Bursa de la Bucuresti a continuat sa evolueze in linie cu bursele externe si a revenit usor pe verde dupa trei zile consecutive de scadere, insa cei mai multi investitori nu au intrat la tranzactionare, iar rulajul a fost salvat de un deal cu 29% din actiunile Transilvania Constructii (COTR), scrie Mediafax.
La finalul sedintei, indicele general al Bursei, BET-C, a fost pe plus cu 0,2%. In precedetele trei zile, indicele a coborat cumulat cu 2,8%, corectia fiind influentata de scaderile inregistrate de bursele externe, pe fondul temerilor investitorilor legate de o interventie militara a SUA si a aliatilor in Siria.

Pietele au revenit pe verde usor inca din primele minute ale sedintei de joi, linia fiind urmata si de bursa de la Bucuresti. Totusi, cei mai multi investitori de la BVB au fost prudenti si nu au intrat la tranzactionare.

"Piata incearca o consolidare la nivelurile actuale. Interesul pentru bluechip-uri (actiunile lichide - n.r.) s-a temperat in special din cauza incertitudinilor care planeaza asupra pietelor internationale. Este posibil ca in acest moment o parte din banii investitorilor sa astepte listarea Nuclearelectrica (oferta fiind estimata sa inceapa pe 9 septembrie - n.r.). Cred ca piata se afla intr-un moment in care are nevoie de un vector care sa ii dea o directie semnificativa in urmatoarele luni. Majoritatea investitorilor asteapta decizia Fed in ceea ce priveste programul QE3 (de stimulare a economiei prin injectarea de lichiditati prin cumparare lunara de obligatiuni - n.r.) si apoi vor actiona in consecinta. Cred ca evenimentele din Siria pot avea doar un impact limitat si de scurt timp asupra pietei locale, iar in final vor conta fundamentele macroeconomice la nivel global", a declarat seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta de joi in crestere cu 0,27%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,23% peste nivelul decat miercuri.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a stagnat.

Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,21% peste inchiderea de miercuri, iar indicele BET-BK a crescut cu 0,39%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Rulaje de peste 1 milion de lei au inregistrat doar actiunile emise de sase companii, respectiv Transilvania Constructii (13,9 milioane lei, din care un deal de 13,8 milioane lei, cu 29,22% din titluri), Fondul Proprietatea (4,9 milioane lei), OMV Petrom (2,5 milioane lei), Banca Transilvania (1,8 milioane lei, din care un deal de 1,4 milioane lei), Transgaz (1,4 milioane lei) si BRD (1,2 milioane lei, din care un deal de 850.000 de lei).

Deal-ul cu actiunile Transilvania Constructii a asigurat jumatate din lichiditatea pietei, de 27 milioane lei (6 milioane euro). Rulajul este cu 9% sub cel de miercuri, de 29,7 milioane lei (6,7 milioane euro).

Pachetul de titluri Transilvania Constructii a fost cumparat de SIF Banat-Crisana (SIF1), la pretul de 50 lei, cu aproape 54% peste cel din urma cu o saptamana, cand societatea de investitii financiare a inceput sa cumpere actiuni Transilvania Constructii la preturi din ce in ce mai mari. SIF Banat-Crisana a mai cumparat actiuni la firma de constructii si din piata principala, pachetul de achizitionat joi urcand la 29,34% din titluri.

Prin aceste tranzactii, participatia SIF Banat-Crisana a urcat de la 20,29% la 49,63% din actiunile Transilvania Constructii. Astfel, societatea de investitii financiare urmeaza sa lanseze o oferta obligatorie de preluare, pentru ca a depasit pragul de 33% din actiuni, de la care este obligatorie o astfel de operatiune.

Dupa realizarea deal-ului cu 29,22% din actiunile Transilvania Constructii, pretul titlurilor a urcat pe piata principala cu 11,14%, la 50 lei. Ultimul transfer din piata principala a fost realizat la sase minute dupa deal. Pe piata principala au fost realizate 22 de operatiuni, in valoare cumulata de 71.000 de lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au ramas cele mai lichide din piata principala, cu tranzactii de 4,9 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,15%, la 0,6805 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 938.000 de lei, fata de 7,5 milioane lei in sedinta precedenta.

Aproape 95% din rulajul de miercuri a fost asigurat de mai multe tranzactii prin care au fost transferate 47,65% din actiunile firmei Nutrientul Palonta (NUTP), pentru 7 milioane lei (1,6 milioane euro).

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,5%. In ultimele trei sedinte, pietele mature din Europa au scazut cu 2,2%, pe fondul temerilor investitorilor legate de o interventie militara a SUA si a aliatilor in Siria.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri