Pietele de capital din Europa Centrala si de Est nu vor reusi sa depaseasca performantele pietelor dezvoltate din cauza volatilitatii si in ciuda atractivitatii regiunii din perspectiva riscului, sustin analistii Erste Group.
Analistii isi mentin recomandarea de crestere a ponderii in cazul Poloniei si Austriei, prima dintre acestea in special datorita rezistentei de care da dovada in fata oricarei recesiuni din zona euro.

Evident, riscul in cazul Poloniei este acela ca se constata o posibila serie de vesti negative privind dezvoltarea economica, specialistii subliniind din nou faptul ca acest lucru se datoreaza, in principal, unei dezvoltari ciclice.

Ungaria a fost plasata pe o pozitie neutra, fiind o posibila victima a slabiciunii zonei euro si a greutatilor constante generate de programul de austeritate, alaturi de preturile in crestere. Republica Ceha, in calitatea sa de zona traditional sigura in regiunea ECE, a fost evaluata la o crestere a ponderii, insa cu o usoara reducere a rezultatului model. In cadrul evaluarii Slovenia si-a pierdut din pondere.

Europa de Sud-Est are o pondere neutra spre scazuta, deoarece Romania, in special, ramane o piata relativ atractiva, dar probabil nu se vor gasi multi cumparatori in acest mediu.

Turcia si Rusia au fost plasate pe pozitia de pondere scazuta. Rusia s-a prezentat ca o piata atractiva in ultimul raport al grupului Erste, insa cu toate acestea guvernarea corporativa si aspectele geopolitice, precum si scaderea preturilor materiilor prime au readus piata la o pondere scazuta.

Institutiile financiare din ECE au o expunere scazuta la criza din SUA


“In opinia noastra, argumentul fundamental pentru cresterea pietelor emergente ramane valabil si, chiar daca atitudinea nu confirma niciun fel de detasare, inca identificam cateva argumente solide pentru regiunea ECE”, a declarat Henning Esskuchen (foto), director de cercetare pentru pietele de capital din Europa Centrala si de Est, in cadrul Erste Group.

Acesta afirma ca daca vede cateva avantaje pentru bursele din aceasta regiune pe baza faptului ca acestea sunt practic piete convergente si beneficiaza de un profil de risc mai scazut decat pietele pur emergente.

Per ansamblu, se constata o divergenta redusa a sectoarelor din ECE in comparatie cu sectoarele similare din zona occidentala pe baza indicilor de sector EuroStoxx. In unele cazuri, multiplul este chiar considerabil mai scazut (produse farmaceutice, retail, tehnologie, telecomunicatii, utilitati). Criteriul de indatorare indica si faptul ca sectoarele de constructii si materiale, resurse de baza si turism (oricum, ciclice) nu ar fi idei prea bune”, subliniaza Henning Esskuchen.

Aceasta comparatie elimina sectorul FMCG ca o posibila alegere defensiva pentru investitii. In mod particular, companiile poloneze si-au dezvoltat activitatea, ceea ce a lasat urme asupra situatiei financiare.

Printre investitiile de aparare se afla sectorul farmaceutic datorita situatiei financiare atractive si a perspectivelor pietelor de servicii de asistenta medicala din regiunea ECE.

In ceea ce priveste institutiile financiare din ECE, specialistii Erste reitereaza ideea ca acestea prezinta o expunere foarte scazuta, sau chiar zero expunere la activele toxice, iar nevoia de amortizari s-a limitat la anumite companii austriece, la o scara inca redusa. Bazele se mentin solide, asa cum o confirma si cifrele trimestriale, iar marjele solide ar putea fi sustinute sau inlocuite de un oarecare efect de volum, o data cu scaderea ratelor dobanzii.

“Dezvoltarea la nivel corporativ va continua in regiune si bancile de retail ar trebui sa fie in special bine consolidate (mai ales pe baza trecerii actuale la forme conservatoare de economisire) pentru a finanta aceasta situatie”, considera Esskuchen.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri