Compania Nationala a Uraniului (CNU) va participa la licitatia pe care Nuclearelectrica o va organiza in curand pentru achizitia de uraniu, necesar celor doua reactoare de la Cernavoda, a declarat pentru News.ro Romeo Urjan, numit saptamana trecuta director general al CNU.

"Da, vom participa. Este esential sa obtinem acest contract. Avem stocuri de uraniu care pot fi valorificate. Aceste stocuri sunt grevate de o obligatie bugetara. Planul nostru este sa obtinem de urgenta o diminuare, prin Hotarare de Guvern, a acestei obligatii bugetare istorice", a spus Urjan, pentru News.ro.

Producatorul de energie Nuclearelectrica era pana anul trecut singurul client al CNU. In decembrie 2015, contractul dinte cele doua companii a fost reziliat de drept, deoarece pretul cerut de CNU a fost mult mai mare decat pretul de piata si cu 76% mai mare decat pretul agreat prin contract in 2014. Nuclearelectrica a ajuns astfel sa importe uraniu tocmai din Canada, de la compania Cameco Inc.

Nuclearelectrica a incheiat pana acum doua contracte pe cate sase luni cu firma canadiana, pentru a da posibilitatea Companiei Nationale a Uraniului sa participe la licitatie.

"Trebuie inteles ca CNU nu este in acest moment competitiva cu preturile practicate pe piata internationala. CNU are nevoie de ajutor pentru noi investitii in minerit si in instalatii de procesare si rafinare. Numai cu aceste investitii CNU va putea ajunge din nou competitiva si va fi in pozitia de a returna finantarea", a afirmat seful CNU.

"Stiu ca este greu de obtinut ajutor financiar in contextul actual, dar sa nu uitam ca uraniul romanesc a fost declarat resursa strategica, parte a ciclului nuclear integrat si esential in asigurarea securitatii energetice nucleare", a mai spus Urjan. Compania Nationala a Uraniului se afla in prezent in proces de disponibilizare a peste 300 de salariati si se confrunta cu grave probleme financiare.

"Desi am doar cateva zile de cand am inceput activitatea la CNU, am avut discutii prealabile cu ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, cu specialisti din minister si din domeniu, cu actuala conducere a companiei si, nu in ultimul rand, cu sindicatele. Desi situatia financiara este critica si suntem in proces de disponibilizare pentru optimizarea costurilor, exista solutii si vointa de a implementa un plan de restructurare care sa aduca CNU pe profit. Acesta a fost principalul motiv pentru care am acceptat sa preiau aceasta functie", a mentionat Urjan.

El a precizat ca planul de restructurare va fi finalizat in ianuarie anul viitor. Consiliul de administratie al Companiei Nationale a Uraniului l-a desemnat saptamana trecuta pe Romeo Urjan director general al societatii. Ministrul Victor Grigorescu spunea ca "nu sunt multi cei care aleg sa isi asume asemenea pozitii in vremuri grele". Intrebat cum este sa treaca de la domeniul productiei de energie la minerit, reprezentantul CNU spune ca este "ca o intoarcere la origini".

"Tatal meu a fost miner in Valea Jiului. Eu am lucrat la mina Aninoasa doua veri pe vremea studentiei. Ca atare, am mare respect pentru minerit si pentru mineri. Sunt oameni dintr-o bucata si care isi tin cuvantul dat", a spus Urjan, pentru News.ro. CNU se confrunta cu dificultati financiare grave din cauza ca, incepand cu anul 2011, compania de stat nu a mai beneficiat de subventii si din cauza ca exploatarile la zacamintele din Bihor si Banat s-au oprit.

Un alt factor care a cauzat situatia dezastruoasa in care CNU se afla este blocarea proiectului privind demararea exploatarii la perimetrul de uraniu de la Tulghes-Grinties, judetul Neamt. Guvernul a aprobat luna trecuta alocarea sumei de 101.426 lei pentru aplicarea, in cursul acestui an, a unor masuri de protectie sociala pentru 332 de salariati disponibilizati de la Compania Nationala a Uraniului. Fondurile se aloca din bugetul asigurarilor de somaj pe anul 2016, pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia persoanele disponibilizate de la societate.

La inceputul lunii octombrie, Guvernul a aprobat un ajutor de salvare pentru CNU in limita sumei de 62 milioane de lei, pentru o perioada de sase luni. Pe 5 noiembrie, societatea a intrat in posesia primei transe din imprumut, in valoare de 47,2 milioane de lei. Compania Nationala a Uraniului estimeaza pentru acest an pierderi de 101,3 milioane lei (22,5 milioane euro), potrivit proiectului privind bugetul de venituri si cheltuieli al companiei. Compania preconizeaza venituri totale de 43,5 milioane lei, la cheltuieli totale de 144,8 milioane lei. Societatea estimeaza pentru sfarsitul acestui an plati restante de 5,2 milioane lei.

CNU a fost infiintata in 1997 si are in administrare resursele minerale de uraniu din Romania. Compania Nationala a Uraniului este singurul furnizor din Romania de pulbere sinterizabila de dioxid de uraniu (UO2), care constituie materia prima pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar functionarii centralei de la Cernavoda.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri