Alegerile din SUA si posibilitatea cresterii dobanzii cheie in aceasta tara ii face pe bancherii americani sa se declare pesimisti pentru aceasta vara. Chiar si asa insa, istoria ultimului deceniu arata ca in anii fara evenimente majore in intervalul iunie – august, bursele au adus castiguri investitorilor.

Soros Fund Management, compania de administrare a investitiilor a celebrului speculator George Soros, si-a dublat un pariu ce mizeaza pe scaderea S&P 500, unul dintre cei mai importanti indici care urmaresc evolutia Bursei de la New York. Fondurile lui Soros si-au indreptat in schimb atentia catre aur, indica raportarile trimestriale facute catre SEC (Securities and Exchange Commission) si citate de CNBC. Aurul este in prezent foarte bine vazut de analisti, JPMorgan anticipand o crestere de inca 10% pana la finalul anului.

In schimb, in portofoliul Soros Fund Management au aparut optiuni de PUT pentru 2,1 milioane de titluri ale SPDR S&P 500, un ETF care urmareste evolutia indicelui american. Optiunile de PUT sunt in general considerate a fi un pariu ce mizeaza pe evolutia negativa a unui anumit activ, avand in vedere ca permite detinatorului acestora sa vanda respectivul activ la un anumit pret.

Trei mari banci americane au indicat recent ca vara anului 2016 ar putea sa fie una dureroasa pentru investitori. “Un numar tot mai mare de trenduri ne ingrijoreaza pentru aceasta vara”, a declarat, pentru Marketwatch, Savita Subramanian strateg in cadrul Bank of America Merrill Lynch.

Analista a facut astfel referire la faptul ca numarul companiilor americane in cazul carora se estimeaza ca vor raporta pierderi este in urcare. Cresterea dobanzilor de catre Rezerva federala a SUA intr-o perioada in care profiturile companiilor sunt in scadere este de asemenea un factor negativ in viziunea reprezentantei Bank of America.

Goldman Sachs este de asemenea pesimista in cazul actiunilor, recomandand investitorilor sa vanda pentru a se proteja de eventuale corectii. “S&P 500 va inregistra cel putin inca o perioada de scaderi pana la sfarsitul acestui an”, mentioneaza David Jostin, strateg sef SUA in cadrul Goldman Sachs.

Kostin a identificat o serie de riscuri care ameninta evolutia viitoare a Bursei din New York:

  • Supraevaluarea: S&P 500 se tranzactioneaza la un PER (forward) de 16,7, ceea ce reprezinta un nivel mai mare decat cel inregistrat in 86% din sedintele de tranzactionare din ultimii 40 de ani.
  • Riscul importat: Incetinirea cresterii economice din China ar putea sa “reinvie” temerile privind o recesiune in SUA
  • Fed: Analistii Goldman Sachs anticipeaza doua mariri ale dobanzii cheie in acest an
  • Alegerile prezidentiale din SUA: “Viitoarele congrese ale partidelor aproape sigur vor creste incertitudinea politica si vor pune presiune pe actiuni”

Si analistii JPMorgan s-au alaturat recent corului de voci care anticipeaza o scadere a burselor. Mislav Matejka, un strategist al bancii, crede ca eventualele castiguri nu justifica riscurile care planeaza asupra pietelor in prezent si le recomanda investitorilor sa isi reduca expunerea pe actiuni.

Pesimismul JPMorgan este bazat pe faptul ca indicele Citigroup Economic Surprise – care urmareste in ce masura raportarile macroeconomice au depasit sau ratat estimarile – a scazut puternic in ultimele saptamani, lucru care face imposibil un raliu pe burse.

Bursa de Valori Bucuresti in lunile de vara: doar trei scaderi in ultimul deceniu

Vara anului Evolutie BET Evolutie BET-FI
2016 ??? ???
2015 -6,8% -2,3%
2014 +6,3% +6,5%
2013 +7,5% -0,3%
2012 +5,4% +15,3%
2011 -12,1% -18%
2010 +2,8% +7,5%
2009 +27,2% +33,4%
2008 -30,6% -43,7%
2007 +18,5% +18,2%
2006 +8,9% +13,8%

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) urmareste in general tendinta pietelor internationale, lunile de vara nefiind o exceptie. In doar trei din ultimii zece ani piata romaneasca a scazut in intervalul 1 iunie - 31 august, de fiecare data seria de corectii fiind declansata de evenimente negative la nivel global.

In 2008, anul declansarii crizei financiare globale, BET, principalul indice al bursei locale, a pierdut 30% in timpul verii. De asemenea, in 2011, dupa prima retrogradare a rating-ului suveran al SUA din ultimii 70 de ani, BET a pierdut 12,1%. Ultima scadere din lunile de vara a avut loc anul trecut, factorul declansator fiind turbulentele din economia Chinei.

Sursa foto: Adam Van Spronsen / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri