Bursa a scazut nesemnificativ marti, cu 0,09%, intr-o piata in care cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, iar tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si BRD (BRD) au sustinut 74% din rulaj.
Cotatiile celor mai multe actiuni de la BVB au inregistrat variatii reduse pana in ultima ora a sedintei, astfel ca piata a oscilat usoare pana aproape de final, desi bursele externe au fost pe crestere usoara.
In ultima ora, bursele vest-europene au inceput sa scada, in linie cu intoarcerea pietei futures din SUA pe scadere.

Miscarea a fost urmata si de bursa locala, insa volumele de actiuni tranzactionate la BVB au continuat sa fie reduse. Doar actiunile emise de 13 companii din cele 78 de societati listate pe primele trei categorii si la sectiunea "Internationale" au avut rulaje de peste 100.000 de lei, potrivit Mediafax.

"Din pacate putem spune ca bursa locala continua sa se coreleze cu pietele externe, iar singura variabila la noi este amplitudinea acestor corelari. Ca intotdeauna actiunile lichide sunt cele care se fac vazute in astfel de momente si, prin urmare, bursa pe ansamblu poate lasa impresia de lipsa de interes. De fapt ceea ce se poate spune este ca sunt putini investitori activi in momentul de fata pe piata si majoritatea au strategii speculative", a declarat directorul adjunct de operatiuni al firmei de brokeraj Prime Transaction, Adrian Barbulescu.

El considera ca in piata sunt doar cativa investitori care cumpara pe termen mai indelungat, iar restul sunt in continuare foarte prudenti, intrucat incertitudinea reintrarii unor economii dezvoltate in recesiune inca marcheaza pietele la nivel global.

"La primul semnal de scadere se reactioneaza violent uneori si volumele incep sa fie mult mai mari, specific pentru o piata bear (de scadere -n.r.)", a adaugat brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a incheiat ziua in scadere cu 0,62%, in timp ce actiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,07% peste nivelul de luni.

In schimb, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut nesemnificativ, cu 0,11%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a inregistrat un recul de 0,44%.

"Pe termen scurt piata se va confrunta cu o volatilitate ridicata. In ceea ce priveste evolutiile pe luniile viitoare, daca tinem cont de ce s-a intamplat pana acum este destul de delicat sa facem aprecieri. Sunt decizii de luat la nivel international, care pana acum s-au lasat asteptate si, in plus, nu au lasat impresia unei coerente, fapt ce produce destul de multa nervozitate intre investitori. Prin urmare se poate spune ca urmatoarele luni sunt mai degraba decisive in clarificarea situatiei actuale din pietele financiare internationale", a mai spus Barbulescu.

Investitorii au transferat in total actiuni de 33,7 milioane lei (7,9 milioane euro), suma cu 55% peste rulajul sedintei precedente, de 21,7 milioane lei (5,1 milioane euro). Lichiditatea de marti a fost asigurata in proportie de 74% de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea si BRD, in valoare cumulata de 24,9 milioane lei.

Cu titlurile Fondului au fost realizate tranzactii de 20,9 milioane lei, suma din care 7,8 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal cu 0,13% din actiunile FP. Operatiunea a fost realizata la 0,436 lei, pret cu 0,89% sub inchiderea de luni.

Pe piata principala, actiunile au inregistrat un rulaj de 13,1 milioane lei, iar cotatia a coborat cu 1,11%, la 0,435 lei.

Titlurile bancii au consemnat un rulaj de 3,9 milioane lei, suma din care cea mai mare parte a fost asigurata de o operatiune cu aproape 0,05% din actiunile BRD, de 3,8 milioane lei. La inchiderea sesiunii, actiunile BRD erau in scadere cu 1,29%, la 11,45 lei.

Unii investitori au realizat si transferuri cu produse structurate (3,1 milioane lei), contracte futures (346.000 de lei), precum si cu obligatiuni (18.000 de lei) si unitati de fond (4.000 de lei). Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 37,2 milioane lei (8,7 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au realizat operatiuni de doar 447.000 de lei, valoare de aproape trei ori mai redusa decat rulajul de luni, de 1,3 milioane lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 203.000 de lei, iar pretul a scazut cu 5,07%, la 0,131 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris consemnau corectii de cate 1%, iar piata de la Londra avansa cu 0,4%. In prima parte a zilei, bursele avansasera cu cel mult 1,5%. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est consemnau variatii usoare.

In prima parte a zilei, investitorii de pe pietele externe au reactionat pozitiv la anuntul Bancii Nationale a Elvetiei cu privire la stabilirea unei tinte a cursului de schimb la minimum 1,2 franci/euro. Aceasta este prima astfel de interventie a bancii centrale din ultimii 33 de ani, iar tinta va fi impusa prin achizitia de valuta straina din piata in cantitati nelimitate.

Totusi, in ultima ora a sedintei de la BVB pietele europene s-au intors pe scadere, ca urmare a temerilor investitorilor cu privire la criza datoriilor statelor din zona euro si de reintrarea unor economii dezvoltate in recesiune.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri