Conducerea SIF Banat Crisana (SIF1) a hotarat sa suspende 19,36% din drepturile de vot ale actionarilor pentru Adunarea Generala care va avea loc in acest weekend. Organizatia CFA Romania sare in apararea unui grup de actionari printre care se afla fondurile de investii ale ING, Broadhurst Investments, STK si Allianz.
Adunarea Generala a Actionarilor de la SIF1 se va desfasura pe 3 si 4 noiembrie, in cadrul acesteia urmand sa fie votate detaliile vanzarii pachetului de 6% din BCR catre Erste Bank.

CFA Romania, organizatie care reuneste specialisti in domeniile financiar, piete de capital si economie, spune ca administratorii SIF Banat Crisana se folosesc in mod „abuziv” de faptul ca respectivii investitori institutionali, care controleaza in total 5,413% din drepturile de vot, au solicitat impreuna in luna august convocarea unei AGA la SIF1, pentru a-si putea motiva acuzatiile din prezent.

„Este greu de acceptat incadrarea unui grup de actionari, care promoveaza aceeasi masura, in categoria grupurilor care actioneaza concertat in sensul negativ al notiunii, asa cum este el prevazut de legislatia in vigoare. In aceeasi masura este greu de acceptat mentinerea lor in aceasta categorie pentru alte sedinte ale AGA decat cea convocata impreuna”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al CFA Romania.


SIF1 a publicat pe site-ul propriu o lista a actionarilor despre care se spune ca actioneaza concertat si care au depasit pragul legal de detinere cifrat la 1% din capitalul social al societatii de investitii.

Principalii vizati de suspendarea drepturilor de vot sunt fondurile si persoanele asociate Bancii Transilvania, omul de afaceri galatean Catalin Chelu, precum si fonduri ale ING, Broadhurst Investments, STK si Allianz.

„CA al SIF1 se foloseste de un cadru legislativ defectuos pentru a se sustrage de la obligatia sa fundamentala si anume de a servi interesele actionarilor. Limitand drepturile de vot ale actionarilor informati si activi, deciziile privind administrarea companiei sunt practic la discretia Consiliul de Administratie, fara nici o posibilitate de control din partea actionarilor”, au mai adaugat oficialii CFA Romania.

Suspendarea drepturilor de vot ale actionarilor SIF1 vine dupa ce presedintele si directorul general al societatii, Ioan Cuzman, a sustinut in aceasta vara ca nu era nevoie de convocarea unei Adunari Generale a Actionarilor pentru a discuta listarea BCR.

Sursa imagine: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri