Britanicii au votat la sfaristul saptamanii trecute in favoarea iesirii tarii din Uniunea Europeana, pietele financiare reactionand puternic negativ la aceasta stire, Romania si tarile din estul Europei fiind totusi ferite intr-o anumita masura de prabusirea din vestul continentului. Analistii romani raman insa precauti cand vine vorba de estimari pe termen scurt si spun ca sapamana aceasta mai este loc de corectii pe burse si deprecieri pe curs, in special daca eventualele masurile anunate de institutiile europene se dovedesc a fi sub asteptari.

“Momentan suntem in ape tulburi; situatia depinde foarte mult de ce raspunsuri vor veni din partea oficialitatilor europene dupa rezultatul votului britanic. Pe Bursa de Valori Bucuresti scaderile au fost modeste, insa trebuie sa fim constienti ca daca vor exista retrageri ale fondurilor din pietele emergnte si de frontiera, acestea pot avea loc si in urmatoarea saptamana”, a declarat Dragos Manolescu, director investitii in cadrul OTP Asset Management.

Bursa de Valori Bucuresti a deschis sedinta de vineri cu scaderi de peste 9% pe BET, principalul indice, insa ulterior piata si-a revenit semnificativ, mai ales in comparatie cu pietele dezvoltate europene, si a inchis cu o scadere de 3,5%.

“Supriza Brexit-ului a fost atat de mare incat putini au fost cei care chiar isi facusera calcule exacte cu privire la ce se va intampla si ce vor face intr-o asemenea situatie. In consecinta scaderile au fost limitate si de o oarecare lipsa de reactie, dar si de faptul ca strainii sunt acum mai ocupati cu propriile piete decat cu bursele din Romania sau alte tari din regiune. Mi-e greu sa cred ca lucrurile se opresc aici, iar in aceste conditii sunt de asteptat scaderi si saptamana viitoare. Totusi, in weekend ar putea urma anunturi privind masuri concertate ale bancilor centrale europene, care pot schimba situatia”, spune Nicu Grigoras, director front office al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Tara Indice Evolutie

Evolutia pietelor vineri

Romania BET-XT -3,3%
Ungaria BUX -4,4%
Polonia WIG 20 -4,5%
Marea Britanie FTSE 100 -3,1%
Germania DAX -6.8%
Franta CAC 40 -8%
SUA S&P 500 -3,5%

In conditiile in care dobanzile vor ramane la niveluri exceptional de mici, in unele cazuri chiar negative, iar riscurile globale abunda, foarte probabil alocarile de capital la nivel global se vor indrepta tot mai mult catre aur, considera Mihai Nichisoriu, directorul Vanguard Asset Management, divizia de fonduri a casei de brokeraj Tradeville. Aurul a crescut in timpul zilei de vineri cu 5%, pana la nivelul de 1.327 dolari/uncie.

“Cel mai negativ scenariu in conditiile din prezent ar fi aparitia unor miscari similare si in alte state de baza din Uniunea Europeana. Daca nu vom avea un asemenea efect de domino, ma astept la o volatilitate ridicata pe termen scurt”, a mentionat Dragos Manolescu.

Lidera partidului francez de extrema-dreapta, Marine Le Pen, a descris vineri rezultatul votului din Marea Britanie drept o „victorie a libertatii” si a cerut o consultare populara similara in Franta.

Cazacu, XTB: Nu vad motive ca deprecierea leului sa se opreasca aici. Cursul EUR/RON poate ajunge la 4,6 pana in toamna

Leul a rezistat vineri bine volatilitatii initiale de pe pietele financiare, iar BNR a anuntat la finalul saptamanii trecute o referinta de 4,5366 lei/euro, in urcare cu numai 1,87 bani (0,41%) fata de ziua anterioara, ca urmare a anuntarii rezultatului referendumului din Marea Britanie Pe pietele internationale, cursul euro-dolar a scazut vineri cu 2,7%, pana la 1,10.

“Efectele referendumului se vor derula in timp, nu cred ca am atins minimele leului pentru aceasta perioada. Pe EUR/RON ma astept ca piata sa merga usor spre un nivel de 4,56 in urmatoarele 1-2 saptamani, pentru ca apoi, spre toamna, sa ajungem in jurul unei cotatii de 4,6 lei/euro”, a declarat Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al casei de brokeraj XTB Romania.

In cazul EUR/USD, analistul se asteapta la revenirea sub nivelul de 1,10 in perioada urmatoare, in cazul in care nu va exista o interventie coordonata a bancilor centrale pe termen scurt. “Vad un euro mai slab, care sa ajunga poate la 1,05 in urmatoarea luna de zile, nefiind exclusa atingerea unei paritati in toamna”, adauga Cazacu.

Leul este vazut cel mai slab fata de dolar de catre analistul XTB, acesta anticipand un nivel de 4,3 – 4,4 pana in august. Cursul de schimb anuntat pentru dolar a crescut puternic, cu 10,67 bani (2,7%) vineri, pana la 4,0766 lei/dolar, maximul de la inceputul lunii martie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri