Bursa a scazut luni cu 1,22%, dupa patru sedinte consecutive de crestere, intr-o piata in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat aproape jumatate din lichiditatea de numai 21,2 milioane lei.
Desi majoritatea actiunilor au deschis ziua la preturi usor peste ultimele cotatii de vineri, dupa ora 11:00 piata a inceput sa scada usor, insa volumele de actiuni tranzactionate au fost reduse.

Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania, spune ca cei mai multi investitori au trecut pe pozitii de asteptare dupa ce principalii indici s-au apropiat de nivelurile maxime din acest an, iar din aceasta cauza lichiditatea a fost redusa.

"Saptamana trecuta, dupa un inceput marcat de usoare scaderi la nivelul indicilor, apoi cumva suprapus cu road-show-ul realizat de BVB la Londra, piata romaneasca a prins putin mai multa culoare «verde», ducand principalii indici aproape de maximele anului curent. Se pare ca sedinta de astazi (luni-n.r) a adus o reasezare a preturilor, fiind doar mici corectii ca urmare a unor marcari de profit", a declarat Avram, potrivit Mediafax.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,31% sub nivelul de vineri.

Totodata, au scazut si cotatiile actiunilor celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea, astfel ca indicele BET-FI a coborat cu 0,73%.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a inregistrat un recul de 1,08%.

"Acesta stare de apatie a pietei este oarecum normala, ea datorandu-se in primul rand epuizarii presiunii de la cumparare care s-a simtit pana de curand, dar si evenimentelor care vor urma in perioada imediat urmatoare si care vor influenta cu siguranta preturile. Pe plan local investitorii asteapta rezultatul desfasurarii adunarilor generale ale actionarilor pentru majoritatea titlurilor tranzactionate, iar, concomitent, vor fi publicate si rezultatele financiare pentru primului trimestru pentru principalele companii de pe piata din SUA", spune directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

El considera ca aceste evenimente vor avea un impact major asupra pietei si vor duce la o volatilitate mai vizibila, cel putin pe termen scurt.
"Atat piata locala, cat si bursele externe evolueaza pe un canal ascendent, asteptarile fiind in continuare optimiste, iar daca rezultatele financiare preliminate ale primului trimestru vor confirma asteptarile analistilor, cred ca sunt sanse sa vedem o continuare a acestei evolutii si pentru perioada urmatoare", a adaugat brokerul.

Investitorii au tranzactionat actiuni de numai 21,2 milioane lei (5,1 milioane euro), suma cu 45% mai redusa decat rulajul de vineri, de 38,5 milioane lei (9,3 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 10,2 milioane lei si au asigurat 48% din lichiditate. Cea mai recenta operatiune a fost efectuat la 0,606 lei, pret in scadere cu 0,49%.

Rulaje mai mari de un milion de lei au mai inregistrat doar actiunile OMV Petrom (SNP) - 2,1 milioane lei, SIF Oltenia (SIF5) - 2 milioane lei si SIF Moldova (SIF2) - 1 milion lei. Titlurile companiei petroliere au scazut cu 2,33%, la 0,4395 lei.

Actiunile SIF Oltenia si SIF Moldova au inregistrat corectii apropiate, de 1,19% si, respectiv, 1,28%. Astfel, titlurile SIF Oltenia au ajuns la 1,656 lei, iar actiunile SIF Moldova au incheiat ziua la 1,471 lei.

Tranzactii de peste 500.000 de lei au mai consemnat actiunile SIF Transilvania (SIF3) - 879.000 de lei, BRD (BRD) - 828.000 lei si SIF Banat-Crisana (SIF1) - 666.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, operatiunile au cumulat aproape 700.000 de lei, suma de sapte ori mai redusa decat lichiditatea de vineri, de 3,8 milioane lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) si Conpet (COTE) au fost cele mai tranzactionate din piata, cu transferuri de 132.000 de lei si, respectiv, 131.000 de lei. Titlurile Armax Gaz au inregistrat un recul de 1,16% si au ajuns la 0,17 lei, iar actiunile Conpet au scazut cu 0,22%, la 49,89 lei.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene evoluau indecis. Bursa de la Paris era in scadere cu 0,6%, piata de la Frankfurt avansa cu 0,2%, iar bursa de la Londra era in stagnare. In acelasi timp, majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est inregistrau corectii de pana la 1,5%. Bursa din Bulgaria a fost singura care a avansat, cu 0,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri