Bursa de la Bucuresti a urmat linia burselor externe si a scazut cu 0,83%, intr-o piata unde prudenta investitorilor a limitat lichiditatea la 15,5 milioane lei, rulaj din care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au reprezentat mai mult de jumatate.
Piata locala a fost pe rosu inca de la deschidere, urmand linia burselor externe, unde corectiile sunt determinate de asteptarile economistilor ca Rezerva Federala a SUA (Fed) ar putea incepe chiar din luna septembrie sa reduca programul de achizitie de obligatiuni destinat sustinerii economiei SUA.

Desi preturile celor mai multe actiuni au scazut, investitorii au continuat sa tranzactioneze doar cateva titluri. Astfel, rulaje de peste 20.000 de lei au inregistrat actiuni emise doar de 16 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

"Volumele mici din ultima perioada arata temerea investitorilor si lipsa de incredere. Cu siguranta aceste temeri nu au origini doar in tara noastra, ci au la baza si alte evenimente, cum ar fi reeducerea sau chiar oprirea programului de Quantitative Easing al Federal Reserve. Dovada cea mai clara a fost in urma cu cateva zile, cand un indice al managerilor din productie a coborat in zona de contractie a industriei, iar investitorii au considerat pozitiva aceasta stire, deoarece programul de Quantitative Easing se desfasoara atat timp cat conditiile economice nu sunt propice. Tranzactionarea pe piata locala este in continuare concentrata pe un numar redus de actiuni, iar o imbunatatire in aceasta privinta nu anticipez in urmatoarea perioada", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 15,5 milioane lei (3,5 milioane euro), valoare cu 7% sub rulajul sedintei precedente, de 16,6 milioane lei (3,7 milioane euro). Mai mult de jumatate din lichiditatea de miercuri a fost asigurata de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea, de 8 milioane lei.

Cel mai recent transfer cu actiunile FP a fost realizat la 0,654 lei, pret in scadere cu 0,46%.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost cu 0,83% sub nivelul de marti, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost pe minus cu 1,01%.

Indicele extins BET-XT a scazut cu 1,13%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 1,05% sub nivelul sedintei precedente.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 1,51%. Titlurile SIF-urilor au incheiat ziua in scadere cu 1,41% - 2,36%, iar titlurile Fondului Proprietatea au coborat cu 0,46%.

"Cred ca in urmatoarele luni investitorii vor tranzactiona intr-un interval destul de strans, iar volumele se vor mentine la nivelul tipic de vara. Toate acestea, cu conditia sa nu apara un eveniment care sa modifice radical starea de fapt", a afirmat brokerul.

Actiunile Erste (EBS) au consemnat al doilea rulaj din piata, de 2,2 milioane lei. Cel mai mare pachet a fost transferat in jurul orei 12:00, pentru 1,4 milioane lei. Market makerii de la BVB au tinut pretul la un nivel apropiat de cel de pe bursa de la Viena, astfel ca la finalul sedintei aceste titluri erau cotate la 109,2 lei (24,65 euro), pret cu 0,73% sub ziua anterioara.

"Actiunile listate pe doua piete pot oferi cateva oportunitati interesante de arbitraj daca sunt indeplinite unele conditii care sa faca tranzactia rentabila", a mai spus Niculae.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 137.00 de lei, la jumatatea rulajului de marti, de 260.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri