Nuclearelectrica (SNN) va distibui dividende in valoare cumulata de aproape 341 milioane lei (76,7 milioane euro), suma de aproape 11 ori mai mare decat cea acordata anul trecut si, totodata, reprezentand 80% din profitul net consemnat in 2013, dupa o decizie luata de actionari in AGA de marti.

Astfel, compania va acorda cate un dividend brut de 1,21 lei/actiune, valoare de aproape 11 ori mai mare fata de cea distribuita anul trecut, de 0,1123 lei/actiune, informeaza Mediafax. Raportat la pretul actiunilor Nuclearelectrica la inchiderea sedinte bursiere de luni, de 9,45 lei, dividendul confera un randament de aproape 13%.

Cresterea dividendului a fost determinata de majorarea semnificativa a profitului companiei, care a urcat anul trecut, la 423,4 milioane lei (95,8 milioane euro), de la 34,4 milioane lei in 2012. AGA a respins insa bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an, dupa ce dezbaterile acestui subiect au fost amanate si intr-o AGA derulata pe 11 martie. Atunci, actionarii au solicitat ca acest subiect sa fie discutat intr-o sedinta viitoare, dupa publicarea in Monitorul Oficial a Hotararii Guvernului pentru aprobarea bugetului.

Nuclearelectrica nu precizeaza de ce actionarii au respins bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2014. Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli supus pentru aprobarea AGA, compania isi propunea pentru acest an un profit net de doar 27,9 milioane lei, de aproape 15 ori mai mic fata de castigul din 2013, de 417,3 milioane lei (94,4 milioane euro).

Totodata, compania bugetase venituri de 1,82 miliarde lei si cheltuieli de 1,78 miliarde lei. Veniturile totale ale Nuclearelectrica au crescut anul trecut cu 21,6%, la 2,05 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat cu 5%, la 1,6 miliarde lei.

Anterior, Nuclearelectrica a precizat ca "bugetarea cheltuielilor a fost facuta in conditii de austeritate fata de anul anterior si de nevoile reale pentru mentinerea pe termen lung a performantelor de operare si securitate nucleara, acestea fiind dimensionate tinand cont si de evolutia anticipata negativa a veniturilor care se vor obtine in 2014 comparativ cu anul anterior".
Compania considera ca va produce in acest an 10,54 TWh de energie, din vanzarea careia va obtine 1,62 miliarde lei. Nuclearelectrica este obligata, in acest an, de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), sa livreze populatiei 3,74 TWh de energie, respectiv 35,49% din productie.

Pretul la care ANRE obliga Nuclearelectrica sa vanda energie pe piata reglementata, respectiv de 145,88 lei/MWh, a nemultumit conducerea producatorului de electricitate, care a actionat ANRE in instanta. Statul detine 81,3% din actiunile Nuclearelectrica, iar Fondul Proprietatea controleaza 9,7% din titluri.

Compania acopera aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al Romaniei. Actiunile Nuclearelectrica au fost suspendate de la tranzactionare in sedinta burseira de marti, pentru intrunirea AGA. Raportat la ultima cotatie de luni a actiunilor, de 9,45 lei, capitalizarea companiei este de 2,662 miliarde lei (599,7 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri