Dan Radu Rusanu, numit miercuri in functia de presedinte al Autoritatii pentru Supraveghere Financiara, va avea sub supraveghere si firma detinuta de familia sa, International Sinaia, listata pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti, el sustinand ca nu exista incompatibilitate, potrivit Mediafax.
Familia Rusanu controleaza 91,1% din titlurile International Sinaia, un pachet de 44,15% din titluri fiind detinute prin intermediul firmei RADAN 2000 (detinuta de sotia deputatului), iar fiicele acestuia au cumulat aproape 47%. Cele mai recente raportari, publicate pe Bursa de Valori Bucuresti la finele anului trecut, arata ca un pachet de 8,9% din companie este detinuta de mici actionari.

International Sinaia este listata pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti.

Dan Radu Rusanu a declarat ca situatia sa nu se incadreaza in incompatibilitatile prevazute de lege in cazul societatilor comerciale, respectiv ale articolului 9, litera d) din Legea privind functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Rusanu a precizat ca obiectul de activitate al International Sinaia este turismul, iar legea prevede ca membri ASF sa nu detina personal sau "membrii familiei lor pana la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participare de peste 5% din capitalul entitatilor prevazute la litera d) sau din drepturile de vot, ori o participatie care sa permita exercitarea unei influente semnificative asupra luarii deciziilor in adunarea generala sau in consiliul de administratie al acestora".

De asemenea, deputatul PNL a indicat prevederile mentionate la litera d) al articolului 9, care precizeaza entitatile in care nu pot activa membri ASF: "cele care vizeaza activitatea intermediarilor in instrumente financiare si a organismelor de plasament colectiv, societatile de administrare a investitiilor, cele care vizeaza activitatea asiguratorilor, reasiguratorilor, intermediarilor in asigurari si reasigurari si a altor activitati in legatura cu acestea, cele care vizeaza sistemul de pensii private, conform Legii 411/2004, societatile de investitii financiare".
Presedintele Traian Basescu a trimis initial legea in Parlament pentru reexaminare, aratand ca forma aprobata de Guvern prin ordonanta de urgenta era mai stricta in privinta cerintelor pentru membrii ASF, atat in ceea ce priveste experienta profesionala, cat si legaturile de rudenie si de interese.

In varianta aprobata de Guvern, persoanele numite la conducerea ASF trebuiau sa nu fie membri in consiliile de administratie, consiliile de supraveghere, directorate sau in comisiile de cenzori, sa nu detina functia de directori ori alte functii la persoanele juridice si entitatile care sunt supuse supravegherii ASF si sa nu detina ei si/sau membrii familiilor lor pana la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participatie de cel putin 10% din capitalul acestor persoane juridice si entitati sau din drepturile de vot ori o participatie care sa permita exercitarea unei influente semnificative asupra luarii deciziilor in adunarea generala sau in consiliul de administratie a acestora.
Acest text a fost insa modificat in Camera Deputatilor, la Comisia Juridica, la initiativa deputatilor Vasile Varga (PNL), Ioan Cupsa (PNL), Alina Gorghiu (PNL), Luminita Adam (PP-DD), Eugen Nicolicea (PSD) si Cosmin Necula (PSD).

Textul Guvernului acoperea din punct de vedere legal toate firmele care intra in sfera de supraveghere a noului organism, inclusiv firmele care au actiuni listate, intrucat ASF preia atributiile celor trei comisii de supraveghere financiara, respectiv CNVM, CSA si CSSPP.
In prezent, printre drepturile pe care CNVM le are in ceea ce priveste companiile listate, si care vor fi de la 1 mai prerogative ale ASF, se regasesc limitarea drepturilor de vot in AGA, analizarea pretului si modalitatii prin care acesta a fost stabilit intr-o oferta derulata pentru delistarea unei companii.

De asemenea, Comisia poate aplica amenzi si alte sanctiuni pentru sefii firmelor listate sau actionarii acestora, daca acestia incalca prevederi ale legislatiei pietei de capital.

Astfel, in cazul in care familia Rusanu va dori sa delisteze International Sinaia, Dan Radu Rusanu ar putea superviza, din calitatea de presedinte al ASF, daca pretul propus actionarilor minoritari a fost calculat cu respectarea prevederilor legislative.

Mai mult, CNVM poate solicita societatii admise la tranzactionare toate informatiile pe care le considera necesare, in vederea protectiei investitorilor si asigurarii unei functionari ordonate a pietei.

Comisiile de Buget-Finante si Comisiile economice din Senat si Camera Deputatilor i-au validat, marti, in urma audierilor, pe Dan Radu Rusanu pentru functia de presedinte al ASF si pe Daniel Daianu pentru functia de prim-vicepresedinte al acestei institutii.

Totodata, comisiile i-au validat pe Daniel Tudor, Mircea Ursache si Ion Giurescu pentru functiile de vicepresedinti.

Au mai primit avizul comisiilor Dorina Mihailescu, Gheorghe Marcu, Gavrila Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mirzac, Marian Sarbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Balta, Doru Frunzulica, Nina Puiu si Gh. Cornel Coca Constantinescu pentru pozitii de membri ai Consiliului ASF.

Parlamentul i-a validat, miercuri, cu 323 voturi "pentru" si unul "impotriva", pe membrii Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara, la care Dan Radu Rusanu va fi presedinte si Daniel Daianu va fi prim-vicepresedinte.

Presedintele Traian Basescu a promulgat, marti seara, legea pentru infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Guvernul a decis in luna decembrie a anului trecut, prin ordonanta de urgenta, sa desfiinteze autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate pana cel tarziu in luna martie de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

La acel moment, Guvernul a stabilit ca noua structura va incepe sa functioneze pana la 15 martie 2013, termen propus ulterior spre amanare de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, pana la 15 aprilie 2013.

Ulterior, Executivul a decis sa amane cu 45 zile, pana la 30 aprilie 2013, termenul in care va incepe sa functioneze ASF.
Legea aprobata de Parlament stabileste ca membrii ASF trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) sa fie cetateni romani cu domiciliul in Romania, cu o buna reputatie si pregatire profesionala si experienta profesionala corespunzatoare in domeniile in care ASF are competente.

b) sa nu fie senatori, deputati sau membri ai unui partid politic ori organizatie politica pe perioada exercitarii mandatului;

c)
sa nu exercite alta profesie sau sa nu ocupe o functie publica ori privata, cu exceptia posibilitatii desfasurarii de activitati didactice si cercetare stiintifica, cu evitarea conflictului de interese.

d) sa nu fie membri in consiliile de administratie, consiliile de supraveghere, directorate sau in comisiile de cenzori, sa nu detina functia de director ori alte functii la urmatoarele entitati:

1. cele care vizeaza activitatea intermediarilor in instrumente financiare si a organismelor de plasament colectiv;
2. societatile de administrare a investitiilor;
3. cele care vizeaza activitatea asiguratorilor, reasiguratorilor, intermediarilor in asigurari si reasigurari si a altor activitati in legatura cu acestea;
4. cele care vizeaza sistemul de pensii private, conform legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
5. societatile de investitii financiare;

d1) sa nu detina ei sau membrii familiilor lor pana la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participare de peste 5% din capitalul entitatilor prevazute la lit. d) sau din drepturile de vot, ori o participatie care sa permita exercitarea unei influente semnficative asupra luarii decizilor in adunarea generala sau in consiliul de admnisitratie al acestora.
e) sa nu fi facut parte din conducerea unei societati comerciale, care, sub orice forma, si-a incetat activitatea fara a-si respecta obligatiile fata de terti sau care a fost declarata in faliment ca urmare a rezultatelor din perioada in care persoana si-a exercitat mandatul si pentru care aceasta este raspunzatoare.
f) sa nu aiba cazier judiciar si fiscal;
g) sa nu fie soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu membrii Guvernului si membrii Consiliului de Administratie al BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri