ASF are in vedere in acest an o serie de modificari legislative pe piata de capital in scopul atingerii statutului de piata emergenta, precum adoptarea legii care va reglementa activitatea administratorilor de fonduri alternative de investitii si implementarea MiFID 2 in legislatia din Romania, a declarat Florentina Boboc, director Directia Reglementare - Autorizare ASF.

"Cu privire la atingerea statutului de piata emergenta a pietei de capital din Romania, ASF si-a asumat rolul de promotor al pietei de capital. Nu este un lucru pe care autoritatea il face in mod curent, dar ne dorim sa avem un rol determinant, astfel incat piata de capital sa devina cat mai vizibila si sa ajunga intr-un termen cat mai scurt la acest statut de piata emergenta. Este, de exemplu, foarte cunoscut proiectul STEAM lansat anul trecut, care incearca sa identifice la nivelul legislatiei pietei de capital toate acele obstacole in calea atingerii statutului de piata emergenta", a spus Florentina Boboc (foto).

La finele anului trecut au fost adoptate, de asemenea, doua legi importante prin care care a fost modificata legislatia pietei de capital (Ordonanta 90 si Legea 10). Totodata, a fost adoptata si Legea 151 prin care a fost clarificat statutul pietei RASDAQ.

Declaratiile au fost facute la Editia a VI-a a Forumului Pietei de Capital. Partenerul principal al evenimentului este Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

"Ce au adus nou aceste doua proiecte? S-a incercat crearea unui sistem centralizat pentru plata dividendelor emitentilor. Practic, incepand cu acest an plata dividendelor emitentilor se va face centralizat prin Depozitarul Central sau si prin participanti in cazul actionarilor care au un cont deschis la un intermediar. Au fost, totusi, o serie de dezbateri cu privire la introducerea acestei obligativitati, pentru ca multe institutii de credit nu au inteles foarte bine aceasta prevedere", a mai spus Florentina Boboc.

Investitorilor locali nu vor mai fi nevoiti sa deschida conturi in afara tarii pentru a accesa piete straine.

Directorul de autorizare din cadrul ASF, a adaugat ca autoritatea are in vedere pentru acest an o serie de alte modificari legislative, precum adoptarea legii care va reglementa activitatea administratorilor de fondurilor alternative de investitii, aflata deja in Parlament. "Va fi de asemenea un proiect foarte mare privind implementarea MiFID 2 in legislatia din Romania si care va avea un impact semnificativ in ceea ce priveste dezvoltarea pietei de capital, precum si implementarea Directivei privind abuzul de piata. Vom avea in vedere si o reautorizare a Depozitarului Central pentru a fi in concordanta cu reglementarile si prevederile europene si aici ma refer in special la sistemul de management al riscului si de controlul intern".

Alte masuri pe care ASF le are in vedere in perioada urmatoare in ceea ce priveste implicatiile legislative vizeaza emiterea unui regulament care va permite interconecatera Depozitarului Central cu depozitarii din alte state. "Acest lucru care va face mult mai accesibila piata de capital din Romania pentru investitori si companii din afara. Pe de o parte, beneficiile vor atat in partea investitorilor locali care nu vor mai fi nevoiti sa deschida conturi in afara tarii pentru a accesa piete straine si pe de alta parte va face mult mai vizibile companiile listate pe piata de capital din Romania", a declarat Florentina Boboc.

Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri