Arabian Oil Co. (Aramco), cel mai mare producator de petrol din lume, evaluat de unii analisti la 1-10 trilioane de dolari, a anuntat vineri ca vrea sa se listeze pe bursa, stirea starnind uimire si zambete in randul bancherilor si consultantilor financiari care spera sa fie inclusi in consortiul ce va intermedia IPO-ul gigant, scrie Bloomberg.

Intentia listarii a fost confirmata intr-un interviu pentru The Economist si de printul saudit Mohammed bin Salman, al doilea în cadrul succesiuni la tronul Arabiei Saudite.

Stirea este privita cu incertitudine de catre expertii din industria financiara, in primul rand datorita faptului ca Aramco este o companie foarte putin transparenta, adevarata valoare a acesteia fiind un mister. De asemenea, pretul petrolului se afla la minimele ultimului deceniu, momentul ofertei publice initiale (IPO) nefiind unul prielnic. Anumiti bancheri consultati de Bloomberg spun ca posibilitatea IPO-ului a fost discutata in trecut doar ca o gluma.

Aramco ar putea sa valoreze intre 1 trilion si 10 trilioane de dolari, potrivit analistilor de la Capital Economics, devenind astfel compania cu cea mai mare capitalizare din lume. Pentru comparatie, Apple este in prezent evaluata la 534 miliarde dolari. Ultimul IPO mamut din industria petroliera a avut loc acum un deceniu, fiind realizat de rusii de la Rosneft (10 mld. dolari).

Chiar si daca Arabia Saudita va decide sa listeze doar o mica parte din actiunile Aramco, IPO-ul ar putea sa depaseasca usor listarea Alibaba de anul trecut, “Amazon-ul” Chinei reusind sa stranga de pe bursa 25 mld. dolari.

Este putin probabil ca producatorul petrolier sa se listeze pe una dintre marile burse ale lumii, avand in vedere ca o asemenea mutare ar obliga statul arab sa ofere mai multe detalii despre rezervele si productia Aramco, informatii considerate secrete de stat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri