Bursa de la Bucuresti se afla in scadere cu 7,3% cu aproximativ doua ore inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare, urmand pietele externe din Europa, in timp ce site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) nu poate fi accesat, problemele fiind determinate de traficul foarte ridicat. Anterior, scaderile de pe Bursa ajunsesera la 8% pe BET si la peste 10% pe BET-FI.

Scaderea de pe pietele mari din Europa s-a accentuat spre mijlocul zilei, intrucat contractele futures pentru indicii bursei din SUA au indicat un declin puternic al acestora in deschiderea sedintei de tranzactionare. Piata de capital din SUA a deschis in scadere cu pana la 4,4%.

Website-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a fost afectat luni de numarul neobisnuit de ridicat de vizitatori, interesati de evolutia bursei din Romania in contextul evolutiei pietelor la nivel global in prima zi a saptamanii, a transmis BVB intr-un comunicat. Aceasta situatie nu a afectat si activitatea de tranzactionare, care se desfasoara in parametri normali, si nici serviciile automate de date BVB.

"Suntem foarte multumiti si motivati de faptul ca varianta de desktop a website-ului nostru a reusit sa atraga un interes atat de ridicat din partea investitorilor si a potentialilor investitori, si acum ne readaptam intensiv masurile tehnice pentru a face fata mai bine, in viitor, unui astfel de interes ridicat", a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

BVB a reamintim investitorilor ca pot urmari in conditii optime evolutia pietei si tranzactiile realizate la BVB prin intermediul aplicatiilor pentru smartphone si tableta dezvoltate de BVB si disponibile gratuit in magazinele Google Play si AppStore - "BVB".

Bursa, la jumatatea zilei

Declinul bursei de la Bucuresti s-a accelerat aproape de mijlocul sedintei, iar declinul principalilor indici a depasit 5%, fiind in declin cu peste 2% fata de finele anului trecut, dupa ce turbulentele de pe piata financiara din China au tras in jos pietele dezvoltate din Statele Unite si Europa.

Aproape de ora 13:40, indicii BET Plus si BET ai Bursei de Valori Bucuresti se aflau in scadere cu 5,01, respectiv 5,04%, scrie Mediafax. Declinul inregistrat luni a impins ambii indicatori pe minus cu peste 2% fata de finele anului trecut.

“In aceste momente este clar momentul sa stai pe cash. Daca vrei sa intrii pe actiuni trebuie sa astepti o confirmare a finalului trendului descendent, iar asta inseamna cel putin 2-3 zile de crestere. Partea buna este ca dupa asemenea scaderi actiunile devin extrem de ieftine, atat in Romania cat si in piete dezvoltate, precum Germania, unde poti sa cumperi titluri la PER 10-15”, spune Dragos Manolescu, directorul de investitii al administratorului de fonduri OTP Asset Management.

Lichiditatea a fost ridicata, cu operatiuni de 63 milioane de lei (14,2 milioane euro) pentru prima parte a zilei, peste nivelul de 50,8 milioane de lei, cat s-a inregistrat in medie pe parcursul unei sedinte intregi in acest an.

“Nu exista un temei pentru scaderi pe piata noastra, legat de Codul Fiscal sau de altele. Pietele externe sunt de vina. Scaderea s-a propagat si catre bursa noastra, dar nu are aceeasi amploare. Bursa de la Bucuresti nu poate sta impasibila. La noi vand investitorii mici si mijlocii, nu cei mari", a declarat directorul de operatiuni al Estinvest, Marcel Murgoci.

Cursul BNR, astazi

Euro se apreciaza in raport cu leul, in timp ce dolarul pierde teren pe piata valutara astazi.

1 EURO 4.4412 +0.0112 +0.25 %
1 DOLAR 3.8727 -0.0618 -1.57 %

Monedele economiilor emergente din Europa Centrala si de Est, printre care si leul, au rezistat cel mai bine turbulentelor generate in piata financiara de decizia Chinei de saptamana trecuta de a deprecia yuanul, potrivit analistilor firmei britanice de consultanta Capital Economics.

Devalorizarea yuanului, care a alimentat din nou temerile privind situatia economiei Chinei, a avut o influenta majora si la deprecierea monedelor principalilor producatori de materii prime, printre care Rusia si Malaysia. "Deprecierea yuanului a starnit termeri (nefondate in opinia noastra) privind declanaarea unui razboi valutar, ceea ajuta la explicarea deprecierii recentelor scaderi ale monedelor tarilor cu legaturi comerciale puternice cu China, mai exact a dolarului taiwanez. Pe de alta parte, monedele din Europa Centrala s-au apreciat in raport cu dolarul american de la decizia de depreciere a yuanului", se arata in raportul Capital Economics.

Din cele 25 de valute din tarile emergente analizate de Capital Economics, doar cele cinci monede din Europa Centrala si de Est s-au intarit in raport cu dolarul fata de cotatiile de la 10 august. Astfel, cel mai puternic s-a intarit in acest interval zlotul polonez, cu aproape 2%, urmat de coroana ceheasca, leva bulgareasca, forintul ungar si leu.

Deschiderea zilei de luni

Bursa de la Bucuresti (BVB) a deschis luni cu scaderi de peste 4% pe aproape toti indicii, in linie cu toate pietele internationale, marcate de prabusirea bursei chineze. Daca actualele scaderi de pe BVB s-ar mentine, acestea ar fi cele mai mari inregistrate intr-o singura sedinta de tranzactionare in ultimii trei ani.

La ora 10:30, BET, indicele celor mai tranzactionate zece actiuni romanesti pierdea 4,1%, in timp ce BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de actiuni, cadea cu 3,8%. Scaderi de peste 4% mai erau notate in dreptul indicilor BETPlus, BET-NG si BET-TR.

Cel mai mare minus era inregistrat de actiunile Teraplast (-10%), insa nici actiunile lichide nu au scapat de valul scaderilor: Petrom pierdea 4,6% dupa deschidere, Transgaz 4,2%, in vreme ce BRD si Fondul Proprietatea pierdeau 4,1%, respectiv 4%.

Cele mai tranzactionate actiuni din piata erau cele ale Romgaz, Fondul Proprietatea si BRD. Romgaz scadea cu 3,6%, un titlu SNG ajungand la 31,5 lei.

Pe bursele internationale se inregistrau pierderi de 3,2% in Germania, 2,8% in Franta si 2% in Marea Britanie. In China, indicele Shanghai Composite se prabusea cu 8,5%, in vreme ce Bursa din New York a inchis vineri cu o scadere de 3,1%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri