Ii plac trenurile din cariera, nu doar ca mijloc de transport. Nu a ezitat niciodata sa dea curs provocarilor profesionale si a invatat ceva din fiecare calatorie. La 16 ani de la primul contact cu piata de capital si un itinerariu printre brokeraj, CNVM si DIICOT, Dan Stociescu intra in avocatura. Isi propune sa invinga institutiile represive ale pietei cu propriile arme, folosind experienta si cunostintele acumulate pana acum. Citeste intreaga poveste intr-un interviu exclusiv wall-street.ro.
Dupa ce a gustat din mirajul pietei de brokeraj din anii '95-96 si a incercat sa schimbe sisteme rigide si prejudecati in zonele represive, ultima provocare i-a adus lui Dan Stoicescu un tren in miscare.

Nostalgia perioadei de debut a bursei romanesti


Intr-o dimineata aglomerata, la o cafenea din centrul Bucurestiului, discutia cu Dan Stoicescu incepe, relaxat, cu amintiri nostalgice din epoca de aur a pietei de capital romanesti.

Dupa mai multe job-uri specifice studentiei, tanarul absolvent de economie a vazut un anunt intr-un ziar, la o firma de brokeraj. Era prin anii ’95-96, chiar cand piata de capital prindea contur in Romania. Isi aminteste cu nostalgie si entuziasm de vremurile “cuponiadei”.

“Totul era la inceput, entuziasmul era foarte mare, invatam din mers. Brokerii erau uniti si cu totii ne vedeam ca intr-un film, pe Wall-Street. Perioada aceea a pus bazele pietei si a primei generatii de specialisti. Am invatat foarte mult atunci. Munceam de dimineata pana seara si cand plecam, abia asteptam sa ma intorc la lucru. Bursa este ca un virus cu care te inoculezi si nu mai scapi de el. In orice alt domeniu te-ai duce, ramai cu dorinta obsesiva de a te intoarce si de a face tranzactii”, povesteste Stoicescu.

In 1998-1999 a venit si prima cadere a bursei, care crescuse constant de la infiintare. Cotatiile s-au regrupat, entuziasmul oamenilor s-a redus si firma de brokeraj la care lucra a inceput sa scartaie.

Marele regret de la CNVM


Stoiescu a iesit pentru scurt timp din piata, dar nu a putut rezista deoparte. Asa ca in 2002 a participat la un concurs organizat de CNVM, pentru pozitia de sef al corpului de control. A sarit intr-un tren in miscare, venit dupa cativa ani de experienta inedita in zona de brokeraj.

“A fost un concurs adevarat, organizat de o firma specializata. Dupa 3 zile de teste si intrebari, au decis ca vor sa ma aiba in Comisie. Postul scos la concurs se ocupase ceva, dar mi-au oferit pozitia de sef serviciu ancheta piata. A fost o experienta foarte interesanta, am vazut lucrurile de cealalta parte a baricadei – care desi nu ar trebui, exista intre brokeri si arbitru”, explica Dan Stoicescu.

In experienta sa la CNVM a incercat sa schimbe prejudecati sau modalitati de a actiona in control. Peste cativa ani, a fost numit director la departamentul de monitorizare si investigare.

In CNVM a fost greu sa impac cerintele pietei de cooperare, transparenta, intelegere, controale cu scop preventiv, nu doar sanctionar, cu un oarecare conservatorism al institutiei, scuturata de scandalul FNI si ezitanta in a lua rapid decizii importante”, explica avocatul.

Scopul sau a fost atins doar intr-o masura foarte mica, pentru ca totul era ca o lupta cu morile de vant. De acest aspect se leaga si cea mai mare dezamagire a sa: “Nu am reusit sa schimb nimic intr-un sistem inchis, conservator, cu prejudecati, automatisme, mecanisme si oameni care nu accepta modificari”.

Stoicescu spune ca nu avea la dispozitie personal, trebuia sa munceasca foarte mult ca sa suplineasca lipsurile din executivul sau si Comisia partea din ce in ce mai “inchistata in absenta unor decizii”. Dar a plecat cu marele regret ca nu a putut schimba prea multe lucruri.

Ce a insemnat experienta DIICOT


Pe fondul acestor regrete, propunerea din vara lui 2005 de a lucra la DIICOT a venit la momentul potrivit. Sarea din nou intr-un tren care pleca din gara.

“A fost o provocare, DIICOT pornea la drum, ne faceam echipa, colaboram cu FBI. Imi amintesc ca de-abia de montau birourile acolo si era in lucru dosarul Rompetrol, prin prisma caruia am si ajuns la aceasta institutie – era nevoie de un specialist”.

Stoicescu spune ca experienta de a asista organul de urmarire penala intr-o zona tehnica si neinteleasa a fost foarte palpitanta.

Ca si in primul sau contact cu piata de capital, la acel moment exista efervescenta, entuziasm, erau echipe, cursuri, seminarii.

“Si atunci, ca si acum, exista o slabiciune legata de competentele si cunostintele din domeniu. Am incercat sa ii invat, facem cursuri cu procurorii sau politistii, le desenam, le explicam ce inseamna piata, cum gandesc brokerii, cum se deruleaza operatiunile”, povesteste Stoicescu.

Mai mult, a predat si la Institutul National al Magistraturii, in zona pietei de capital, pentru a face organele sa inteleaga, sa judece corect. Magistratii veneau la cursuri timp de o saptamana si, pe langa notiunile teoretice, mergeau la brokeri sau la Bursa pentru a vedea cum functioneaza piata, cum se misca tranzactiile, cum circula hartiile si banii.

“La final, toti se aratau entuziasmati. Am lasat procurori si judecatori interesati de domeniu. Aici am avut mai mult succes in a schimba ceva, dar tot a fost prea putin. Insa experienta mi-a folosit foarte mult. Mi-am facut relatii, am aflat lucruri pe care poate nu mi-as fi dorit sa le stiu, am citit si am ajuns sa cunosc foarte multe lucruri despre piata si despre oameni”, explica avocatul.

In timp ce isi forma aceasta viziune completa asupra pietei, observa prestatiile avocatilor specializati in piete de capital, la procesele la care participa din cealalta zona. Si constata ce loc gol este in avocatura.

De ce a decis sa plece din DIICOT, o institutie confortabila, cu un statut social bun si din care este greu sa te rupi?

Ma indreptam spre blazare, plafonare, nu mai exista entuziasm si postul nu imi mai oferea posibilitati de promovare sau avansare. Salariul era nesatisfacator, eram bugetar si inchistat intr-un sistem ascuns”, explica Dan Stoicescu. “Munceam ca sa imi platesc cheltuieli fixe si ma uitam cu jind la oameni care evolueaza, castiga mai bine, isi fac casa, isi iau masina si isi petrec concedii in Maldive. Salariul de la DIICOT nu imi permitea aceste lucruri si mai erau si restrictiile asociate functiei, nu puteam avea alte activitati decat cea de baza. Eram ca un canar inchis in colivie, asa ca am decis ca este momentul pentru o noua etapa”.

Cel mai nou tren: In miscare, gol si lovit de criza


Dan Stoicescu a inceput sa fie atras de zona avocaturii in timpul proceselor la care participa, in dosarele economico-financare in legatura cu piata de capital. Se gandea ca ar fi putut face mai bine. Asa ca a absolvit Facultatea de Drept, la Universitatea Bucuresti, si a fost admis in Barou, in toamna anului trecut.

“Ma uitam si la onorariile lor”, spune avocatul, razand. “Si vedeam ca intr-o zi de munca in dosar castigau cat mine intr-o zi, fara TVA. Si m-a provocat. Am decis ca e momentul sa inchei si am trecut de cealalta parte a baricadei. M-am despartit cu greu de aceasta etapa, a fost o decifie dificila”, afirma Stoicescu.

In plus, exista si pericolul sa fie prea tarziu. La DIICOT era confortabil, era un anume statut social, stabilitate, dar nici nu mai existau provocari.

Lucrurile nu stau prea bine nici pe zona avocaturii, care a fost afectata de criza si nici pe piata de capital.

Am gasit curajul sa sar intr-un alt tren, unul in miscare. Sper sa se deschida parasuta. Cred cu tarie ca perspectiva completa si experienta ma vor ajuta: sunt parasuta mea, care daca se deschide imi va oferi o aterizare lina”, mai spune proaspatul avocat.

Asa ca, la inceputul acestui an, Dan Stoicescu a devenit partener al casei de avocatura Constantinof si Asociatii, o echipa tanara, care a acceptat provocarea de a acoperi zona pietei de capital, pe langa celelalte arii.

Diferenta intre Stoicescu si ceilalti avocati din zona bursiera este ca, in timp ce concurentii sai sunt la origine absolventi de drept, el are peste 15 ani de experienta in piata de capital si este proapsat intrat in breasla avocatilor.

Stoicescu a decis sa isi valorifice experienta pe zona penala, represiva si sa asigure aparare pe zona de penal, comercial, infractiuni economico-financiare realizate prin piata de capital. De asemenea, acopera si partea de comercial a pietei: transferuri de actiuni, oferte publice, finantare prin bursa, guvernanta corporativa.

Daca DIICOT lucreaza, o sa am si eu clienti. Asa ca ma uit cu speranta la fostii mei colegi si sper sa scoata cat mai multe dosare”, glumeste avocatul.

In aceasta perioada, munca cea mai intesa se duce pe partea de contactare de potentiali client, atragere de interes, informare a pietei ca s-a intors cu planuri marete si este de partea brokerilor.

“Lucrez intens la asta, se pare ca munca in DIICOT mi-a deformat forma fetei. Multi colegi inca mai tresar cand ma vad sau imi raspund ezitant la telefon”, se amuza Stoicescu. “Fac eforturi sa ii conving ca sunt de partea lor si sa incerc sa zambesc mai mult. Trebuie sa refac o fata prietenoasa si profesionista, sa stie ca sunt aici sa ajut”.

Avocatul spune ca este cea mai mare provocare din cariera sa si are planuri marete pentru lunile urmatoare. Chiar daca, dupa aproape 7 ani de DIICOT, nimic nu il mai surprinde, este constient ca va avea mereu de invatat, fiind o zona care se misca permanent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri