Guvernul mizeaza pe privatizari pentru reducerea deficitului bugetar potrivit acordului cu FMI si pe investitii in infrastructura, iar prin strategia de vanzare avuta in vedere, inclusiv efectuarea unor oferte publice initiale mari, pare sa urmeze exemplul Poloniei, relateaza Reuters, citat de Mediafax.
Guvernul a decis prelungirea termenului limita de depunere a ofertelor de intermediere a vanzarii pachetului de 9,84% din titlurile OMV Petrom (SNP) cu o saptamana, de pe data de 9 martie pentru 16 martie.

Termenii impusi de Executiv sunt, potrivit bancherilor, la fel de onerosi ca procesul de achizitii publice necesar pentru constructia unui drum intr-una dintre cele mai aglomerate vecinatati a Bucurestiului, se arata intr-un articol aparut in International Financing Review (IFR), o publicatie a Thomson Reuters.

Cel putin doua banci de top au renuntat imediat sa participe la licitatie.

Privatizarile din Romania au functionat in sincope de-a lungul anilor, noteaza articolul.

In cazul vanzarii de actiuni ale OMV Petrom, comisioanele care vor fi platite bancilor vor fi destul de scazute, reiese din documentele licitatiei, iar acest fapt a determinat cele doua banci sa nu se implice.

Totusi, numarul bancilor care au luat in serios tranzactia de 600 de milioane de euro este semnificativ.

Echipe de la JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley si Citigroup, precum si de la UBS si Nomura lucreaza zi si noapte pentru a completa ofertele, potrivit publicatiei.

Tranzactia este suficient de mare pentru a atrage oferte, dar exista si promisiunea unui program mai amplu de privatizari.

Ministerul Economiei vrea sa vanda 9,8% din actiunile OMV Petrom, in valoare de circa 600 de milioane de euro, potrivit capitalizarii de piata a companiei. Ministerul detine la companie o participatie de 20,6% si intentioneaza sa o reduca la nivelul minim permis de lege.

In piata se cunosc deja sase consortii formate atat din societati de intermediere din Romania, cat si companii mari din mediul financiar din strainatate.

BRD va merge in consortiu cu Societe Generale si Citibank, CEC Bank si Alpha s-au aliat cu banca japoneza de investitii Nomura, iar BCR intra in consortiu cu JP Morgan si Intercapital Invest.

Morgan Stanley, cel mai mare intermediar de oferte de actiuni la nivel mondial in 2010, s-a aliat cu Raiffeisen Capital&Investments, firma de brokeraj locala care a fost implicata in cele mai importante listari de pe Bursa din ultimii sase ani.

Este probabil ca Ministerul Economiei sa urmeze exemplul Poloniei si sa mentina comisioanele la un nivel scazut. Dar, la fel ca in Polonia, exista promisiunea unor mandate viitoare.

Guvernul spera sa finalizeze doua noi oferte publice secundare in acest an, respectiv vanzarea unei participatii de 16% la Transelectrica, posibil in valoare de 83 de milioane de dolari la capitalizarea actuala de piata, si a 15% din actiunile Transgaz, in valoare de 156 milioane de dolari.

Aceste vanzari ar putea sa nu fie foarte atractive, dar exista potentialul unor viitoare oferte publice initiale importante.

Guvernul vrea listarea Romgaz, in primul trimestru din 2012, companie evaluata la doua miliarde de euro, potrivit BCR.

Guvernul este si sub presiunea de a lista Nuclearelectrica si Hidroelectrica, care asigura impreuna peste 60% din electricitatea generata in Romania.

Principalul interesat este Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea, listat in acest an la bursa din Bucuresti.

Fondul are participatii mari la cele doua companii si va fi avantajat de o solutie usoara de vanzare.

Dupa revolutie, in Romania au avut loc doar doua oferte publice importante de la redeschiderea Bursei de Valori Bucuresti, in 1995, cea a Transgaz, de 75 de milioane de euro, din 2008, si cea a Transelectrica.

Autoritatile de la Bucuresti au mai facut in trecut planuri ambitioase de privatizare, care nu s-au concretizat.

Unii analisti sunt insa convinsi ca lucrurile vor sta diferit de aceasta data si ca listarea Fondului Proprietatea a fost o declaratie de intentie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri