Bursa de Valori din Varsovia ar vrea sa construiasca o platforma de tranzactionare de actiuni, folosind ca baza Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS), unde detine deja o participatie de 1,8%, a spus, pentru Reuters, directorul general Ludwik Sobolewski.
Bursa de Valori din Varsovia are deja o participatie de 1,8% la BMFMS si vrea sa devina principalul operator bursier din Europa Centrala si de Est, in conditiile in care mai multe companii din regiune sunt listate si la bursa poloneza, care are o lichiditate mult mai mare.

De asemenea, Bursa de Valori din Varsovia ar fi interesata de preluarea unei participatii la platforma bursiera ucraineana PFTS, pentru a-si putea atinge tinta de a deveni un centru financiar al Europei Centrale, a mai spus seful bursei poloneze, Ludwik Sobolewski, intr-un interviu acordat Reuters, citat de NewsIn.

Bursa de Valori din Varsovia concureaza cu operatorul bursier vienez Wiener Boerse pentru pozitia de lider in Europa Centrala si a aratat ca este interesata de achizitii pe mai multe piete regionale de capital.
"As cumpara actiuni la bursa ucraineana PTFS daca acestea ar fi de vanzare, dar deocamdata nu exista nicio oferta pe masa", a precizat Sobolewski.

La PFTS sunt listate 335 de companii cu o capitalizare totala de piata cu putin peste 1 miliard de dolari. Bursa de Valori din Varsovia are o capitalizare totala de 388 miliarde dolari.

"Suntem foarte interesati sa cooperam si cu piata ucraineana, vrem sa fim prezenti in Ucraina", a reiterat seful bursei poloneze, care a adaugat, insa, ca PFTS nu este inca o companie, ci mai degraba un parteneriat, unde este imposibil ca Bursa de Valori din Varsovia sa cumpere o detinere, deoarece PFTS ar trebui sa isi schimbe structura.

De altfel, chiar si Bursa din Varsovia este pe punctul de a suferi modificari, deoarece noul guvern de centru-dreapta si-a propus sa o privatizeze partial in acest an, prin vanzarea unui pachet de circa 30% catre investitori institutionali si 10-20% printr-o oferta publica primara (IPO).

"Strategia noastra vizeaza crearea unui operator bursier international important in regiune, nu doar o bursa locala", a mai spus Sobolewski.

Bursa poloneza anuntase la inceputul anului ca este in cautarea unui parteneriat strategic cu o platforma bursiera internationala mare si ca este in negocieri avansate privind adoptarea unui nou sistem de tranzactionare de la operatorul bursier nordic OMX.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri