cu difuzare terestra. Ulterior, CNA va discuta acest document si, pe baza acestuia, Consiliul ar urma sa transmita apoi Guvernului un punct de vedere privind situatia acestor licente.
"Este vorba despre semnalarea catre Guvern a acestei situatii", a spus Rasvan Popescu. El a precizat ca mai departe situatia va trebui analizata de Guvern, intrucat CNA nu are competente legislative. Analizarea situatiei televiziunilor cu licente cu difuzare terestra in sedinta CNA de joi vine dupa ce Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale, care reuneste principalele societati de televiziune si radio din Romania, a transmis Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Autoritatii Nationale pentru Reglementare si Administrare in Comunicatii (ANCOM) si Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI) o adresa cu o propunere pentru reglementarea situatiei licentelor TV la incetarea emisiei analogice.

Prin acea adresa, ARCA a cerut CNA, ANCOM si MSI sa modifice legislatia si sa fie permisa emisia licentelor TV terestre si dupa 17 iunie, prin transformarea lor in licente digitale, avand in vedere ca tranzitia la televiziunea digitala terestra nu va putea fi realizata. Aceasta adresa, care a fost prezentata pe 25 februarie, era semnata de Florin Turcila, directorul de distributie al Pro TV si presedintele ARCA, Sorin Alexandrescu, CEO al Antena TV Group, Rares Anita, directorul B1 TV, Catalin Baleanu, business & public affairs coordinator la Kanal D, Ioan Mazilescu, directorul Prima TV, Roxana Niculescu, directorul de programe al Romania TV, Sabina Petre, directorul executiv al Antena 3, Nicoleta Popa, directorul National TV, si George Chirita, directorul executiv al ARCA. Totodata, in aceasta adresa, ARCA spunea ca, potrivit dispozitiilor legale, pe 17 iunie 2015, va inceta emisia analogica TV in Romania.

Citeste si:

    Cum ar putea continua emisia

    "In conditiile lipsei de interes a operatorilor de comunicatii pentru licentele multiplexurilor digitale, dintre cele 59 de multiplexuri regionale si locale disponibile au fost licentiate de ANCOM numai 9 multiplexuri (dintre care 5 in Bucuresti), avand ca obligatie de punere in functiune data de 1 mai 2017, ceea ce genereaza un interval de aproape 2 ani fara emisie digitala TV la nivel local si regional. Aceasta face ca majoritatea multiplexurilor disponibile la nivel local si regional sa nu fie operationale la data incetarii emisiei analogice, pentru a prelua licentele programelor TV emise in prezent in sistem analogic si care ar urma sa primeasca fara concurs licenta audiovizuala digitala, conform articolului 52, alineatul 2 al Legii audiovizualului", spunea ARCA. Potrivit ARCA, din cauza inexistentei operatorilor pentru multiplexurile regionale si locale care ar trebui sa le emita programele, majoritatea licentelor de televiziune analogice terestre (in total 189 de licente) nu vor putea realiza tranzitia la televiziunea digitala, desi acest proces a facut, incepand cu 2010, obiectul mai multor hotarari de guvern, cu titulatura "Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra".

    Citeste si:

      "Aceasta situatie va impieta atat asupra interesului public ca difuzarea programelor audiovizuale licentiate in Romania sa nu fie oprita de disparitia unor capacitati de difuzare, cat si asupra dreptului radiodifuzorului de a opera licenta primita conform legii", mai spunea ARCA. In conditiile in care CNA este "garant al interesului public in domeniul comunicarii audiovizuale", ARCA considera ca sunt necesare raspunsuri la mai multe intrebari din partea autoritatilor. Astfel, ARCA se intreba cand se vor elabora de CNA normele prevazute de Legea audiovizualului, la articolul 52, alineatul 2, ce se va intampla in intervalul 17 iunie 2015 - 1 mai 2017, in care este posibil ca multiplexurile licitate sa nu functioneze, ce se va intampla cu radiodifuzorii care detin licente aflate in zone in care nu s-au adjudecat mutiplexuri locale/regionale.

      De asemenea, ARCA dorea sa afle de la CNA, ANCOM si MSI daca exista posibilitatea emiterii unui act normativ, in timp util, care sa permita continuarea emisiei analogice terestre in zonele in care nu s-au adjudecat multiplexuri locale/regionale si ce alte masuri intentioneaza sa prevada autoritatile pentru protejarea radiodifuzorilor din prisma posibilitatii continuarii activitatii in aceleasi coordonate economico - financiare si dupa data de 17 iunie 2015. ARCA se intreba si ce masuri in contrapartida intentioneaza sa prevada autoritatile pentru conservarea statutului actual al radiodifuzorilor conferit de independenta fata de terti in conditiile operarii emitatoarelor proprii cu emisie analogica, statut care trebuie conservat si dupa 17 iunie 2015. "Consideram ca, pentru a administra aceasta situatie de criza si pentru a raspunde unora dintre intrebarile de mai sus, este necesara adoptarea de catre CNA a reglementarilor speciale la care face referire articolul 52, alineatul 2 al Legii audiovizualului. In acest sens, este necesar ca decizia care ar urma sa reglementeze modul de acordare a licentelor audiovizuale digitale sa includa o solutie reglementativa care sa vizeze situatia indicata mai sus", spunea ARCA.

      Asociatia preciza ca aceasta solutie ar trebui sa permita continuarea furnizarii continutului audiovizual difuzat pana acum in baza licentei audiovizuale cu emisie analogica terestra prin licenta pentru retele de comunicatii electronice prin cablu, cu posibilitatea de comutare a acestei licente in licenta audiovizuala digitala, daca in zona de acoperire a licentei analogice initiale devine operational un multiplex digital si daca titularul licentei de continut opteaza pentru acesta, conform legii.

      Ca urmare, ARCA a propus si introducerea unui articol in legislatia in vigoare, potrivit caruia: "1) Consiliul va elibera, prin decizie, licente audiovizuale digitale si decizii de autorizare aferente pentru toti titularii de licente audiovizuale analogice aflate in termen de valabilitate la data de 17 iunie 2015, tinand seama de multiplexul pentru care titularul a formulat optiunea prevazuta de legea 504/2002 la articolul 52, alineatul 3". "2) In situatia in care in aria de acoperire a licentei audiovizuale analogice mentionate nu exista un multiplex de televiziune digitala terestra operational, prin exceptie de la prevedrile alineatului 1, Consiliul va elibera titularului o licenta audiovizuala cu difuzare prin retele de comunicatii electronice (cablu) si decizia de autorizare aferenta. 3) In situatia in care ulterior eliberarii licentei prevazute la alineatul 2 vor deveni operationale in aria de acoperire mentionata unul sau mai multe multiplexuri de televiziune digitala terestra, Consiliul va elibera, la cererea titularului, o licenta audiovizuala digitala, tinind seama de optiunea prevazuta de legea 504/2002 la articolul 52, alineatul 3. 4) Pentru licentele astfel eliberate de Consiliu nu este necesara depunerea documentelor prevazute la articolul XX al prezentei decizii".

      ARCA preciza ca reglementarea propusa va rezolva concomitent doua tipuri de probleme. Astfel, va fi rezolvata problema licentelor analogice de televiziune a caror valabilitate expira dupa data de 17 iunie 2015 si care vor fi inlocuite de o licenta audiovizuala digitala, in conditile in care titularii acestor licente sunt obligati sa inceteze emisia analogica, fara insa a putea continua emisia programelor in sistem digital, operarea acestor noi licente audiovizuale digitale fiind imposibila in conditiile lipsei operatorilor de multiplex.

      De asemenea, potrivit ARCA, va fi rezolvata problema licentelor analogice care vor inceta prin efectul reducerii sub noua ani a termenului de valabilitate al licentelor care au fost prelungite in conditiile articolului II al Ordonantei de Urgenta a Guvernului 181/2008, respectiv prin efectul prelungirii lor numai pana la data de 17 iunie 2015 si care vor beneficia de efectul prevederii articolului 52, alineatul 2, litera b din Legea audiovizualului, conform caruia aceste licente analogice vor fi inocuite de licente audiovizuale digitale, fara insa a se putea continua emisia programelor in sistem digital, operarea acestor noi licente audiovizuale digitale fiind imposibila in conditiile lipsei operatorilor de multiplex. "In ambele cazuri, prin solutia propusa, licenta audiovizuala de continut va continua sa existe, facand posibila preluarea in cablu a programelor furnizate sub aceasta licenta, cu posibilitatea continuarii difuzarii lor in sistem de emisie digitala terestra la momentul in care in aria licentei analogice de origine de va deveni operational un multiplex digital", spunea ARCA.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


      Setari Cookie-uri