Investitorii de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au aplicat prima parte a expresiei “sell in may and go away”, dupa ce vanzarile de actiuni din luna mai au tras in jos principalii indici ai bursei cu procente de pana in 1,5%. Urmeza caderea rulajelor in lunile de vara?

Brokerii si investitorii se folosesc de aceasta expresie pentru a evidentia faptul ca in luna au loc vanzari de actiuni pentru a marca profiturile inregistrate pana la acea data, urmand ca vara sa coincida cu o perioada mai slaba pentru piete atat din punct de vedere al evolutiei actiunilor cat si in privinta activitatii la tranzactionare.

Cele mai tranzactionate 25 de actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti au scazut cu 1,5% luna trecuta, fapt evidentiat de evolutia indicelui BET-XT. De asemenea, BET, indicele care urmareste evolutia celor mai lichide zece actiuni (cu exceptia FP si a SIF-urilor), a pierdut 1,3%.

Corectiile nu pot fi insa considerata foarte puternice mai ales in contextul in care 10 din cele 35 de companii care acorda dividende anul acesta au avut datele ex-dividend in luna mai.

Data ex-dividend marcheaza finalul perioadei in care investitorii pot cumpara actiuni ale unei companii pentru a primi dividende. In majoritatea cazurilor pretul actiunilor unei companii care acorda dividende scade puternic in ziua ex-dividend, adesea “corectandu-se” cu valoarea dividendului acordat in respectivul an. Acesta a fost si cazul Bancii Transilvania, care a suferit o scadere de 26% in sedinta bursiera de luni.

Actiunile castigatoare pe Bursa de Valori Bucuresti in luna mai: SIF Moldova, Transgaz, Transelectrica

Dintre actiunile lichide, cele mai bune evolutii au fost inregistrate luna trecuta in cazul titlurilor SIF Moldova (+6,3%), Transgaz (+3,3%) si Transelectrica (+1,7%). Cresteri chiar mai mari au fost notate in dreptul Comelf (+22,5%) si Romcab (+7,6%), insa acestea au venit pe fondul unor tranzactii reduse.

Printre companiile care au reusit sa termine ultimele patru saptamani pe plus se mai afla Romgaz, Nuclearelectrica si BRD.

In schimb,Banca Transilvania a inchis luna cu o scadere de 22%, venita dupa corectia semnificativa din ziua ex-dividend. Corectii au mai fost inregistrare in cazul actiunilor Fondul Proprietatea (-1,6%), SIF Oltenia (-6,7%) siSIF Transilvania (-10,2%).

Brokerii nu se asteapta la surprize dupa alegerile locale: “Deciziile Fed si rezultatele financiare, mai importante”

Desi in general perioadele de vara sunt lipsite de evenimente majore care sa afecteze puternic evolutia burselor de actiuni, situatia ar putea sa se schimbe in acest an.

Anumiti economisti considera ca un eventual scor bun al PSD la alegerile locale ar putea incuraja partidul sa incerce schimbarea Guvernului, amplificand instabilitatea politica intr-un an incarcat deja de incertitudini politice si fiscale, cu impact asupra dobanzilor la care se imprumuta Romania pentru a plati datoriile care ajung la scadenta si pentru a finanta deficitul bugetar.

Temerile privind schimbarea guvernului au aparut dupa ce presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca social-democratii vor continua discutiile cu reprezentantii ALDE despre o posibila initiere a unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului dupa alegerile din 5 iunie.

Brokerii se indoiesc insa de o schimbare a guvernului imediat dupa alegerile locale si subliniaza ca rezultatele financiare semestriale inregistrate de companiile romanesti, precum si viitoarele anunturi ale Rezervei Federale americane (Fed) vor conta mai mult in aceasta vara.

“Nu cred intr-o schimbare a Guvernului Ciolos inainte de alegerile parlamentare; ma indoiesc ca acest Cabinet va fi inlocuit cu doar cateva luni inainte de momentul in care oricum urma sa fie schimbat. Rezultatele financiare la semestru vor influenta cel mai mult cotatiile actiunilor, precum si anunturile Fed. Inca o majorare a dobanzii cheie in SUA anul acesta cred ca ar fi interpretata neutru-pozitiv de investitori, care s-au obisnuit deja cu aceasta idee. Sentimentul ar putea sa devina negativ in piata doar daca Fed ar anunta mai multe cresteri ale dobanzii in 2016”, este de parere Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Estinvest.

Reprezentantii Rezervei Federale americane au anuntat recent ca vor creste dobanda cheie in lunile urmatoare daca economia SUA va continua sa avanseze in ritmul din primul trimestru. Cel mai devreme dobanda ar putea sa fie marita in sedinta Fed din 14-15 iunie. Dobanda se afla in prezent la un nivel anual de 0,25% - 0,5%, dupa ce a fost marita cu 0,25 puncte procentuale in decembrie 2015.

Cititi si Bancile americane spun ca urmeaza o vara dureroasa pentru investitori, dar istoria le contrazice

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri