Sedinta de ieri a Bursei de la Bucuresti a fost caracterizata de scaderi generalizate, de aproximativ 3 procente pentru toti indicii. BET-FI a mai pierdut 3,25 de procente iar noii indici lansati astazi, BET-XT si BET-NG au inchis seidnta de debut cu scaderi de peste 3%. Specialistii consultati de Wall-Street spun ca evolutia pietei romanesti de capital este in continuare dependenta de ce se intampla pe bursele straine si, cel putin pe termen scurt, aceasta tendinta va continua.
BVB a continuat evolutia negativa, aproape toate actiunile au inregistrat pierderi, fiind doar 3 emitenti care au crescut. Lichiditatea a fost in continuare modesta, de 8 milioane de euro.

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest a declarat pentru Wall-Street ca problemele ce afecteaza bursele straine se resimt si piata romaneasca de capital. “Se observa iesiri din bursa, desi sunt niste preturi bune nu exista consistenta necesara pentru a atrage bani”, crede acesta. “Evolutia viitoare va depinde de ce se va intampla pe pietele straine. Este posibil sa asistam la un rally, nu spunca aceasta evolutie va dura foarte mult, dar, din pacate, suntem dependenti de evolutii care nu ne dau sperante foarte mari de crestere”, a mai spus Chisu.

Scaderi generalizate pe toti indicii

Ieri, indicele BET a pierdut 3,12%, coborand la o valoare nemaiatinsa din noiembrie 2005. BET-FI s-a depreciat cu 3,25%, la un minim atins ultima data in august 2006 iar indicele compozit, BET-C, a pierdut 3,11%. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 3,04%, la 699,91 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 companii energetice listate la Bursa, a afisat o scadere cu 3,28%, la 807,10 puncte. “Impactul noilor indici nu a aparut in sedinta de ieri, probabil inca nu si-au facut vizibila prezenta”, a explicat Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

“Cel mai mult a scazut BET-NG, care a fost tras in jos de scaderile mai agresive ale cotatiilor OIL, PTR si TEL”, a explicat Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest.

Acesta a mai explicat ca evolutia negativa a indicilor europeni a avut un impact semnificativ si asupra pietei noastre. “Desi scaderile au fost importante ele au fost rezultatul mai degraba a unui interes scazut al cumparatorilor decat cel a unei presiuni foarte ridicate la vanzare. Volumele de tranzactionare reduse sunt un argument in acest sens”, crede brokerul.

Traiectoria pietelor straine dicteaza evolutia BVB


Brokerii spun ca evolutia BVB din zilele urmatoare va fi in continuare dependenta de ce se va intampla pe bursele externe. “Este greu de apreciat ce se va intampla in sedintele urmatoare. Pana acum am urmat evolutia burselor externe si probabil ca aceasta tendinta va continua”, a explicat Barbulescu.

”Sfarsitul acestei saptamani urmeaza sa aduca date noi atat la nivelul Uniunii Europene, unde BCE va decide cu privire la o posibila majorare de dobanda, cat si la nivelul Statelor Unite unde va fi comunicata evolutia somajului. Scaderile drastice din ultima perioada lasa loc insa pentru inceputul saptamanii viitoare si la unele reveniri care pot fi antrenate si pe piata noastra”, a mai spus Aldea.

Pe segmentul financiar, s-a simtit o activitate mai intensa pe SIF2 ca si volum de traznactionare dar nu a fost ocolita de scaderi. Actiunile SIF Moldova au avut cea mai mare lichiditate in sedinta de ieri, de 4,3 milioane lei, si s-au depreciat cu 2,09%, urmate de titlurile SIF Muntenia care s-au ieftinit cu 4,79%, pe un rulaj de 2,57 milioane lei. Schimburile cu actiuni SIF Oltenia au insumat 2,33 milioane lei, iar cotatia titlurilor a coborat cu 2,62%, in timp ce actiunile SIF Transilvania s-au depreciat cu 4,32. Cotatia titlurilor BRD a coborat cu 1,55%, la 19 lei, in urma unor schimburi de 1,41 milioane lei, in timp ce actiunile Bancii Transilvania s-au depreciat cu 3,44 procente.

Actiunile Broker Cluj s-au ieftinit puternic ieri - cu 8,76% - in urma unor schimburi de 1,04 milioane lei, iar titlurile Transgaz Medias au pierdut 1,50%, la cotatia de 203,90 lei, pe un rulaj de 953.427 lei. Pretul unei actiuni Petrom s-a depreciat cu 3,02%, la cotatia de 0,4490 lei.

Pe sectiunea instrumentelor derivate de la BVB, investitorii au incheiat 192 de contracte la termen, in valoare de numai 161.329 lei. Derivatele pe activul suport al titlurilor Petrom (SNP08SEP1) au facut obiectul a 100 de contracte si au fost cotate pentru scadenta septembrie la 0,4780 lei, in scadere cu 0,0040 lei, iar derivatele avand activ suport actiunile SIF Moldova cu scadenta in septembrie (SIF208SEP1) au fost cotate la 1,99 lei, cu 0,08 lei mai putin decat in sedinta precedenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri